Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 24.01.2019.
00:25
A. Vučićević - Vesti A

Praviću robote i u Srbiji

Zimski raspust je za srpske studente koji se školuju u inostranstvu prilika za odmor i druženje sa dragim ljudima, ali i da podele sa nama iskustva o svom životu daleko od kuće. Filip Bojadžievski slobodne dane u rodnom Beogradu iskoristio je da poseti redakciju "Vesti".

V. Sekulić
Nedostaju mu prijatelji i porodica: Filip Bojadžievski

Ovaj dvadesetčetvorogodišnjak pohađa u Minhenu na Tehničkom univerzitetu master studije iz robotike i veštačke inteligencije. U Beogradu je završio osnovne studije na Elektrotehničkom fakultetu, a želja da se usavrši u oblasti koja ga posebno interesuje odvela ga je u Nemačku.

- Tokom studija u Beogradu pronašao sam sebe u robotici. Kad su se studije približile kraju, krenuo sam u potragu za univerzitetom gde mogu nastaviti školovanje i usavršiti ono što me zanima, i tako je odluka pala na Minhen - počinje priču Filip.

On kaže da je u Srbiji dobio kvalitetno obrazovanje.

- Školovanje ovde je, po mom mišljenju, veoma dobro. Razlika u obrazovanju tamo i ovde je uglavnom u resursima koji nama ovde fale. Studenti u Nemačkoj imaju bolje uslove za rad u vidu opremljenijih biblioteka, računarskih centara, kvalitetnije opreme... To olakšava učenje - objašnjava Filip.

Kako ističe, namerava da nakon studija pronađe posao u Nemačkoj, kako bi stekao iskustvo koje bi kasnije preneo u Srbiju.

- Voleo bih da tamo steknem nekoliko godina iskustva, a posebno me zanima automobilska industrija. Nakon toga bih se rado vratio ovde, i možda pokrenuo neku svoju firmu. Postoji potencijal da se ovde mogu razvijati proizvodi koji bi bili na svetskom nivou. U Srbiji je jeftinije pokrenuti svoju firmu, platiti zaposlene, a imamo i veliki broj stručnjaka - kaže Filip.

On ističe da mnogi koji se školuju u inostranstvu imaju želju da doprinesu srpskoj industriji.

- Na primer, interesantni su mi roboti koji su programirani da čiste kuću, pa bi to možda bila oblast kojoj bih se posvetio. Robotika mi je zanimljiva, jer spaja različite sfere inženjerstva. Bilo bi mi drago da radim nešto što će spojiti ljude iz različitih oblasti. Ali o tom potom - kaže Filip.

Ipak, ono što će ga u budućnosti vratiti u Srbiju, kako kaže, biće pre svega porodica.

- Porodica i prijatelji mi nedostaju. Koliko god da lepo živite, uvek se osećate kao stranac. U Srbiji sam svoj na svome, pa bih zaista voleo da mi se planovi o povratku ostvare. Osećaj u svojoj zemlji je jednostavno drugačiji. Nemci su emotivno zatvoreniji narod od nas. Zato se tamo više družim sa Srbima, i generalno ljudima sa ovih prostora koji tamo studiraju. Uvek je lakše povezati se sa ljudima čiji mentalitet je sličan tvom - zaključio je Filip.

Stipendista fondacije "Dr Zoran Đinđić"

 - Pre nego što sam otišao na studije, proveo sam tri meseca u Nemačkoj na praksi. Otišao sam zahvaljujući stipendiji fondacije "Dr Zoran Đinđić". Tamo sam u jednoj firmi bio integrator sistema. Reč je o industrijskoj robotici, programirao sam robote. Iako se nekad čini na prvi pogled da Nemci rade sporije, radi se o tome da su veoma temeljni, pa je to nešto što bih rado preneo ovde - rekao je Filip.
 

Četvrtak 24.01.2019. 14:01
Од свега у Србији нам највише недостају роботи!
Četvrtak 24.01.2019. 15:20
Па то нам фали у Србији! Роботи са артифицијелном (вештачком) интелигенцијом да замене данашње хајване од српских политичара и више нема избора. Доживећемо рај у мајки Србији.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online