Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 07.06.2018.
00:56
D. N. Petrović - Vesti A

Branioci otadžbine u istom stroju

Svečano je na Svete Trojice bilo na Zborištu podno planine Murtenice (selo Draglica, opština Nova Varoš) gde je Strahinja Kutlešić, rodom sa ovih prostora, sada uspešni biznismen u Italiji, prošle godine sagradio crkvu brvnaru posvećenu Svetoj Trojici.

D. N: Petrović
Meštani traže svoje na spomen-ploču

Prošle godine na ovaj veliki pravoslavni praznik, meštani Starog Vlaha i novovaroškog kraja radovali su se završetku izgradnje i osveštavanju crkve Svete Trojice i krštenju mališana Filipa Grujičića i Lazara Čolovića, a ove otkrivanju spomen-ploče ratnicima iz ovog kraja koji su u periodu od 1912. do 1918, u dva balkanska i Velikom ratu, dali svoje živote za slobodu Otadžbine.

Gosti iz Hilandara

Među gostima na Zborištu bio je i otac Metodije, iguman Hilandara, koji je prošle godine na Svetu Trojicu crkvi na Zborištu poklonio ikonu Svete Bogorodice Mlekopitatelnice, dar bratstva srpske svetinje na Atosu.

Otkrivanju spomen-ploče na kojoj su uklesana imena 93 junaka iz ovog tradicionalno slobodarskog kraja prisustvovali su i vladika žički Justin, sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković i ktitor manastira Svete Trojice na Zborištu Strahinja Kutlešić.

- Nekada su bili zajedno za ovcama, u školama i na murteničkim saborima i vašarima, zajedno su regrutovani u Drinsku i druge divizije i zajedno su u rovovima, braneći čast i slobodu Srbije protiv Turaka, Bugara, Švaba i Arnauta, ginuli i svoje kosti ostavljali širom današnje Srbije, Makedonije, Grčke, Albanije. Svi oni sada su u stroju, po azbučnom redu, na mermernoj ploči postavljenoj na zvoniku crkve na Zborištu. Konačno smo im se bar delimično odužili, njihova imena uklesna su u kamenu da u porti novosagrađene crkve podsećaju mlade naraštaje na junaštvo svojih predaka - priča Dragoljub Gagričić, potpredsednik Udruženja potomaka ratnika od 2012. do 2018. u Novoj Varoši.

D. N. Petrović
Da ih generacije ne zaborave: Selaković i vladika Justin pored spomen-ploče

Na levoj mermernoj ploči uklesano je 57 imena i zapis: "Ispisa se ovo spomen-obeležje u slavu Božiju, a za večno molitveno pamćenje na slavne srpske div junake iz Draglice koji boreći se za svoje otečestvo na Solunskom frontu ostaviše svoje kosti daleko od rodne grude, da čekaju vaskrsenje za večni život u carstvu Božijem. Večan pomen dostojan blaženstva slugama Božijim."

Na drugoj spomen-ploči, postavljenoj sa desne strane ulaza u portu crkve uklesana su imena 36 preživelih učesnika oslobodilačkih ratova iz ovog kraja.

D. N. Petrović
 

"Za večno sećanje za mnogo napaćene meštane sela Draglica koje Gospod izbavi od smrti na velikom Stratištu Solunskog fronta i dade im da se vrate u Srbiju i da propovedaju o divnim delima naših sokolova i grdnim mukama naših pradedova, koji neka budu primer rodoljublja i istinoljublja svim srpskim pokolenjima. Večan pomen dostojan blaženstva slugama Božijim", napisano je na ovoj spomen-ploči.

Dolazili sa svih strana

- Na Zborištu se, kod male kapele i spomenika soluncu Radivoju Savkoviću, uz trubače i kolo, odvajkada okupljao narod, dolazili su nam gosti sa Zlatibora, sa Moravice i iz Sjenice, sigurno će ih sada kada imamo prelepu crkvu i sabor na Svetu Trojicu dolaziti mnogo više. Radujem se i što smo se spomen-pločama konačno odužili našim junacima sa Solunskog fronta i drugih ratišta širom Balkana - kaže meštanin Neđo Grujičić.

- Moramo se držati Boga i roda, kao naši preci nekada, dolaziti u zavičaj i dovoditi decu, da se ovde ostaje i rađa - rekao je tim povodom sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković.
 

D. N. Petrović
Krštenje u novosagrađenoj crkvi

Da se narod vrati

Crkva Svete Trojice na Zborištu, u selu Draglica podno planine Murtenice, rađena od brvana u duhu tradicionalne arhitekture ovog dela Srbije, sada je ponos svih žitelja Starog Vlaha i novovaroškog kraja.
Njen ktitor Strahinja Kutlešić kaže da je crkvu podigao da bi se vratio korenima i svom kraju, ali i da bi se narod vraćao svojoj crkvi, svojoj veri, tradiciji i zavičaju. Raduje ga što se grade putevi, što oživljavaju mnoga sela i što je na Zborištu obnovljen sabor za Treću Svetu Trojicu.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online