Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 27.08.2018.
03:00
Dragana Dekić - Vesti A

Intervju za "Vesti": Prof. dr Jovan Marić o starletama i golotinji u medijima

Golotinja, seks, nasilje, sinonim su današnjice, kaže u intervjuu za "Vesti" poznati psihijatar, prof. dr Jovan Marić i bivši ambasador Srbije u afričkim zemljama. Sa njim smo razgovarali o razlozima zbog kojih su nekadašnje negativne vrednosti društva danas iskočile u prvi plan, ali i golišavim slikama estradnih zvezda i drugih ličnosti u medijima, o starletama, erotici...

youtube.com/ BALKAN INFO - Zvanični kanal
Prof. dr Jovan Marić

Region bruji kako je Severina ponovo pustila u medije fotografije na kojima je naga. Zbog čega poznati pribegavaju tom vidu promocije?

- Dešava se da im karijera krene nizbrdo, pa idu na neku vrstu skandala da ih javnost ne bi zaboravila. Znaju da je bolja i neka negativna medijska objava o njima, nego da ih uopšte nema. Jedan od načina estradnih zvezda su gole grudi poput Severine, ali je tu i njeno pućenje usana, verovatno u funkciji erotskog praznika za oči muškaraca. Ta usta prosto imaju efekat da mame na poljubac. Sa erotikom ponekad koketiraju i glumice, a preteča erotiziranog je davnih dana bila Merilin Monro. Zvezdama je, uz to, obavezno savetovano da ćute o vezi ili braku, jer ako si slobodna obožavateljima i široj publici si privlačnija.

Može li sve to da se odrazi na njihovu porodicu, prvenstveno decu?

- To je loše za njihovu decu, jer su oni specijalna deca specijalnih roditelja sa specijalnim tretmanom, pa su specijalno i prihvaćeni. Zavist prema njima osećaju druga deca koja znaju da budu surova i neumoljiva i da im uškoli poture slike gole majke. Tako nešto kod neke dece poznatih može izazvati psihičke probleme.

Kako tumačite činjenicu da je medijima, osim estrade, za naslovnicu privlačna i golotinja javnosti nepoznate žene sudije iz Vranja?

- Živimo u doba erotizacije, pa se dešava imitacija poznatih. Anonimne osobe hoće "pet minuta erotske slave", na društvenim mrežama i šire. Važno im je samo da postanu erotski simboli, jer izgled je mnogo bitan u ovoj novoj eri vizuelne civilizacije.

Seksolog i ambasador

Jovan Marić je rođen 1941. godine u Bjeljini. Majka mu je u Gracu diplomirala na Filozofskom fakultetu, a otac na Sorboni završio Pravni fakultet.

Marić je diplomirao, a potom i doktorirao na Medicinskom fakultetu u Beogradu, gde je bio i redovni profesor dva predmeta: psihajtriji i medicinskoj etici. Predavao je na Pravnom, Defektološkom i Stomatološkom fakultetu, autor je nekoliko udžbenika i 18 knjiga.

Mada ga šira javnost poznaje kao psihijatra i seksologa, on je bio i ambasador Srbije u Južnoafričkoj Republici i Nigeriji. Ima sina Mateju, ćerke Vojnu i Joanu i jednog unuka.

Šta mislite o tome da prevareni muškarac ili žena diskredituju partnera lascivnim fotografijama na društvenim mrežama ili u medijima?

- Danas je sve to lako, jer može da se slika i snima mobilnim telefonom i minijaturnim kamerama, za razliku od vremena kad sam ja bio mlad kada tako nečega nije bilo, već su postojali samo specijalni fotoaparati. Snimcima golišavih u ljubavnom zanosu neretko se i ucenjuje, pa onaj ko ne želi da postane nečija žrtva i osvane u javnosti s kompromitujućim fotografijama i snimcima, mora mnogo da bude oprezan.

Prokomentarišite narcisoidnost mladih koji svoje slike postavljaju na društvenim mrežama?

- Jedna od tekovina novog milenijuma su selfiji i mnogi se sami slikaju sa izraženom željom da na tim slikama budu što lepši. Kada govorim o današnjici, obično parafraziram američkog sociologa i psihologa Erika Froma. On je napisao knjigu pod naslovom "Imati ili biti", odnosno da je važno koliko imaš novca i zlata ili kakvo ti je obrazovanje i socijalni status. Ja, inače, volim da obrađujem misli poznatih, pa sam tom njegovom "imati ili biti" dodao ili "izgledati".

Koje značenje danas nosi termin "izgledati"?

- Nosi glorifikaciju mladosti i lepote. Mi živimo u tom teroru mladosti i lepote koja se ističe kao nešto divno, dok se starost prikazuje kao grozna. Na primer, na sajmovima automobila više se gleda devojka u miniću na haubi nego sam auto. Uveliko se vrše estetske operacije i nudi preskupa kozmetika, a sve u funkciji lepote. Rade se fotografije poznatih golišavih dama u boji kao odraz lepog i erotiziranog, a nekada je najerotskija bila crno-bela slika francuske glumice Brižit Bardo u bikiniju. Kod nas je tu erotiziranost prva donela folk pevačica Svetlana - Ceca Ražnatović. Ona je u prvi plan isticala bujne grudi i dala smer drugim ženama iz njene branše, ali i šire.

Zadnjica u prvom planu

Mogu li grudi da donesu popularnost?
- Fokus se sa grudi pomera na zadnjicu, ili kako to volim da kažem na onaj deo tela žene gde se leđa divno nastavljaju na noge. Mislim da je novo vreme, odnosno da su silikoni pokvarili nekadašnji kult grudi koje su danas neretko "lažnjaci". U prvi plan je iskočila zadnjica koja mnogo teže može da bude veštačka.

Najčešće estetskim zahvatima pribegavaju starlete. Kako tumačite tu relativno novu kategoriju na estradnoj sceni?

- Mogao bih da ih opišem sa šest reči i to kaskadno, gde je svaka sledeća reč lepša od prethodne, a jedno je zapravo isto zanimanje. Kao "kamenjarke" su bile poznate u mojoj mladosti, a onda su bile "kurve", potom "prostitutke", pa kao "poslovna pratnja", da bi prerasle u "sponzoruše" i na kraju "starlete". To je evolucija reči u kojoj svaka sledeća lepše zvuči.

 Zašto su starlete postale toliko popularne?

- Zbog vizuelne civilizacije koja na sve utiče, pa čak i na zarade nekih profesija. Recimo, imam dve prijateljice koje rade u istom tabloidu. Jedna je završila književnost i lektor je, a druga primenjenu umetnost, zadužena je za fotografiju i ima duplo veću platu od prve. One su pravi primer činjenice da se danas mnogo manje čita, a više gleda.







 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online