Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 09.02.2019.
00:12
B. Đorđević A

Srpska hrana za ceo svet

Na Svetskom sajmu voća i povrća u Berlinu među 90 zemalja i 3.200 izlagača ponovo se predstavila Srbija sa više od 20 firmi koje su kvalitetom i raznovrsnom ponudom privukle dosta stranih partnera.

B.Đorđević
Pozitivna očekivanja: Aleksandar Janković

Moderni štand izlagača iz Srbije posetili su predsednik vlade Vojvodine Igor Mirović i ambasador Srbije Dr Dušan Crnogorčević. Mirović je istakao da su se naši izlagači bolje organizovali nego ranije kada su neke kompanije veoma stidljivo pojedinačno nastupale.

Iz Vojvodine se predstavilo osam kompanija i grad Sombor, a nastup su finansirali gradovi i pokrajinska vlada.

Iz mesta Pudarci kod Grocke na sajam je pristigla firma PDM Agro frut koja poseduje najveći distributivni centar za sveže voće i povrće. Predstavnik ove firme Aleksa Milovanović kaže da su do sada učestvovali na sajmovima u Moskvi i Minhenu.

B.Đorđević
Iskustvo iz Moskve i Minhena: Aleksa Milovanović

- U Berlin smo stigli s namerom da se sretnemo sa dosadašnjim kupcima, a možda i da nađemo nove, kako bismo se širili na evropskom tržištu. Saradnici iz Rusije su nas već posetili na štandu. Naši proizvodi, od jagoda do jabuka uglavnom se distribuiraju na rusko tržište - kaže Milovanović.

Cilj svi kontinenti

Firma DVA Sagal agrar specijalizovala se za proizvodnju paradajza u Kraljevici kod Rume, a njen direktor Aleksandar Janković kaže da su ranije učestvovali samostalno na sajmu u Berlinu.

- Ovog puta nastupamo u okviru privredne komore i imamo pozitivna očekivanja. Glavni proizvod nam je čeri paradajz, a mogućnosti izvoza su velike, jer je reč o plodu koji dugo ostaje svež, pa može da se izvozi na sve kontinente - veli Janković.

Đorđe Ćirić je već peti put na sajmu u Berlinu sa firmom Ćirić agro MĐŽ. Pozitivna iskustva su već stekli na sajmovima u Dubaiju i Londonu.

-Uobičajeno je da svakoga dana sajma pridobijemo po jednog kvalitetnog kupca, što nije loš prosek. Prvog dana smo već imali dva dobra razgovora - zadovoljan je Ćirić koji kaže da im 260 hektara kod Titela donosi godišnje oko 25.000 tona jabuka. Oko 70 odsto proizvodnje ide za Rusiju, a ostalo za Skandinaviju, Ujedinjene Arapske Emirate, i nešto malo za Nemačku, Austriju i Veliku Britaniju.

B.Đorđević
Transport morem: Filip Drča i Valentina Andrić

Jabuke glavni adut

Porodična firma Selekt frut postoji šest godina i prvi put je na nekom sajmu. Jabuke su na prvom mestu jer ih imaju do 10 meseci u godini. Tokom maja i juna izvoze se
jagode, a potom trešnje, breskve, nektarine, šljive, kruške i drugo voće, najviše u Rusku Federaciju.

Ova firma iz Subotice otkupljuje jabuke po Srbiji, skladišti ih u hladnjačama u Tavankutu, a zatim iz luke u Rijeci izvozi prema Africi, Singapuru, Maleziji, Senegalu i nekim zemljama Bliskog istoka.

- Na našem štandu smo obavili već prvih sati nekoliko razgovora s partnerima s Bliskog istoka, koji su naša ciljna grupa - zadovoljna je menadžer prodaje i distribucije Valentina Andrić.

B.Đorđević
Zaokružen proces: Menadžer Kostić

Džem za Njujork

Menadžer firme Forest fud Anja Ćirković kaže da se šumskim voćem i pečurkama bave već 10 godina. U EU izvoze organsko voće, maline, kupine, borovnice, trešnje i jagode.

- Učestvovali smo na sajmu u Srbiji, a sa gotovim prozvodima kao što su džemovi, bili smo na sajmu u Njujorku. Naš štand je na udarnom mestu paviljona Srbije, pa ljudi nalete na nas čim uđu. Potpuno smo zadovoljni - kaže Anja čiji suprug Danijel zbog sastanaka nije imao ni minut vremena za razgovor.

Prodor u Dubai

O asortimanu kompanije Pju Beri menadžer Aleksandra Nikolić kaže da sadrži jagodičasto voće, a da je u planu proširenje na jabuke, breskve i kajsije.

- Prodajemo samo sveže voće i zbog toga imamo svoje hladnjače. Plantaže su nam između Kraljeva i Raške. Ovo nam je prvi veliki sajam, iako već pet godina izvozimo na evropsko i rusko tržište. Polako prodiremo u Dubai, a želja nam je da se proširimo na Bliski istok - zadovoljna je Aleksandra, koja kaže da zainteresovani stalno dolaze na njihov štand.

B.Đorđević
Na udarnom mestu: Anja Ćirković

I suve kao sveže

Firma Eko Fungi bavi se organskom prozvodnjom pečuraka koje se sa otkupljenim organskim povrćem suše i prodaju kao dodatak jelima.

Koriste tehnologiju dehidratacije, gde se pečurke i povrće suše na 40 stepeni što odgovara temperaturi na suncu. Tako se maksimalno sačuvaju nutritivne vrednosti, pa se prilikom potapanja u hladnu vodu dobija proizvod sa svojstvima svežeg.
Menadžer Kostić vidi nedostatke u promociji i plasiranju proizvoda.

- Trebaju nam partneri preko kojih bismo izvozili u druge zemlje. Naš proizvod je organski sertifikovan za područje Srbije i EU. Imali smo nekoliko zanimljivih razgovora s trgovcima, ali i sa proizvođačima hrane koji imaju samo deo proizvodnje, pa bi ostatak procesa mogli da ostvare u saradnji sa nama - kaže Kostić.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online