Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 16.03.2018.
10:33
Vestionline A

Umetnica iz Kanade unapređuje dizajn srpskih rukotvorina

Etno mreža i NALED predlažu šest mera za ekonomsko osnaživanje žena i mladih na lokalu i njihovih udruženja.

NALED
Kreativna radionica Gordane Brelih

Umetnica Gordana Brelih koja gotovo tri decenije živi u Kanadi, održala je danas kreativnu radionicu za dizajn nakita i suvenira inspirisanih tradicionalnim motivima, na kojoj je članicama Etno mreže iz svih krajeva Srbije podelila nove veštine za izradu rukotvorina. 

Cilj radionice je da se unapredi dizajn i plasman rukotvorina kao poslovnih poklona i suvenira i tako obezbedi radno angažovanje i izvor prihoda za žene i mlade u ruralnim područjima.

Radionica je deo “Inicijative 1000 žena” koja se sprovodi uz podršku Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije i nastoji da očuva kulturno nasleđe i doprinese ekonomskom osnaživanju žena na selu kroz unapređenje veština proizvođača, dizajna i pakovanja proizvoda, kao i promociju.

NALED
 

Gordana Brelih od prirodnih materijala stvara originalne eksponate koje ukrašava rukom, koristeći tradicionalne bodove koje je naučila od majke. Dobitnica je prestižnih priznanja u zemlji i inostranstvu i autor je zapaženih izložbi. U Beograd je došla na poziv Etno mreže i ambasade Australije.

- Ambasada Australije u Srbiji aktivno podržava programe ekonomskog osnaživanja i društvene afirmacije žena i u saradnji s Etno mrežom ističemo značaj očuvanja kulturnog nasleđa kroz promociju tradicije i kreativnih industrija u ostvarenju tog cilja - rekla je ambasadorka Australije, Nj.E. Džulija Fini. 

NALED
 

U saradnji s NALED-om, Etno mreža zagovara konkretne mere podrške kako bi zanatska udruženja koja postoje gotovo u svakoj lokalnoj zajednici, mogla da izrastu u centre ekonomskih aktivnosti za žene i mlade. 

- Apelujemo na opštine i gradove da prazne lokale i javne prostore ustupe udruženjima i zanatlijama kao radioničarske i izložbene prostore. Pored donošenja Zakona o zanatstvu koji bi uredio ovu oblast, zalažemo se da se izjednače subvencije po radnom mestu koje se nude velikim investitorima i subvencije za samozapošljavanje koje se nude lokalnim udruženjima i zanatlijama. Za razliku od radnog mesta u smenama i na traci, ovakva mera predstavlja odgovorno ulaganje u lokalni razvoj koje gradi ekonomiju zasnovanu na kreativnosti, znanju i autentičnoj ponudi naših gradova i regiona - izjavila je Violeta Jovanović, izvršna direktorka NALED-a. 

NALED
 

Ona je uputila poziv i beogradskim hotelima visoke kategorije da u ponudu suvenira za goste uključe i rukotvorine naših žena, kao i grad Beograd da u centru uspostavi etno galeriju za najbolje lokalne brendove. Gledajući dalje od Srbije, tražimo da se tradicionalnim rukotvorinama opreme diplomatska predstavništva Srbije u inostranstvu, rekla je Jovanović.

Potpredsednica Vlade Srbije, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je juče obraćajući se na 62. zasedanju Komisije Ujedinjenih nacija za status žena u Njujorku, da će Srbija, kad je reč o rodnoj ravnopravnosti, posebnu pažnju posvetiti unapređenju položaja žena na selu, kao višestruko diskriminisanoj i ranjivoj grupi. 

NALED
 

Kao pozitivan primer u Srbiji, ona je navela projekat "Uposlimo 1000 žena u ruralnim područjima". "Svim svojim poslovnim partnerima poklanjam rukotvorine koje izrađuju žene sa sela. Na taj način ne samo da čuvamo kulturno nasleđe, već pomažemo da rad žena na selu bude vrednovan i plaćen", navela je Mihajlovićeva.

Za dodatne informacije možete da nas pozovete na 0621758246 (Iva Radić, menadžer Etno mreže) ili pišete na etnomreza@yahoo.com

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online