Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 11.09.2018.
00:22
J. Arsenović - Vesti A

Horor u slikovnici

Lutanje u izboru nastavno-obrazovnog sadržaja udžbenika, strani izdavači sa nametnutim vrednosnim sistemom, pesnici koji prodaju knjige po školama, prkosni pripadnici LGBT populacije, sve se to stuštilo na glave i emocije najmlađih školaraca u Srbiji, pa ne čudi što uoči početka školske godine mediji redovno izveštavaju o neprimerenom sadržaju knjiga koje su dostupne ili se nameću deci.

Twitter
 

Poslednji slučaj dolazi iz Inđije, kada je jedan petogodišnji dečak u vrtiću kao nagradu što u tom uzrastu ume da čita dobio slikovnicu iz edicije Kreativnog centra "Ne bi ti se svidelo da...". Na iznenađenje njegovih roditelja, on je došao kući sa slikovnicom u kojoj se objašnjava zašto se današnjoj deci ne bi svidelo da budu plen ritualnog žrtvovanja koje je obavljalo astečko pleme.

U njoj su prikazane scene žrtvovanja, uz pominjanje odrubljivanja glave, dranja kože i drugih rituala koje je primenjivao drevni narod iz Južne Amerike. Izdavač napominje da je u pitanju edicija koja na humoristički način govori o istorijskim činjenicama, ali roditelj petogodišnjaka smatra da je sadržaj apsolutno ne primeren za tako mali uzrast.

- Neko je to izvadio iz nekog podruma i podelio deci tek tako, a da nije ni video šta je podelio. E to je problem" - kaže Nenad Belić, roditelj iz Ljukova.

Podsetimo da su u junu ove godine, kada se radi na zaokruživanju udžbenika za narednu školsku godinu, udruženja LGBT populacije digla na noge i poverenicu za ravnopravnost zahtevajući izmene u udžbenicima za treći i četvrti razred trgovinskih, ugostiteljsko-turističkih i škola za lične usluge. U tome su i uspeli, pa je Ministarstvo prosvete dalo nalog da se udžbenici u spornim delovima izmene.

Sporno im je bilo što u ovim udžbenicima stoji i rečenica da "osim heteroseksualne postoji i homoseksualna prostitucija, i to češće muška nego ženska". Iako je to tačan podatak, u udruženjima koje se bave zaštitom ravnopravnosti homoseksualaca, smatraju da ovakva rečenica vodi stvaranju "diskriminatornog odnosa prema gej muškarcima".

Kada započeti seksualno vaspitanje

Koliko se baulja u odabiru primerenog sadržaja mališanima pokazao je i slučaj obrazovnog paketa namenjenog vrtićima. Grupa za zaštitu od nasilja i diskrimanciju pri Ministarstvu prosvete preporučuje da trogodišnjaicma treba ukazati na to šta su intimni delovi tela, da je njihovo telo samo njihovo, kao i kako da prepoznaju "neprijatne" dodire, odnosno seksualno nasilje.

Poziv na osvetu

Pre tri godine u novosadskoj Osnovnoj školi "Žarko Zrenjanin" dečji pisac Nedeljko Popadić prodavao je svoju novu knjigu, u kojoj su se našle neprimerene rečenice sa pogrdnim nazivima žena. U "Ljubavnoj pesmi" bili su stihovi "i nije mi do ručka, neće da se vrati kučka", "u duši već sumnja klija, neće da se javi zmija" ili se poziva na osvetu, kao što je slučaj sa stihovima "vratite im deco za Oluju, vratite im za Kosovo ravno".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online