Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 02.09.2018.
11:15
Tanjug, Vestionline A

Od sutra i za đake migrante počinje školska godina

Ove školske godine, u 33 škole širom Srbije, upisana su 344 đaka migranta, saopštio je danas Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Radi se o deci migrantima školskog uzrasta smeštenoj u centrima za azil i prihvatnim centrima kojima upravlja Komesarijat.

Sva deca su prošla obavezan sistematski pregled i sutra će se naći u školskim klupama, ističe se u saopštenju.

Kako se navodi, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, od ove godine 33 mališana biće uključena i u obavezno predškolsko obrazovanje koje će se održavati u prostorijama područnih škola, a ponegde i u predškolskim ustanovama. 

Među decom migrantima koja polaze u školu ima i 27 maloletnika bez pratnje, o kojima posebnu brigu vode nadležni centri za socijalni rad.

Škole koje primaju decu migrante nalaze se u jedinicama lokalne samouprave u kojima su smešteni i centri za azil i prihvatni centri. 

Nastavnici u tim školama prošli su obuku i upoznati su sa Stručnim uputstvom za uključivanje učenika izbeglica/tražilaca azila u sistem obrazovanja i vaspitanja koje je pripremilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, dodaje se u saopštenju.

Kako ukazuje Komesarijat, predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje zakonom je propisano kao obavezno i besplatno, a Srbija je jedna od retkih zemalja koja je u svoj obrazovni sistem uspešno uključila decu migrante zbog čega joj međunarodna zajednica, pre svega EU, odaje priznanje. 

U okviru Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji za jedan broj prihvatnih i centara za azil finansira se i prevoz dece do škola. 

Kako bi mališanima ulepšali početak nove školske godine, Fondacija "Tzu Chi" pokloniće svim đacima migrantima, smeštenim u centrima za azil i prihvatnim centrima, rančeve za knjige, sveske i školski pribor.

U ovom trenutku u pet stalnih centara za azil i 10 prihvatnih centara smešteno je ukupno 3.360 migranata većinom iz Avganistana, Pakistana, Irana, Iraka i Sirije, podseća se u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Nedelja 02.09.2018. 14:29
Српски политичари су диван народ (читај изрод). Пола милиона српских, балканских, избеглица животари по Србији, сваки десети држављанин Србије нема завршену основну школу, пола Срба живи на минимуму егзистенције, Срби беже у печалбу, Српска индустрија на лицитацији целом свету и сад школујемо избеглице из Авганистана... Наши политичари су од Србије направили европску велесилу, као Немачка, Енглеска, Француска, Шведска....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online