Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 09.08.2018.
08:29
Dojče vele, b92, Vestioline A

Srbi hrle u Nemačku: Ovo je druga strana medalje

Negovatelji iz Srbije i drugih zemalja Balkana i istočne Evrope u Nemačkoj rade za manje novca i pod gorim uslovima nego domaći radnici, piše u jednoj studiji.

pixabay.com
 

Uz to su često meta diskriminacije i rasističkih uvreda.

Poslednjih godina se često govori o takozvanim deficitarnim zanimanjima u Nemačkoj i s tim u vezi o negovateljima starih osoba. 

Prognozira se da će stotine hiljada njih nedostajati demografski sve starijoj Nemačkoj u narednim decenijama. Iz Srbije je u ovu zemlju došao relativno veliki broj negovatelja sa potrebnim kvalifikacijama, čijim radom su poslodavci uglavnom zadovoljni. 

No, to "zadovoljstvo" ne mora biti motivisano samo kvalitetom rada, već i izdržljivošću u odnosu na (bolje plaćene) domaće negovatelje. Tako je sasvim uobičajeno da se na internet-sajtovima za posredovanje u zapošljavanju radne snage negovatelji iz Srbije reklamiraju tekstovima poput ovog:

- Pošto su prosečne plate u Srbiji i čitavoj Istočnoj Evropi znatno manje nego u Nemačkoj, pri njihovom zapošljavanju su troškovi bitno manji nego u slučaju 24-satne nege za koju bi bilo zaduženo nemačko osoblje.

Rasizam i diskriminacija 

No, najnovija studija fondacije "Hans Bekler" pokazala je da negovatelji iz Istočne Evrope ne samo što rade pod lošijim uslovima od svojih nemačkih kolega, već vrlo često moraju da trpe rasističke i diskriminatorske primedbe i ponašanje pacijenata ili članova njihovih porodica. 

Kada je reč o uslovima rada, studija je pokazala da takvi negovatelji mnogo češće od nemačkog osoblja rade prekovremeno bez naknade, da češće preuzimaju na sebe i čišćenje prostorija i da su po završetku radnog vremena mnogo više iscprljeni od nemačkih kolega. 

Što se tiče diskriminacije, ona se najvidljivije ispoljava u vidu ksenofobičnih komentara, nipodaštavanja, pa i fizičkih napada osoba koje se neguju ili članova njihovih porodica na negovatelje iz Istočne Evrope. 

U Švedskoj mnogo bolje 

U firmama koje zapošljavaju negovatelje normalno je održavanje redovnih sastanaka na kojima se utvrđuje plan rada i rešavaju problemi.

Radnici iz Istočne Evrope mnogo ređe učestvuju na takvim sastancima. Samo 14 odsto njih prenosi da svakog dana prisustvuje sastancima sa svojim pretpostavljenim, dok je to slučaj sa 27 odsto nemačkih negovatelja. 

Autorka studije Hildegard Teobald kaže da su za to krivi i rasizam i predrasude.

Ona je tokom proteklih osam godina ispitivala uslove rada negovatelja u Nemačkoj, Švedskoj, Japanu i drugim zemljama. Prema njenim rečima, posebno oštar odnos prema negovateljima stranog porekla je zabeležen u Nemačkoj.

 Švedskoj, na primer, takvo nešto je prisutno u mnogo manjoj meri. 

Fondacija "Hans Bekler" predlaže da se u firmama ovaj problem najpre identifikuje i da se njime intenzivnije pozabave zastupnici radnika, kao i sami poslodavci.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 09.08.2018. 09:02
"Raаsizam i diskriminacija" Неко је открио Америку! Па тако је увек било, увек ће бити док српски политичари продају печалбаре за мале паре. А ко мисли да је у Шведској боље, вара се. Шведска је увек била пуна Устааша уз чију помоћ су шведске обавештајне службе радиле на подривању словенских земаља. Ту је и пад Југославије на штету Срба. Зар нико, никад није чуо о германизовању (читај поробљавању) Словена.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online