Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 16.11.2018.
00:22
J. Arsenović - Vesti A

Albanci čuvaju srpsku baštinu

Za kulturu se stalno nateže, za razonodu nema da manjka. Ovako bi neutralan posmatrač mogao da oceni škrtarenje države kada je reč o zaštiti kulturnog nasleđa, dok se na drugoj strani presipa i preko svake mere izdvajaju milionski iznosi, recimo, za novogodišnje rasvete i koncerte za kratkotrajnu zabavu naroda i stranih turista.

Lična arhiva
Dobrovoljci iz inostranstva: Grupa mladih konzervatora u Rogljevu kod Negotina

Poslednji primer je rekonstrukcija Rajačkih i Rogljevačkih pivnica kod Negodina koju finansira jedna nevladina organizacija iz Tirane jer država nema novca za zaštitu ovog kulturnog dobra od izuzetnog značaja. Da bruka bude veća, pivnice se nalaze i na preliminarnoj listi Uneska!

Prema pisanju beogradske štampe, NVO iz Albanije Kulturno nasleđe bez granica (CCwB) učestvuje u obnavljanju krovova u saradnji sa Republičkom zavodom za zaštitu spomenika kulture. U Ministarstvu kulture se, međutim, pravdaju da ulaganja budžetskih sredstava otežava činjenica da su pomenute pivnice u privatnom vlasništvu i da novac iz državne kase ne može da se ulaže u privatnu svojinu jer to nije u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu.

Pokušali smo da razjasnimo ovakvu nelogičnu poziciju nadležnih državnih institucija kada je reč o kulturnom dobru od izuzetnog značaja, ali nam odgovori na postavljena pitanja nisu stigla do zatvaranja ovog izdanja "Vesti". Pitali smo, između ostalog, ko je dužan da se stara o kulturnom dobru od izuzetnog značaja, da li je država u obavezi da materijalno ulaže i ako se dobro nalazi u privatnom vlasništvu, kao i da li je praksa da strane nevladine organizacije ulažu u obnovu i rekonstrukciju kulturnih dobara od izuzetnog značaja u Republici Srbiji?

Savetnik u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture Bosiljka Tomašević, koja je i zaslužna što su Rajevačke i Rogljevačke pivnice prepoznate kao kulturno dobro od izuzetnog značaja, smatra da to što su u privatnoj svojini nije razlog da se država ne uključi u finansiranje rekonstrukcije.

- Zakon o kulturnim dobrima ne pravi razliku između zaštićenih objekata prema vlasništvu, već prema kategoriji, a pivnice su kategorisane još od 1993. godine najvišim stepenom - od izuzetnog značaja. Ko i zašto onemogućava zaštitu ruralnog arhitektonskog nasleđa, ostaje nejasno - navodi Tomašević za "Blic". Poređenja radi, Grad Beograd je i ove godine raspisao tender za novogodišnju rasvetu prestonice kako bi dodatno obogatio odranije nabavljene novogodišnje ukrase. I za to novo bleštavilo izdvojio - 250.000 evra!

Šveđani stoje iza NVO

Fondacija Kulturno nasleđe bez granica (CCwB) je švedska nevladina organizacija posvećena spasavanju i očuvanju materijalne i nematerijalne kulturne baštine pogođene konfliktom, zanemarivanjem ili ljudskim i prirodnim nepogodama. Osnovana je 1995. i prvenstveno radila u bivšoj Jugoslaviji u kojoj se vodio građanski rat. Imaju tri kancelarije - u Sarajevu, Prištini i u Tirani. Ogranak iz Albanije je prepoznao značaj Negotinskih pivnica kao prostorno kulturno-istorijsku celinu i novcem pomaže rekonstrukciju njihovih krovova.

Na šta obavezuje zakon

U Zakonu o kulturnim dobrima, jedno od osnovnih načela zaštite i korišćenja kulturnih dobara jeste i "načelo da se država stara o obezbeđivanju materijalnih i drugih delova zaštite kulturnih dobara".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online