Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 27.04.2018.
00:44
J. Radivojević - Vesti A

Jubilej beogradske mumije: Nesmin 130 godina u Srbiji

I Beograd ima svoju mumiju! Ali ako niste u mogućnosti da posetite Egipat, svakako ne treba zaobići Narodni muzej u glavnom gradu. On krije blago iz vremena drevnih faraona. Kako Narodni muzej ne radi jer je restauracija u toku, tajanstvena mumija preseljena je u prostorije Filozofskog fakulteta. Egipatska civilizacija je od davnina privlačila pažnju ljudi. Vrednost njihove kulture uvideo je i Srbin Hadži Pavle Riđički koji je kupio poseban eksponat i darovao ga kao poklon prestonici.

J. Radivojević
Staroegipatska mumija: Nesmin (350-300. godine pre nove ere)

Ono što svakako najviše interesuje posetioce jeste ko je zapravo beogradska mumija. Iz hartije pronađene u sarkofagu otkriveno je da je reč o muškarcu po imenu Nasmin (350-300. godine pre nove ere). Bio je pripadnik višeg sloja društva, sveštenik hrama posvećen bogu Minu (bog plodnosti).

Po nalazima, preminuo je oko 50 godine života i to prirodnom smrću. Sarkofag u kome se nalazi vidno je oštećen. Pouzdano se zna da je napravljen od drveta tamariks.
"Vesti" su poželele da otkriju nešto više o ovom neobičnom blagu, pa su se uputile da vide ovu nesvakidašnju postavku.

Kustos Ivana Minić nam je otkrila da je sve počelo 1887. godine kad se ugledni advokat Hadži Pavle Riđički uputio ka Bliskom istoku i Egiptu. Navodi da mu se na gradskoj pijaci grada Luksora rađa ideja i kupuje staroegipatsku mumiju, ali "ne za sebe, nego za srpski narod".

- Po dolasku u Beograd 1888. godine, poklanja je Narodnom muzeju uz reči "da je narod srpski gledi i njome stvarno se pouči o jednom naročitom običaju starih Misiraca. Tih dana bili su redovi kako bi se videlo staroegipatsko čudo koje odoleva vekovima. Po želji darodavca, ulaz je naplaćivan, a novac je bio namenjen sirotištima Srbije.

Kustos: Ivana Minić

Lebdeća boginja Nut

Ivana Minić dodaje da Srbija ima još šta da ponudi kao deo tekovine Egipta.
- Srbin Ernest Bramer je na početku dvadesetog veka na aukciji kupio sarkofag koji poklanja Narodnom muzeju. Ovaj kovčeg je dobro očuvan i bogat hijerogligama, pričama iz svakodnevnog života. U centralnom delu nalazi se lebdeća boginja Nut koja je redak primerak u svetskoj zaostavštini.
Ova mumija je dokaz lepote ljudske civilizacije stare hiljade godina. Redak prikaz a ujedno i veličanstven, daje zadatak da je sačuvamo od zaborava, baš kao što je zavetovao i darodavac Riđički

Godinama je bila deo stalne postavke, ali od kustosa Narodnog muzeja saznajemo da je poslednjih godina bila izložena nebrizi i deo depoa. Ivana navodi da beogradska mumija obeležava 130 godina od kako je stigla u Srbiji.

- Beograd je jedan od retkih evropskih gradova koji ima u svojoj baštini ovo arheološko kulturno dobro. Mumija se vraća u stalnu postavku Narodnog muzeja, tačno na Vidovdan!

Na izložbi smo sreli i penzionera Nikolu Žutića, koji dolazi ni manje, ni više nego četvrti put.

- Ja sam fasciniran! Srećan sam što sam u prilici da ovo vidim. Posebno poštovanje imam prema Pavlu Riđičkom koji je osnivač egiptologije kod nas. Ako bude opet, i peti put ću doći - naglašava Žutić.

Stalni gost: Nikola Žutić

Vađeni svi organi sem srca

Mumificiranje je stari običaj Misiraca. Egipćani su verovali da se tim činom nadmudruje smrt. Verovali su da će duša nastaviti da diše samo ako se sačuva celo telo. Taj proces bio je dugotrajan, oko 40 dana. Vađeni su svi organi osim srca jer je ono simbol razuma. Telo je umotavano lanenim zavojima i premazivano eteričnim uljima. Danas zato na pojedinim mumijama možemo da vidimo tragove pozlaćenih prstiju. Zlato je simbolično predstavljeno simbol sunca i svetlosti. U kovčege preminulih stavljani su i razni drugi vredni predmeti. U Nasminovom kovčegu su pronađeni imuleti (privesci), skarobeji (privesci u obliku svete bube balegar koji su nosili i faraoni) i figurice. Ovi predmeti su takođe deo stalne postavke

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online