Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 02.06.2018.
17:47 >> 19:20h
Vestionline, Tanjug A

Malinari blokirali magistralu ka Crnoj Gori, četvoro povređeno

Nezadovoljni cenom, malinari iz Prijepolja, Priboja, Ivanjice i Užica blokirali su magistralu ka moru gde je došlo do sukoba sa policijom. Četvoro demonstranta je povređeno. Putnički saobraćaj se odvija alternativnim pravcem kroz grad, dok je teretni u prekidu.

Tanjug
Blokada puta ka Crnoj Gori kod Prijepolja

Umesto najavljenog dvočasovnog mirnog protesta kraj Vladičanskog dvora, proizvođači su u jednom trenutku krenuli magistralom kada su se i sukobili sa policijom, tokom kojih je četvoro proizvođača lakše povređeno.

Malinari blokirali magistralu ka Crnoj Gori

Muaz Dedović iz pribojskog Udruženja "Limska dolina" smatra da neko iz vlade mora da dođe i reši problem.

- Gde je Vlada, pozvali smo resorno ministarstvo niko se ne odaziva. Nećemo odavde dok neko ne dođe i ne kaže, gde smo, šta smo, kud smo - ističe Dedović.

A protest su zakazali da reše pitanje cene pre berbe, jer su to godinu dana pokušavali za stolom, posebno iziritirani dnevnim cenama koje su im ponudili ovih dana prijepoljski prerađivači.

Boban Purić iz istog udruženja navodi da je dnevna cena za kilogram u hladnjači na Kolovratu bila 50 dinara.

- To je iživljavanje nad prozvođačima, kome je u interesu da bude ta cena, a da bude u izvozu od dva i po do tri evra - dodaje Purić.

Slađana Stanković iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača Užice navodi da hladnjičari treba svake godine da tačno kažu koliko je robe ostalo na lagerima.

- Tražimo već jednom da hladnjačari jasno i glasno na kraju svake godine izađu tačno sa podacima koliko je robe ostalo na lagerima. Neka kažu u januaru nama treba samo toliko i toliko maline, nemojte da ulažete u svoje zasade, jer jednostavno neće imati ko da vam otkupi - navodi Stankovićeva.

Malinar Sanel Dizdarević naglašava da je cena koju traže evro i po.

- Ispod evro i po nas nema nigde što se tiče proizvodnje maline, da bismo mogli da plaćamo radnike i nama da da ostane nešto - objašnjava Dizdarević.

Prerađivači: Još rano da se govori o ceni

Predstavnici prijepoljskih prerađivača rekli su za RTS u telefonskom razgovoru da je još uvek rano govoriti o ceni. Među njima je i onih koji su se obavezali da će proizvođačima isplatiti poslednju cenu na tržištu, ali i onih koji nude dnevnu cenu jer, kažu, tako se nekada i radilo. Pri tom, kažu i da neki od njih još uvek imaju u hladnjačama prošlogodišnju malinu.

Tanjug

Zajedničkog jezika sa prerađivačima nema, poručuju proizvođači zato što oni odbijaju razgovore sa njima i pored toga što je Vlada nedavno osnovala Radnu grupu za malinu, ali koja, kažu malinari se još nijednom nije sastala.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Velimir Stanojević poručuje da se problemi sigurno na ulici neće rešiti.

- Može da se razgovara, pre svega na relaciji proizvođači – prerađivači. Mi, kao država, kao medijatori ćemo pomoći u rešavanju svega toga - navodi Stanojević.

I dok se ne umeša država, malinari kažu da će ostati na magistrali ka moru i blokirati saobraćaj, koji je potpuno obustavljen za kamione, dok se putnički odvija alternativnim pravcima.

Malinari iz Priboja i Prijepolja iz udruženja "Limska dolina" najavili su ranije za danas protest i blokadu i traže da otkupna cena maline bude od 180 do 200 dinara.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online