Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 16.08.2018.
05:00
D. Nikolić A

Orasi Zariće vraćaju u zavičaj

Iako Živorad Zarić iz Lipovice kod Despotovca i njegova supruga Borjana u Luganu imaju restoran, dok je njihov sin Srđan šef lanaca prodavnica bele tehnike, a snaha Olivera radi u američkoj banci, pre dve godine su zasadili plantaže oraha.

Lična arhiva
Zasadićemo još 100 hektara: Živorad na plantaži oraha

Živorad je na svom imanju od pet hektara u Lipovici zasadio 650 stabljika oraha i 1.360 sadnica višnje sorte šumadinka, a snaha je na svom porodičnom imanju u Lomnici, takođe od pet hektara, sledila njegov primer. Iako su to najveće plantaže u Pomoravlju, Zarići planiraju da naredne godine orahe zasade na još desetak hektara i da nabave hladnjaču, kako bi imali gde da skladište orahe i višnje jer planiraju da ih izvoze.

- Od 1984. godine, kada sam otišao u Lugano, a supruga došla tri godine kasnije, njiva mi je bila zaparložena. To je moja dedovina i očevina i neprestano sam želeo da nešto uzgajam na njoj. Kad su sin i snaha čuli da su u Lipovici počele da se uzgajaju maline i kupine, došli smo na ideju da posadimo orahe jer smo saznali da je to dobra, ali skupa investicija. Mislim da nismo pogrešili - kaže Živorad za "Vesti".

Neodostaju sloboda i prisnost

U Švajcarskoj Živoradu najviše nedostaju sloboda koja postoji u Srbiji i naš mentalitet jer su Švajcarci hladni. Iako imaju kafanu, to je samo profesionalno druženje, a ne prisnost među ljudima koja postoji u Srbiji.
- Nisam se pokajao što sam otišao, ali me ne napušta želja da se vratim u rodni kraj. Zavičaj je ipak zavičaj. Uvek te vuče da se vratiš. Što vreme više prolazi, sve više želimo da se vratimo - iskren je Živorad.

On dodaje da su se odlučili da međukultura orasima bude višnja, a ne kajsija, što je uobičajeno jer je ta sorta kvalitetna i može da se izvozi. Ove godine imali su prvi rod od 2.000 kilograma. Odneli su je u Švajcarsku i svi su oduševljeni kvalitetom, pa im preostaje samo dobar rod, da bi zadovoljili švajcarsko tržište.

- Najveći problem je nedostatak radne snage, kao i naše neiskustvo. Iako je moja porodica odrasla na selu, nismo uzgajali ništa na većoj površini. Posebne probleme imali smo prilikom prskanja, podvezivanja i kultiviranja. Radnici koje smo angažovali naplaćivali su nam papreno, pa nam se to nije isplatilo. Zato smo se obratili školovanim ljudima, odnosno stručnjacima Poljoprivredno-savetodavno stručne službe u Jagodini i rukovodstvu Udruženja voćara i vinogradara Plava šljiva iz Despotovca - iskren je Živorad.

Ako sve bude kako treba, ako izvoz zaživi, on i supruga će se vratiti u zavičaj, ali će održavati kontakte koje imaju u Švajcarskoj. Kada unuke, troipogodišnja Lara i devetomesečna Sara, završe školovanje, vratili bi se i sin i snaha.

"Vesti" za goste

Pored izdanja švajcarskih dnevnih i drugih listova, Zarići za goste u kafani svakog dana kupuju i "Vesti" je, kako kažu, pišu o našim ljudima.

Inače, Živorad je 22 godine radio u jednom hotelu kao konobar, portir, ali i u kuhinji i piceriji, a supruga u trafici i hotelu. Pre deset godina otvorili su restoran Gardenija sa oko 200 mesta i internacionalnom kuhinjom, jer su im gosti Italijani, Švajcarci, Portugalci, Srbi...

- U Srbiji sam završio veterinarsku školu i tri godine radio na farmi ovaca u Beloj Reci. Dnevno nisam mogao da zaradim ni za čokoladu sinu. To me je nateralo da odem. Uzajmio sam 200 ondašnjih nemačkih maraka i otišao kod zeta Siniše, kod kog sam bio tri meseca dok nisam našao posao, dobio papire i ostao za stalno. Tamo sam se doškolovavao i stekao praktično iskustvo. Sin je imao samo 12 godina kad je sa sezonskim papirima bio kod mog tasta Milosava i tašte Dragoslave Marković u Austriji. Tamo se školovao i učio nemački jezik. Posle tri godine došao je kod nas i učio italijanski, nemački i francuski. U Austriji je i moj šurak imenjak sa svojom familijom - kaže Živorad.

On dodaje da je snahin otac Jova Milutinović poginuo na radnom mestu u Švajcarskoj veoma mlad, a njena majka Rada je penzionerka u Švajcarskoj.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online