Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.04.2018.
01:15
Slađana Stamenović A

Svet na krilima Belog anđela

Prethodnih dana "Vestima" se pismom javila dijasporka Slađana Stamenković (50) iz Pariza koja obožava da putuje po svetu.

S.Stamenović
Grupa Srba ispred manastira Lesna

"Rođena sam u selu Sedlare kod Svilajnca, od 14. godine živim u pariskom predgrađu Sen Deni, a diplomirani sam frizer. Od detinjstva putujem sa majkom Mirjanom i ocem Miletom. Obišla sam celu bivšu Jugoslaviju, stigla u Egipat, Tunis, Italiju, Španiju, Portugal, Majorku, Austriju, Englesku, Grčku, na sva grčka i kanarska ostrva...

Želja mi je da obiđem sve lepe krajeve i sva lepa mesta širom planete, nadam se da će mi se želja ispuniti. Tako sam u želji da i ostalima pokažem lepa mesta osnovala Udruženje Beli anđeo i počela da organizujem razna putovanja i proslave radujući se što oko sebe imam drage prijatelje i drugare, a sklapam i nove družeći se sa raznim narodima i narodnostima.

Igumanija stigla iz Srbije

"Na naše veliko zadovoljstvo, specijalno zbog nas, iz Srbije, iz manastira Novi Stjenik kod Despotovca, došla je igumanija Efrosinija. To je za nas bio veliki božiji blagoslov", piše Slađana.

Upoznala sam i jednu dragu divnu prijateljicu Micu Marković, sve to organizujemo zajedno i prikupljamo nove članove, pa smo došle i na ideju da treći put obiđemo ruski manastir Lesna i to na pravoslavni veliki praznik Cveti", piše Slađana i nastavlja:
"Iznajmili smo autobus i vozača Zorana, koji nas, inače, vozi gde god da se odlučimo. Nas tridesetak, put Žizora, gde se i nalazi manastir, krenuli smo rano ujutro, veseli i razdragani. Tamo nas lepo dočekaše.

Manastirska zvona označila su početak liturgije, pa smo svi krenuli na službu. Monahinje nas darivaše buketićima cveća koje su pripremile u znak našeg velikog praznika Cveti. Usledila je pričest, u susret Vaskrsu vernici poste, a na red je došao i obilan ručak sa raznim đakonijama koje su u čast našeg dolaska pripremile ruske monahinje. Poslužile su nas i slatkišima, kafom, čajem...

Ćaskamo sa njima celo poslepodne, pa dođe vreme i da se krene. Do autobusa nas ispratiše svi: i monahinje, i monasi i naša igumanija Efrosinija. Raspoloženi, na povratku, prošetali smo po Žizoru, obišli katedralu i žizorsku tvrđavu."

Čeka se novo druženje

"Uz srdačan razgovor, pesmu i šalu provedosmo kraju još jedno lepo druženje koje je trajalo od ranih jutarnjih časova, do maka. Pozdravljamo se uz dogovor da se uskoro sastanemo uz novo druženje, pa svako krenu svome domu. A sada vas pozdravljamo sve do skorog druženja i novih obaveštenja", stoji u pismu koje je "Vestima" uputila čitateljka Slađana Stamenković iz Pariza.

Slađana ne krije oduševljenje i piše o prebrojavanju izletnika pred kraj druženja.

"Proveli smo lep jednodnevni izlet, a poslužilo nas je i vreme, pravi blagi prolećni dan. Prebrojavanje prijatelja sam ovako počela: moja školska drugarica Tanja, pa Mica, Novka, Ankica, Milena, Nena, Milica, Ljilja, evo stiže Sloba, tu su i Ruža i Zorica, Miroslav, Željko, Ivan, Dušica, Goca, Slađa, tu je i dvogodišnja Jelena sa tatom Zoranom, koja je išla da se provoza na vašaru nedaleko do tvrđave. Nema nam Sneže, Đulijana i Dragice. Evo ih stižu, kao i Dragan i Ljuba, Zzivka, Anastasija, Bisera, Miroslav, Cveta, još jedna Ljilja, još jedna Zorica, Rada, Mira.
Dobro je, svi su tu. Udobno se smestismo i krenusmo put pariske ulice Simplon, odakle smo ujutro i pošli."

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online