Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 11.01.2019.
19:55
D. Nikolić - Vesti A

Suveniri od puževe kućice

Saša Nikodijević iz Stenjevca kod Despotovca svaka tri meseca odlazi u Švedsku da bi zaradio novac za studije sina Stefana, koji u Novom Sadu studira Fakultet tehničkih nauka, smer animacija u inženjerstvu. Radi limariju i farba brodove u jednoj firmi u Stokholmu.

D.Nikolić
Etno-izložba od starih predmeta: Ljubinka Nikodijević

Njegova supruga Ljubinka povremeno odlazi kod njega u posetu, a održava i cveće u dvorištu vlasnice kuće u kojoj Saša stanuje, pa mu ona smanji kiriju.

- U Švedskoj jeste lepši život, ali mi smo u godinama kada se ne "prave papiri". Ja sam četiri godine radila u Beču, ali sam morala da se vratim u zavičaj, jer baka Biserka i deda Stevan, koji su me čuvali, nisu mogli da brinu o sebi. Moj prvi suprug nije želeo da se vrati sa mnom, pa sam povela tada dvogodišnju kćerku Anitu. Ona je s 15 godina sama otišla u Diseldorf u Nemačkoj, gde i danas živi i radi kao konobarica - kaže Ljubinka.

Njena interesovanja nisu se zaustavila na seoskom turizmu. Ova vredna i kreativna 57-godišnjakinja veze, tka i izrađuje zanimljive suvenire. Na Beljanici sakuplja prazne kućice od puževa i razne insekte, pa od njih pravi detalje na suvenirima. Čuvarkuću, na primer, zasadi u puževu kućicu, koju zalepi na kamen s vodopada Prskalo, koji ne lomi, već pokupi ono što u proleće opadne s njega posle mraza. Obožava kada nađe uginulog jelenka, kojim takođe ukrašava suvenire.

Ljubinka kaže da su u njihovom kraju bake nekada otkidale rogove jelenka, a potom ga ušivale za bebinu kapu. Verovalo se da svako ko pogleda u bebu vidi rogove i da tako ne može da urekne dete.

Ljubinka je u svom podrumu napravila i etno-izložbu, koju čine predmeti stari stotinak godina. Tu su gotovo zaboravljene stvari, kao što su nožnice, svrdlo, naćve, obramica, češagija, ručna krunjača za kukuruz...

- Posetiocima mogu da objasnim svrhu svih predmeta. Danas ljudi ne znaju da se, na primer, u zastrugu nosio sir radnicima na njivi, a da je lampa zurka, koja je u obliku levka iz koga viri fitilj, dobila naziv po tome što je loše svetlela, odnosno zurila - veli Ljubinka.

Apartman sa četiri zvezdice

Pošto ima dosta slobodnog vremena, Ljubinka je pre nekoliko godina registrovala apartman za seoski turizam s četiri zvezdice u sklopu kuće, ali s odvojenim ulazom. Da bi se razlikovala od drugih, osim domaće hrane, u ponudi su i degustacija vina i konjaka, koje proizvode u Vinariji Despot, porodičnoj firmi, koja je jedina registrovana vinarija u ovom kraju posle Drugog svetskog rata. Brendirani konjak Zlatni zmaj proizvode po staroj francuskoj tehnologiji.

Ljubinka zainteresovane goste vodi da beru pečurke i lekovito bilje, a kada pravi zanimljive poslastice, poput meda od maslačka, gosti mogu da prisustvuju, ali i da ih sami prave.
- U potesu Faca, u srcu planine Beljanica, imamo kamp kućicu i letnjikovac. Pošto su gosti pokazali veliko interesovanje za taj predeo, planiramo da napravimo vikendicu s nekoliko apartmana. Da bismo spravljali jela na otvorenom, Saša je iz Švedske doneo grnčariju Hogenes, koju čine posude od 200 grama do 12 kilograma - dodaje naša sagovornica.

Kecelja iz 1922.

D. Nikolić
 

Ljubinka je sačuvala i mnogo bakinih i dekinih stvari, koje su takođe stare čitav vek. Naročito narodnu nošnju. Najstarija, sto godina, je stara kecelja vezena svilom i težana košulja iz 1922. godine.

- Sačuvala sam i suknje šarenku i izlevku, koje su se oblačile u posebnim prilikama. Sklonost ka čuvanju tih stvari verovatno mi je usadila baka, jer je čuvala sve, pošto nije imala puno. Imam i stari šifonjer, kredenac i drugi nameštaj i jednog dana ću napraviti etno-sobu u kojoj ću sve to da izložim - kaže Ljubinka.

Zlatne ruke Resave

Ambiciozna Stenjevka osnovala i je Udruženje Zlatne ruke Resave, koje ima 31 članicu od 30 do 66 godina. Reč je o ženama koje su uglavnom vezane za kuću, pa većina njih nije odlazila ni do pijace, a sada su veoma aktivne. Opština im je, kroz projekat dala novac, koji su one uložile u obuku za tkanje, pustovanje i zlatovez, a obezbedila im je i besplatnu tezgu na pijaci, na kojoj četvrtkom izlažu svoje rukotvorine.
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online