Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 04.08.2018.
00:38
N. S. Preradović - Vesti A

Beda tera na vešala

U Srbiji je sve više samoubistava radnika ili otpuštenih zbog siromaštva i bede, ali nije malo ni progona ojađenih ljudi. Dok su nekad u bivšoj SFRJ radnička prava bila neprikosnovena, danas je situacija sasvim drugačija. Država je stala u zaštitu krupnog kapitala i tajkuna, kojima treba jeftina radna snaga.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Naši političari se neretko hvale pozivajući investitore da nigde neće naći jeftinije radnike nego u Srbiji. Ekonomisti su saglasni u oceni da to nije nikakva reklama za našu zemlju jer, kako ističe dr Miodrag Zec, treba se hvaliti stručnom radnom snagom, a ne nuditi jeftine radnike.

U Srbiji radnici ne samo da su slabo plaćeni, nego često gube i živote. Još je u svežem sećanju samoubistvo Dragana Mladenovića, radnika Goše. Ovaj 56-godišnjak se lane obesio u fabrici u kojoj je proveo čitav radni vek, punih 35 godina. Prema rečima kolega, nesrećni Dragan nije imao para da othrani porodicu i leči sina i majku. On čak nije imao ni zdravstvenu knjižicu, a nije primio, kako je pisano, najmanje 15 plata.

Zabranjeno tvitovanje

Pre tri godine javnost je bila zapanjena. Generalni direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski pokrenuo je postupak otkaza za inženjera dr Branislava Mihajlovića zbog njegovih kritičnih stavova objavljenih na ličnom Tviter nalogu.

Željko Veselinović, lider sindikata Sloga, za "Vesti" kaže da je radnička klasa u Srbiji potpuno obespravljena.

- Mobing i šikaniranje radnika postoje u Srbiji dugo, a naročito od 2010. godine. Tada su gazde u Juri maltretirale radnike, poznata je priča o pelenama koje su zaposleni morali da nose - kazuje Veselinović.

On navodi primer turske kompanije gde 300 radnica, koje šiju tekstil, koriste isti toalet. Sindikat je reagovao i tražio da dođe inspekcija:

- Kada su konačno došli inspektori naplatili su kaznu od 2.000 dinara, odnosno, oko 17 evra. To je prava sramota, a naši radnici žive i rade kao da smo u periodu feudalizma.
Devet godina je prošlo kako je Zoran Bulatović, radnik Raške, sebi odsekao prst. Zbog pretnji ovaj nesrećni čovek je pobegao u Norvešku, tamo ostao četiri godine, ali je deportovan natrag u otadžbinu, gde i dan-danas trpi šikaniranja.

Moderni robovi

- Naši radnici su zapravo moderni robovi, a strani investitori koji dolaze rade šta hoće. Negativno iskustvo radnici imaju sa italijanskim, kineskim i naročito južnokorejskim i turskim kompanijama - priča Veselinović.

Prema podacima Udruženog pokreta slobodnih stanara, u zrenjaninskom preduzeću Šinvoz, od 2006. do 2008, radnik Aleksandar Mijatov je poginuo, dok se troje zaposlenih obesilo. Svi su imali oko četrdesetak godina, dok se javnost još seća slučaja Radislava Stojanova, koji je pre devet godina preminuo štrajkujući u beogradskom Domu sindikata.

Bivši komandir Zaštite, firme koja obezbeđuje imovinu Rudarsko-topioničarskog basena Bor, Vitomir S. se pre šest godina ubio se pištoljem kraj upravne zgrade svog bivšeg preduzeća iz kojeg je otpušten oktobra 2011. Kako su ispričale njegove kolege, on je izvršio samoubistvo neposredno posle suđenja u Osnovnom sudu u Boru kada je tužio Zaštitu jer je otpušten posle 25 godina rada.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online