Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 22.06.2018.
02:00
Ž. Marković - Vesti A

Osnovac vidar sa Miroča

Miloš Kržanović, petnaestogodišnji dečak iz sela Miroč na istoimenoj planini ima interesantan hobi, bavi se sakupljanjem i sušenjem lekovitih biljaka od kojih pravi razne meleme. Sve to Miloš radi sam uz minimalnu očevu pomoć.

Ž. Marković
Zna sve njene tajne: Miloš sa lekovitom hajdučkom travom

Sve je počelo pre tri godine kada je napravio školski herbarijum. U petom razredu je početkom maja sakupio oko 600 listova raznih biljaka, među njima i listove divlje nane, hajdučke trave, majčine dušice, jagorčevine, konjskog bosiljka, bukve, oraha, hrasta, lipe. Tada se zainteresovao za njihova lekovita svojstva i počeo je da ih izučava.

Sada ovaj golobradi dečak poznaje gotovo sve trave i zna za koje bolesti su lekovite. Pokazali smo mu prstom na divlju nanu i konjski bosiljak, a on kao iz topa kaže da su dobri za lečenje bolesti probavnih organa, glavobolje, gastritisa i za smanjenje grčeva u želucu i materici.

Rakija, sirće, suveniri

Pored sušenja lekovitih biljaka, Miloš se bavi i pravljenjem rakija od divljih jabuka i krušaka u koje dodaje lekovite trave. Pravi takođe i domaće vinsko sirće i sirće od divljih jabuka, a izrađuje i razne suvenire od drveta.

- Sve ovo sam učio gledajući slike i čitajući tekstove iz knjige doktora Tucakova, gde sam naišao i na podatak da na Miroču postoji više od 1.386 lekovitih biljaka i ta cifra me je zadivila. Tada sam počeo da sakupljam i proučavam lekovite biljke ovde u mom rodnom kraju. Najviše skupljam lekovito bilje na proplancima planine Miroč, gde je vazduh veoma čist. Radim to u vreme kada su biljke u punoj vegetaciji i najviše sakupljam divlju nanu, majčinu dušicu, koprivu, matičnjak, lipu i hajdučku travu - kaže ovaj veoma inteligentni dečak.

Miloš ima i improvizovanu sušaru, koju je sam napravio i u kojoj suši lekovito bilje.

- Vežem 10-12 biljaka u snop i onda ih kačim u sušaru. Snopovi se na povetarcu u hladovini polako suše, a taj proces traje do dve nedelje. Posle sušenja ih skidam i pakujem u za to određenu plastičnu ambalažu.

Sve oko lekovitog bilja Miloš radi uglavnom sam, jedino mu ponekad pomogne otac, da postavi sveže biljke na sušenje ili osušene skine, dok Miloš ne dođe da ih rasporedi.

Zarađuje za školovanje

Miloš učestvuje na raznim manifestacijama i promoviše svoj proizvode. Tako je na Sajmu turizma u Beogradu promovisao čajeve od lekovitih biljaka. Prošle godine je dobio drugu nagradu na jesenjem sajmu Agrar Poreč u Klokočevcu za lekovitu rakiju i osvojio je treće mesto za promociju lekovitih biljaka.

Ove godine u Donjem Milanovcu je osvojio drugo mesto takođe za promociju lekovitih biljaka. Miloš kaže da novac koji zaradi od prodaje svojih proizvoda koristi za školovanje, usavršavanje znanja o lekovitim biljkama i za školske ekskurzije.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online