Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 18.04.2018.
00:22
J. Arsenović - Vesti A

Rus 18 godina čeka srpski pasoš

Aleksej Anisimov je 24-godišnji mladić koji već 18 godina živi u Srbiji, ali nema ni srpsko državljanstvo, pa čak ni stalnu boravišnu dozvolu.

facebook.com/Aleksej Anisimov
Šetaju ga od šaltera do šaltera: Aleksej Anisimov

Mladić koji je sa majkom došao u Srbiju kad je imao samo šest godina, sada se nalazi u lavirintu pravnih začkoljica u nastojanju da konačno reši svoj status u državi koju doživljava kao svoju.

U Pančevu se školovao, stekao prijatelje i dobio sestru iz braka svoje majke i očuha, srpskog državljanina. Aleksej se nikad, kako kaže, u protekle skoro dve decenije nije vraćao u rodnu Rusiju, u grad Tulu, južno od Moskve. Čak i ne divani ruski. Kada ga novinari pitaju da li se oseća Srbinom ili Rusom, odgovara: "Pa, kao Srbin."

Emocionalni status i podatak da godinama živi u Srbiji nisu dovoljni nadležnima da mu pozitivno odgovore na njegov zahtev, pa ga, po starom dobrom običaju birokratije, šetaju od šaltera do šaltera. On se za to vreme naplaćao boravišnih viza - 19.000 dinara na godišnjem nivou, dok do posla teško dolazi, jer stranca zbog papirologije retko ko hoće da zaposli.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova kažu da je problem pravno formalne prirode, jer ne postoji kontinuitet prijave privremenog boravka.

Crtež prečica za državljanstvo

Pre desetak dana, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić uručila je rešenje o prijemu u državljanstvo Srbije porodici avganistanskih izbeglica, koja se izdvojila od ostalih migranata po tome što je njen mlađi član, dečak Farhad Nuri pokazao nesvakidašnji talenat za crtanje.
Po srpskom zakonu, stranac kome je odobreno stalno nastanjenje u Republici Srbiji može dobiti srpsko državljanstvo ukoliko je punoletan, ima otpust iz drugog državljanstva, da Srbiju smatra svojom državom i da najmanje tri godine ima prijavljeno prebivalište u njoj.

"Aleksej Anisimov je oktobra 2016. podneo zahtev za odobrenje privremenog boravka i taj zahtev mu je odobren i ima pravo privremenog boravka do oktobra 2018. godine. Nakon toga moći će da podnese novi zahtev za privremeni boravak kako bi mogao da ispuni uslove za odobrenje stalnog nastanjenja, tačnije da pet godina u kontinuitetu ima regulisan privremeni boravak u našoj zemlji", stoji u odgovoru MUP-a televiziji N1.

Ako se samo prisetimo podugačkog spiska ljudi koji su preko noći dobijali srpski pasoš, a da su u Srbiji boravili samo dan-dva, onda postaje nebitno da li su mladićev očuh i majka, koja je u međuvremenu preminula, bili nemarni i nisu redovno prijavljivali Alekseja.

Setite se samo glumaca Rajfa Fajnsa i Stivena Sigala, koje je vlast iskoristila za sopstvenu promociju i pred kamerama svečano uručivala srpski pasoš.

Ista čast pripala je i bivšim košarkašima Crvene zvezde Demarkusu Nelsonu i Čarlsu Dženkinsu i fudbalerima Kleu i Goebelu. Vođa palestinske opozicije Muhamed Dahlan takođe je "ničim zaslužan" preko noći dobio srpski pasoš januara 2015, kao i nekoliko meseci ranije ukrajinski trgovac gasom Sergej Kurčenk.

Ministarstvo da reaguje

Ostaje da se vidi da li će pod pritiskom medija ministar unutrašnjih poslova skromnom mladiću Alekseju prekratiti godine čekanja. Baš kao što je bio slučaj sa Arnoom Gujonom, humanitarcem koji deceniju i po pomaže Srbima na Kosovu, u međuvremenu se oženio Srpkinjom i dobio dvoje dece. Tek kada se požalio na birokratiju, konačno je iz ruku ministra dobio crveni pasoš.
Ipak je najteže objasniti to što srpska država nije olakšala život Timotiju Džonu Bajfordu, autoru kultnih dečjih emisija, koji je na pasoš čekao 33 godine.

Da zakulisane zasluge, javnosti nepoznate, mogu da posluže da se dobije srpsko državljanstvo koristila je i prethodna vlast. U vreme demokrata, Rasto Tomažić, vlasnik firme Nuba invest, dobio je srpski pasoš i to u trenutku kad se protiv njega vodila istraga zbog zloupotreba u poslu izgradnje magistralne mreže optičkih kablova.

POVEZANE VESTI

Sreda 18.04.2018. 13:26
То су "српски" политичари.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online