Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 07.10.2018.
15:45
Policijski sindikat Srbije A

PSS: Napadi na policajce bez kazni

Policijski sindikat Srbije dužan je da obavesti javnost kako se napadi na policajce nastavljaju, a napadači se ili ne kažnjavaju ili prolaze sa minimalnim kaznama. Skandalozno je i to što se ti kriminalci svete policajcima za krivične prijave koje su protiv njih podneli.

A. Čukić
Foto: Ilustracija

- Poslednjih dana imali smo jedan napad na policajca koji je okvalifikovan vrlo lagano, kao i presudu za napad pre pet godina, kojom je napadač koji je brutalno izbo dva policajca, kažnjen uslovnom kaznom. Sve je to nažalost ohrabrujuće za kriminalce. Pre četiri godine imali smo sastanak sa ministrom Stefanovićem i tužiteljkom Zagorkom Dolovac, na kom je razgovarano kako da se problem reši i napadi na policajce ozbiljnije kvalifikuju, te traže strožije kazne. Sve je ostalo na razgovoru, a policajci su i dalje jedna od najnezaštićenijih katerogija u srpskom društvu. Jel to poruka policajcima, da mogu kriminalci da ih napadaju bez kazne. Jel treba da uzmemo pravdu u svoje ruke, da bi se odbranili od nasilnika, kada nas već srpsko pravosuđe ne štiti - kaže Veljko Mijailović, predsednik Policijskog sindikata Srbije.

Policajac S. M. napadnut je protekle nedelje u Priboju od strane višestrukog povratnika, koji ga je sa leđa udario metalnim predmetom, oborio i šutirao, dok je policajac bio u društvu devojke. Tužilaštvo je okarakterisalo krivično delo kao “nasilničko ponašanje”. Napadača Z.S. je ovaj policajac samo mesec dana ranije priveo, nakon što mu je ovaj kriminalc pretio osvetom. Isti taj kriminalac Z.S. je pre oko godinu dana takođe udario policajca, ali je prijava odbačena.

Slična situacija se dogodila u Priboju pre više od dve godine, kada je jedan kriminalac vozilom vukao kriminalističkog policajca nekoliko metara po putu i pobegao. Kažnjen je nošenjem nanogice, ali kaznu još nije počeo da izdržava.

I u Jagodini je zabeležen sličan slučaj blagog odnosa prema napadačima na policajce, koji je ovih dana dobio epilog. Naime, pre pet godina je ispred kafane Koliba maloletni Nemanja U. nožem-bokserom izbo dve osobe. Dvojica policajaca, D. A. i S.B. koji nisu bili na dužnosti, su pokušali da ga spreče u krvoproliću. U pokušaju da savladaju Nemanju U. i njegovog brata, policajac D.A. je uboden tri puta, od čega jednom u vrat i srećom preiveo, dok je S.B. uboden u nogu i ruku.

Kada je policajac S. B. posle godinu dana od napada pitao na sastanku u policijskoj stanici načelnika Policijske uprave, zašto ništa nije preduzeto protiv brata napadača, protiv koga je inače krivična prijava odbačena, kažnjen je izbacivanjem iz Interventne jedinice, iako je njegova intervencija ispred lokala spasila živote.

Tek su policajci pre nekoliko dana saznali za pravosnažnu presuda protiv Nemanje U., koji je osuđen na - uslovnu kaznu.

- Pozivamo nadležne u državi da pokrenu borbu protiv kriminala i korupcije u Jagodini, jer po svemu sudeći ceo ovaj slučaj deluje kao da je zataškan. Ukoliko se to ne uradi, sledeći put kada budemo napadnuti, pravdu nećemo tražiti u tužilaštvu i sudu – kaže Milan Drakulić, član Upravnog odbora PSS iz Jagodine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online