Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 02.11.2018.
00:15
D. Nikolić - Vesti A

Drakče obuo i Putina

Gotovo da ne postoji folklorno društvo u Srbiji i inostranstvu koje nema narodnu nošnju Dimitrijevića.

Lična arhiva
Izmakao mu Ginis: Miodrag Jevtić u opanku broj 909

Gotovo da ne postoji folklorno društvo u inostranstvu i Srbiji koje nema narodnu nošnju porodične firme Narodno-umetnička radinost Drakče iz Svilajnca. Već 18 godina izrađuju je Dobrica Dimitrijević, njegova supruga Dragica i sin Stefan.

Oni su nastavili porodičnu zanatsku tradiciju, koju je pre sedam decenija započeo najpoznatiji opančar ovog kraja Miodrag Jevtić Drakče. Zanimljivo je da, pored brojnih domaćih i stranih političara, njegove opanke imaju Dmitrij Medvedev, Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko, predsednik Belorusije.

Njegovi unuci Dobrica i Mikica najpre su sa dedom pravili opanke za razne folklorne ansamble. Mikica i njegova supruga Tijana nastavili su da rade opanke u svojoj radionici Narodna tradicija Drakče, a Dobrica se opredelio za narodnu nošnju. Na taj način oni mogu kompletno da obuku i obuju članove kulturno-umetničkih društava u nošnje različitih krajeva.

Lična arhiva
Vredan i u devetoj deceniji: Drakče i Tijana

- Izrađujemo šumadijsku, resavsku, kosovsku, gnjilansku, crnogorsku, krajišku, nošnju iz Užica i mnoge druge. Tajne ovog zanata naučili smo iz stručne literature, a mnogo nam je pomogao i Damir iz Bačke Topole. Najvažnije nam je da nošnje budu što vernije originalu. Nismo vodili evidenciju koliko smo kompleta do sada izradili, ali znam da smo najviše nošnji prodali kulturno-umetničkim društvima u inostranstvu - kaže Dragica.

Pradeda Drakče ponosan je što je njegov najmlađi potomak nastavio porodičnu tradiciju, ali, veli da ni on još uvek neće da je napušta iako ima 86 godina.

Lična arhiva
S kolena na koleno: Dragica i Stefan Dimitrijević

- I dalje pomažem deci kad se nagomilaju narudžbine. Ništa mi nije teško. Možda jedino kada dugo sedim. Pored opanaka pravio sam kožne kravate s raznim motivima i ženske i muške cipele i sandale. Najžalije mi je što nisam postao Ginisov rekorder iako sam izradio opanak broj 909, koji bi mogao da obuje čovek visok 39 metara, i što nisam našao nekog da otkupi licencu za liniju kožnih cipela. Dnevno smo mogli da proizvodimo po 50 pari cipela, koje su ručni rad. Mogao sam i da obučavam radnike, a mislim da bi se cipele dobro prodavale, jer su unikatne i nemaju konkurenciju na tržištu - priča Drakče.

Ideju izneo Rusima

Drakče je ideju o licenci za liniju kožnih cipela pre pet godina izneo Valentinu Koljasevu, tadašnjem prvom sekretaru predsednika Ruske ambasade u Beogradu, zaduženom za sport, kulturu i obrazovanje, i Irini Ivanovnoj Gnjedkovoj, savetnici za štampu i kulturu pri ambasadi, koji su tada u Despotovcu posetili njegovu izložbu opanaka.

Pet dana za jedan komplet

Dragica dodaje da je svaka nošnja komplikovana na svoj način i da im je za komplet potrebno najmanje pet dana. Kada imaju veće narudžbine, angažuju nekoliko žena, kako bi ispoštovali rok. Dobričin i Dragičin sin Stefan zavoleo je ovaj zanat, pa je nakon škole za modnog krojača, koju je završio u Velikoj Plani, prionuo na posao.

- Nisam se pokajao. Još uvek se kajem - našalio se Stefan, a potom dodao:
- Svaka nošnja je komplikovana na svoj način. I svaka je drugačija, jer svaki kraj ima nešto specifično, neki simbol ili šaru, koji nešto predstavljaju. Kad god radim nošnju iz kraja o kome ne znam mnogo, volim da naučim sve o njihovoj tradiciji, pa mi je posao zanimljiviji - kaže Stefan.

 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online