Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 07.02.2019.
09:00
Vestionline, b92.net A

Obustava železničkog saobraćaja izmedju Stare Pazove i Novog Sada

Infrastruktura železnica Srbije je 1. februara izmestila kompletan teretni saobraćaj ka Novom Sadu na prugu preko Pančeva, rečeno je u tom preduzeću.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Od 1. februara, kada je obustavljen železnički saobraćaj izmedju Stare Pazove i Novog Sada zbog izgradnje pruge za velike brzine Beograd - Budimpešta, kompletan teretni železnički saobraćaj između Beograda i Novog Sada organizovan je pomoćnim pravcem Pančevo - Orlovat - Rimski Šančevi - Novi Sad, rekao je Nenad Stanisavljević iz Infrastrkture železnice Srbije. 

Takođe, teretni vozovi između juga i severa i prema Banatu, u skladu sa tim izmenama od 1. februara, saobraćaju kroz beogradski tunel "Vračar". Stanisavljević je naglasio da tunel "Vračar" i stanica "Vukov spomenik" u potpunosti mogu da prihvate sav teretni železnički saobraćaj koji prolazi tim pravcem. 

- Železnička stanica Vukov spomenik, kao deo 'Vračarskog tunela' je na taj način tek sada u punoj saobraćajnoj funkciji, jer je pre više od dve decenije i bila projektovana za transport putničkih, ali i teretnih železničkih kompozicija - naveo je Stanisavljević. 

Objasnio je da je završena rekonstrukciju pruge Pančevo - Orlovat - Rimski Šančevi - Novi Sad i da na tom pravcu teretne železničke kompozicije sada idu brzinom od 60 km na sat umesto dosadašnjih 30 km na sat. 

Stanisavljević podseća da kroz železničku stanicu "Vukov spomenik" i "Vračarski tunel" teretne železničke kompozicije saobraćaju još od 1. jula 2018, kada je obustavljen železnički saobraćaj u dotadašnjoj Glavnoj železničkoj stanici Beograd i na obilaznoj pruzi oko Kalemegdana. 

Uklonjena je i teretna obilazna pruga koja je išla pored Kalemegdana i kojom su, takodje, saobraćale teretne železničke kompozicije. 

Obustavljanjem železničkog saobraćaja na prostoru Savskog amfiteatra odnosno na dotada Glavnoj železničkoj stanici Beograd i obilaznoj pruzi oko Kalemegdana od 1. jula 2018, nastavljena je realizacija novog koncepta beogradskog železničkog čvora započeta još pre više od četiri decenije. 

Kroz železničku stanicu Vukov spomenik odnosno "Vračarski tunel" svakodnevno prolazi prosečno dvadesetak teretnih vozova. Od tog broja, prosečno dnevno sedam do osam teretnih železničkih vozova kroz tunel "Vračar" i stanicu Vukov spomenik transportuje opasne materije. 

I dok ostale teretne železničke kompozicije kroz tunel "Vračar" mogu saobraćati tokom čitavog dana, železnički transport opasnih materija prolazi kroz stanicu "Vukov spomenik" i kroz "Vračarski tunel" samo u terminu kada je ova stanica zatvorena za putnički saobraćaj. 

Međutim, takva organizacija teretnog železničkog saobraćaja nije napravljena iz bezbedonosnih razloga. 

Teretni vozovi koji transportuju opasne materije kroz "Vukov spomenik" prolaze u terminu kada je ova stanica zatvorena za putnički saobraćaj isključivo iz psiholoških razloga, kako ne bi prolazile kroz "Vukov spomenik" dok u stanici ima putničkih vozova i putnika. 

Sve teretne železničke kompozicije, uključujući i one sa prevozom opasnih materija, pregledaju se pre ulaska u "Vračarski tunel". 

- Takva organizacija teretnog železničkog saobraćaja primenjuje se i u drugim evropskim gradovima u kojima železnica prolazi kroz tunele na području grada, kao što je slučaj sa stanicom "Vukov spomenik", a sličan primer imamo u Beču - rekao je Stanisavljević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online