Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 21.01.2019.
16:48
S. Mirčić A

Stefan Đukić Đuka: Kartaški vitez u "e-sports" svetu

Hearthstone, jedna je od sve popularnijih arkadnih "e-sports" kartaških igara koja okuplja milione igrača širom sveta. U Srbiji postoji tek nekolicina profesionalaca koji su zahvaljujući svojoj umešnosti u samom gejming vrhu. Jedan od njih je i Stefan Đukić, u virtuelnom svetu Heartstone poznatiji kao Đuka 93.

Vestionline
Stefan Đukić Đuka

U razgovoru za "Vesti", ovaj gejmer otkriva mnoge nepoznanice o profesionalnim igračima u Srbiji, ali i "transferima" među najpoznatijim gejming klubovima.

U martu je, tokom "prelaznog roka", iz Košarkaškog kluba Partizan prešao u FK Crvenu zvezdu. Da dobro ste videli, nije greška, ova dva sportska društva su zapravo jedina u Srbiji u kojima su aktivne i "e-sports sekcije".

- To ipak nije bio klasičan transfer zato što je Partizanova "e-sports" sekcija ugašena, posle čega su me kontaktirali iz Zvezde da zajedno napravo Hearthstone sekciju. Priznajem, poziv je stigao u trenutku kada sam razmišljao da sve napustim, a tada sam se profesionalno bavio gejmingom.

Da li postoje profesionalne e-sports lige?

- U Hearthstone-u ne postoje, nastupamo isključivo individualno. Nosim zvezdina obeležja, ali nastupam kao "Đuka 93". U toku su pripreme za amatersku ligu za ceo region, čije je finale planirano za 26. januar na stadionu "Rajko Mitić", u media centru. Ulaz će biti besplatan, pa pozivam sve koji žele da vide najbolje amaterske igrače iz regiona - kaže popularni Đuka.

Šta je Hearthstone?

- To je trenutno jedna od najpopularnijih igara u dvoje i vremenski traje između pet i 15 minuta. Za one koji je još nikada nisu igrali, osnovne informacije su da su na tabli raspoređenje magične karte, a svaki od igrača u svom špilu ima po 30 običnih i 30 "helta". Cilj igra je da se protivniku oduzmu svi heltovi. Da bi se igra završila tu je i više od 500 drugih karata koje se kupuju (pay to win), a moguće je i da budete "strpljivi", odnosno "grajndujete", za šta je ipak potrebno mnogo vremena.

Otkud Vi u ovoj igri?

- Zato što je "brza". Trenutno nemam vremena da igram bilo koju igru profesionalno, a opet, ne želilm da napustim "e-sports" u kome sam ipak već deset godina.

Kako ste počeli?

- Klasično, kao i drugi. Prvo sa League of Legends (LoL). Zapravo, Dota 1 je bila prva igra ali to je bilo sa drugarima. Kada sam počeo LoL bio sam omražen u društvu jer su tada svi mislili da je to igra za decu a na kraju je to postala najpopularnija igra.

Kakva je srpska scena?

- Imamo odlične igrače koji imaju zapažene rezultate u Evropi, ali ipak nismo u vrhu. Mnogo bolja situacija je u regionu gde odlične rezultate postižu ekipe iz Grčke, Rumunije i Mađarske. "Fortuna" je i dalje lider u pravljenju Build liga, ali su oni i dalje fokusirani samo na League of Legends-u. Zatim, tu je i Klan Rur koji organizuje Blizzard-ove turnire. Regionalna scena nije toiko jaka pre svega zbog malih nagradnih fondova, ali s druge strane, igrači i timovi su sve jači.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#Hearthstone #winner #soonagain

A post shared by Stefan Djukic (@__djuka_93) on Oct 31, 2016 at 8:32am PDT

Ima li sponzorstava u ovom sportu?

- To je generalno najveći problem i kod nas i u regionu. Igrao sam na jednom privatnom turniru kod najboljeg igrača Hearthstone-a, bio sam njegov gost tri dana, Tamo je nagradni fond dvodnevnog turnira bio 5.000 evra što je za ove naše prostore mislena imenica. Kada je Vip iz Hrvatske svojevremeno organizovao A1 turnir, nagradni fond je bio 3.000 evra, ali se igralo četiri meseca.

Da li i u Hearthstone takmičenjima postoji rang lista?

- Postoji i izlazi na mesečnom nivou. U novembru sam bio treći u Evropi. Nemam toliko vremena da napadam "leder", odnosno tu našu rang listu kako je zovemo, jer ipak imam i druge obaveze, posao. Igranje doživljavam kao hobi.

Koliko je profesionalnih Hearthstonera u Srbiji?

- Verujem da nas je između pedeset i sto, ukoliko računamo profesionalne igrače u svim igrama. Ali, kada je reč o Hearthstonu, ima nas najviše desetak.

Da li imate uzora u e-sportsu?

- Moj stav je da u svetu gejminga ne treba imati uzore. Zna se ko treba biti uzor, to su fudbaleri, košarkaši, sportisti...

Postoji li budućnost e-sporta u Srbiji?

- Očekujem da se u narednih pet godina dogode krupne stvari. Nadam se da će nas Sportski savez Srbije konačno primiti u organizaciju, samim tim možemo očekivati i dvorane u kojima bi mogli da se organizuju turniri.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zvanicno novi igrac @czvesports i kapiten Hearthstone tima. Hvala na ukazanoj prilici.

A post shared by Stefan Djukic (@__djuka_93) on Apr 17, 2018 at 2:04am PDT

Poruka za naše čitaoce?

- Imam poruku za roditelje koje savetujem da svojoj deci ne brane da provode vreme za računarom, naravno, to vreme treba da bude ograničeno. U koliko je dete srećno i uspeva da organizuje svoje obaveze zaista ne vidim potrebu za bilo kakvom zabranom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online