Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 12.04.2018.
15:33
blic.rs, Vestionline A

Karleuša: Imam pravo na svoje mišljenje u vezi sa MMR

Pevačica Jelena Karleuša saslušana je juče u 10 sati u beogradskoj policiji po nalogu tužilaštva, zbog sumnje da je izazivala paniku na društvenim mrežama i pozivala narod da ne vakciniše decu MMR-om, saznaje "Blic".

N. Đurović
Jelena Karleuša je i dalje protiv MMR vakcine

Karleuša je u utorak u pratnji advokata stigla u policiju, saslušanje je trajalo sat vremena, a ona je ostala pri čvrstom stavu protiv MMR vakcine.

Ona je na saslušanju rekla da "svaki čovek ima pravo izbora i da roditelji mogu da biraju da li će vakcinisati dete ili ne".

Dala je primer svoje ćerke, kod koje su se navodno pojavile reakcije nakon primanja cepiva. Ona je, takođe, inspektorima nekoliko puta ponovila da nikoga nije ubeđivala da ne vakciniše decu, nego da je to ostavila da bude "slobodan izbor svakog građanina".

- Moj izbor je da pričam protiv vakcinacije - istakla je prilikom saslušanja Karleuša. U krivičnoj prijavi koju je podnela grupa od 270 zabrinutih roditelja protiv antivakcinaša, zbog širenja straha i panike od vakcine i pojave epidemije morbila, navodi se da se Jelena Karleuša već godinama bori protiv vakcinacije dece plašeći ljude otrovom iz cepiva. 

"Kao popularna ličnost iz javne sfere, očito je da ima velik uticaj na određene grupe ljudi, tako da smatramo da ona daje najveći doprinos širenju panike. Sva njena aktivnost je vidljiva na oficijalnoj Fejsbuk stranici i Tviter nalogu" - stoji u prijavi.

Uprkos pokrenutoj istrazi, pevačica nije prestala da vodi propagandu protiv MMR-a na društvenim mrežama.

Jedna od njenih objava na Tviteru glasi: "Ponoviću... ne postoji epidemija malih boginja. Nijedan zvanični institut tako nešto nije proglasio. Male boginje nisu smrtonosna bolest, a mogu ih dobiti i vakcinisani. MMR vakcina je potencijalno opasna za mnogu decu i roditelji moraju da imaju pravo na izbor, kao u svetu! Tačka".

- Njen kompletan antivakcinalni aktivizam i uporno širenje panike vidljivi su u objavama i komentarima unutar grupe "Stop obaveznoj vakcinaciji u Srbiji", ali i u "Nevakcinisana deca su zdravija od vakcinisane", kao i u mnogo grupa gde se okupljaju majke - kaže se u krivičnoj prijavi.

Jelena Karleuša je jedna od 48 osoba protiv kojih je podneta krivična prijava. Nakon saslušanja, tužilaštvo će odlučiti da li ima elemenata za krivično gonjenje pevačice.

Iskaze u policiji već su dali profesorka defektologije Mira Sovilj i lekar Todor Jovanović, koji su bili među najglasnijim zagovornicima nevakcinisanja.

Kako saznajemo, i spisateljica Mirjana Bobić Mojsilović takođe je dala iskaz u policiji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online