Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 06.10.2018.
00:50
D. Dekić - Vesti A

Sprega lekara i grobara

Viši sud u Beogradu dao za pravo dr Borku Josifovskom koji je prošao golgotu jer je još 2005. otkrio pakleni biznis.

pixabay.com
Lekari namerno kasnili: Mnogi pacijenti završili na groblju, umesto u bolnici

Viši sud u Beogradu je posle čitavih 13 godina dao za pravo doktoru Borku Josifovskom, bivšem direktoru Hitne pomoći, koji je prošao golgotu zbog tvrdnje da su neke njegove kolege puštale pacijente da umru kako bi "napravile posao" sa pogrebnim preduzećima i sa njima delile proviziju.

Josifovski je na korupciju ukazao 2005. godine Ministarstvu zdravlja, a u septembru 2006. smenjen je s mesta direktora Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć uz obrazloženje da je "narušio ugled navedene ustanove i iznošenjem neproverenih informacija o nesavesnom radu svojih kolega izazvao uznemirenje javnog mnjenja".

Posle toga smanjena mu je plata i počela je osveta prozvanih, da bi tek sada dočekao pravdu. Viši sud je utvrdio da su doktoru ministarstva zdravlja i policije, Agencija za borbu protiv korupcije, Prvo osnovno javno tužilaštvo i Više javno tužilaštvo u Beogradu, "nečinjenjem naneli štetu i povredili pravo na slobodu misli i izražavanja garantovane Ustavom i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava."

Sistemske korupcije

- Potvrđeno je da su Josifovskog institucije progonile, a bile su dužne da štite zakon, i tako postale deo mreže prikrivanja teškog krivičnog dela - kaže za "Vesti" Draško Karađinović, koordinator organizacije Doktori protiv korupcije.

Josifovski je kao direktor zavoda analizom dokumentacije i po prijavama pacijenata, uočio da pojedini dispečeri umiruće pacijente usmeravaju na određene lekare, a oni su stizali kasnije u poređenju sa drugim ekipama i konstatovali smrt mnogo češće od drugih, a da nisu vršili reanimaciju.

Potom su u kuću preminulog dolazili isti privatni pogrebnici nudeći usluge porodici, a adrese su saznavali od lekara koji su od pogrebnika zauzvrat primali novčanu naknadu. O tome je, kaže sud, lekar obavestio Ministarstvo, tada ministra Tomicu Milosavljevića i Inspekciju.

- Ovo je istorijska odluka - tumači za naš list Vladimir Radomirović, glavni urednik antikorupcijskog portala Pištaljka i pojašnjava da je sud utvrdio da pet državnih institucija nije istraživalo navode Josifovskog "čime je postojala opasnost da na desetine ljudi budu ubijene".
Radomirović je ukazao da se dešavalo i da pre ekipe Hitne pomoći stigne pogrebno preduzeće, jer im je neko dojavljivao adresu.

Komisija (još) bez odgovora

Vladimir Radomirović akcentira da niko nije sproveo istragu o aferi Hitna pomoć, niti je do danas bilo ko odgovarao.

"Vesti" su Komisiji za borbu protiv korupcije Ministarstva zdravlja uputili pitanje da li će posle ove presude biti utvrđeni i kažnjeni akteri afere, ali odgovor do zaključenja ovog broja nije stigao.
Prema tvrdnjama Pištaljke, ministar Zlatibor Lončar je za predsednika te komisije postavio Vesnu Dimitrijević koja je "2011. godine, dok je još radila u Upravi kriminalističke policije sabotirala istragu o korupciji u Hitnoj pomoći"?!

A. Čukić
Sergej Trifunović

Sergej na udaru

Pod udar Ministarstva zdravlja Srbije ovih dana je došao i glumac Sergej Trifunović, osnivač fondacije Podrži život koja prikuplja pomoć za lečenje teško bolesne dece. Njega su tabloidi optužili da je novac uplaćivao slovenačkom investicionom fondu Ilirika, a stigla je krivična prijava koju je podnela nevladina organizacija koju vodi čovek angažovan u Ministarstvu zdravlja.

Sergeja terete za delo "teške prevare", odnosno zloupotrebe 15,5 miliona dinara građana.

- Lično ću im kuvati kafe, donosim ćaletovu rakiju, nateraću majku i da spremi sarme za gospodu - poručio je Trifunović za N1, posle najave ministra Lončara da će biti proveren rad fondacije. - Jedino nepravilno što će naći u fondaciji biće jedna slika koja visi ukrivo.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online