Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 19.01.2019.
13:19
b92.net A

Plivanje za krst u Srbiji: U Zemunu prva devojka, u Pirotu najmlađi

Na zemunskom keju u Beogradu Bogojavljanski krst uzela je danas 18-godišnja Jovana Leposavić iz Beograda, devojka koja se izlečila od raka. Dvadesetpetogodišnji Pavle Dragišić prvi je doplivao do Bogojavljenskog krsta na Adi Ciganliji.

Tanjug
Plivanje za Časni krst u Beogradu

Širom Srbije danas je organizovano tradicionalno plivanje za Časni krst. Pliva se 33 metra, koji simbolizuju broj godina života Isusa Hrista. Bogojavljenje je jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika. Vernici se na Bogojavljenje pozdravljaju rečima "Hristos se javi", a otpozdravljaju sa "Vaistinu se javi".

U Zemunu je u tradicionalnom plivanju za Bogojavljenski krst učestvovalo oko 300 plivača u prisustvu patrijarha Irineja i gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića. Razdaljinu od 33 metra prvi je preplivao Lazar Makuljanin, ali niko od plivača nije hteo da uzme krst, dok Jovana nije došla do njega i uzela ga. 

Ona je rekla nakon izlaska iz vode da svoju pobedu posvećuje svim svojim prijateljima koji su se lečili od raka, ali i onima koji više nisu živi. Rekla je i da je sama imala veliku borbu s tom bolešć

u pre četiri godine i da je uspela da je pobedi, kao i da se vratila sportskom načinu života i igranju fudbala. Ona je prva pripadnica lepšeg pola koja je pobedila od kada se organizuje plivanje u Zemunu.

Tanjug
 

Patrijarh Irinej je nakon službe pokropio učesnike osvećenom vodom, a oni su pre početka plivanja otpevali pesmu kosovskih junaka, kao i huimnu Srbije "Bože pravde". 

Dvadesetpetogodišnji Pavle Dragišić prvi je doplivao do Bogojavljenskog krsta danas Adi Ciganliji. 55 plivača skočilo je sa istim ciljem u vodu na temperaturi od tri stepena. Plivala je i jedna devojka. Za časni krst pliva se danas i u Zemunu, u Savamali, Grockoj, Obrenovcu, Surčinu, Pančevu i širom Srbije. 

Tanjug
 

Na tradicionalnom Bogojavljenskom plivanju za časni krst u Ćupriji, pobedio je vaterpolista iz Kruševca Mihailo Adžić (22) . Plivalo se u Velikoj Moravi, kod mosta na regionalnom putu Jagodina-Ćuprija-Paraćin, a krst za koji se plivalo u reku je spušten sa mosta.

Student Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Damnjan Ilić (19) prvi je doplivao do Časnog krsta na otvorenom bazenu Sportskog centra "Čair". Iako najmladji učesnik Bogojavljenskog plivanja, Ilić je bio najbrži u konkurenciji 20 plivača, među kojima je bila i jedna devojka, njegova kuma Mima Stanković (25). 

Do Bogojavljenskog časnog krsta u Pirotu prvi je danas dopliao učenik Đordje Borojević (14) iz Paraćina i poneo titulu krstonosca na zaleđenom Gradskom kupalištu pred velikim brojem građana. 

Za takmičenje u vađenju časnog ksta iz reke Zapadna Morava u Čačku takmičilo se 149 plivača, a krst je izvadio Čačanin Đorđe Luković (23), student Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu. 

POVEZANE VESTI

Subota 19.01.2019. 17:27
Свим свечарима којима је Крсна слава Свети Јован честитам Крсану славу и да је у сутрашњем дану ,дану Светог Јована крститеља,уз славску свећу и славски колач проведу у здрављу и весељу.Нек им је берићетно и благородно!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online