Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 13.01.2019.
12:12
Tanjug, Vestionline A

Atlas: Stanje preminulog dečaka bilo veoma loše

Opšta bolnica "Atlas" oglasila se nakon što je dečak iz Niša preminuo posle operacije, navodeći u saopštenju da je njegovo opšte stanje bilo veoma loše i da je zbog toga posle operacije koja je trajala 12 sati došlo do naglog pogoršanja.

M. Karović
Foto: Ilustracija

Oni u saopštenju navode i da je to bila operacija kojom se pokušava spasti život.

Bolnica "Atlas" navodi u saopštenju da je pacijent S. A. star 14 godina iz Niša primljen radi hirurškog lečenja urođenog deformiteta kičme koji je posledično doveo do teških poremećaja rada srca, pluća i organa digestivnog sistema.

Oni navode da je pacijent prethodno u više navrata operisan ne samo zbog ispravljanja kičme, već i zbog atrezije anusa, te nedostatka jednog plućnog krila. 

"Pre tri godine zbog osnovnog oboljenja detetu je prestao rad srca i pluća, kada je reanimiran, ali sa oštećenjem moždane funkcije. Vremenom se krivina kičme pogoršavala do 125 stepeni, što je dalje remetilo funkcije pluća i srca. Stanje deteta je procenjeno kao kritično jer bi dalje krivljenje kičme neminovno dovelo do smrtnog ishoda. Roditelji su u potpunosti bili svesni težine bolesti, kao i činjenice da po svim okolnostima planirana hirurška procedura spada u kategoriju "life saving surgery", odnosno da je operacija kojom se pokušava spasiti život, jer bi u suprotnom smrtni ishod bio neizbežan", navedeno je u saopštenju bolnice.

Oni navode i da su zbog delikatnosti hirurškog zahvata pripreme za operaciju trajale prethodne dve godine.

Konsultovani su spinalni hirurzi iz Španije, Švajcarske i Nemačke i zaključeno je da tehničke uslove za ovakvu operaciju u Srbiji ima samo Opšta bolnica Atlas, navodi se u saopštenju. 

Kako odlazak u inostranstvo nije bio moguć iz finansijskih razloga, u Beograd pozvan profesor spinalni hirurg iz Nemačke, usko specijalizovan za kompleksne dečije deformitete, navode iz bolnice Atlas.

Oni tvrde da je hirurški zahvat urađen po svim savremenim tehničkim zahtevima, uz korišćenje između ostalog i intraoperativnog monitoringa.

"Operacije je protekla bez ikakvih problema, iako je trajala 12 sati. Postignuti su svi planirani korektivni zahvati.Pogoršanja koje je nastupilo posledica je isključivo veoma oštećenog opšteg stanja – iscrpljene funkcije srca, pluća i bubrega i smanjene opšte otpornosti deteta (telesna težina pre operacije samo 26 kg)", navodi se u saopštenju. 

U saopštenju objašnjavaju i da su medicinske komplikacije, uključujući i letalne neizbežni deo u lečenju drastičnih urođenih deformiteta kičme.

Petnaestogodišnji dečak iz Niša preminuo je u subotu na Univerzitetskoj decijoj klinici u Beogradu nakon što je dovezen iz privatne Opšte bolnice "Atlas", javio je prethodno RTS.

S. A. (2004) iz Niša je sanitetskim vozilom iz privatne klinike prevezen u subotu oko 10.20 radi ukazivanja lekarske pomoci. Preminuo je oko 10.55.

On je u beogradsku bolnicu "Atlas" primljen 6. januara radi operacije kicmenog stuba, a operaciju je izvršio doktor M. S. dva dana kasnije.

Po nalogu zamenika tužioca Višeg javnog tužilaštvu u Beogradu telo decaka transportovano je u Institut za sudsku medicinu radi obdukcije, a uvidaj sprovodi Uprava kriminalisticke policije.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online