Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 14.03.2018.
20:11
J. Arsenović - Vesti A

Trovačima odrešene ruke

Da li će krivci za nepropisno uskladištenje ili ilegalno ostavljanje otrovnog otpada na teritoriji Srbije odgovarati, pitaju se građani nedeljama "bombardovani" otkrićima novih i novih lokacija sa opasnim otpadom? Za ovakve slučajeve zakon predviđa između šest meseci i pet godina zatvora. Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan misli da su predviđene kazne blage, jer je reč o zločinu prema sopstvenoj zemlji i narodu, zbog čega će ministarstvo predložiti daleko strože kazne.

Tanjug
Ekološka bomba: Goran Trivan sa novinarima u Pančevu

Da sudski epilog ide traljavo govori i podatak da su do sada podignute dve optužnice za nepropisno odlaganje opasnog otpada u blizini Obrenovca, a da se trenutno vodi samo jedan sudski proces za neadekvatan tretman otpada, i to u Zaječaru. To javnosti ne uliva nadu da će vinovnici biti kažnjeni.

Više od 100 tona otpada, koji je neadekvatno uskladišten, pronađeno je na tri lokacije na području Pančeva i Bavaništa. Lokacije je u ponedeljak obišao ministar Trivan, a ispostavilo se da se one u Pančevu nalaze na posedu firme Eko 21, registrovane za skladištenje i tretman otpada.

Istorijski otpad čeka analizu

Istorijski otpad, koji se odnosi na "zaostavštinu" nekadašnjeg hemijskog giganta Viskoza, već godinama je problem za građane Loznice o čemu je Ministarstvu za zaštitu životne sredine pisao i gradonačelnik ovog grada. U odgovoru "Vestima" šta će se konkretno preduzeti povodom apela Lozničana, u Ministarstvu kažu da je za ovu godinu planirano 100 miliona dinara te da će odmah nakon završene analize lokacija i količina istorijskog otpada započeti i njegovo uklanjanje i pravilno zbrinjavanje. Podsećaju i da je u prethodnom periodu iz fabrike u Loznici uklonjena značajna količina opasnog otpada.

Zanimljivo da je vlasnik firme bio u inostranstvu u to vreme. Trivan je najavio da će još jednom proveriti da li su poštovani uslovi za registraciju firmi za upravljanje otpadom. U Srbiji ima 113 registrovanih firmi za upravljanje otpadom, a prema rečima ministra, samo se 10 do 15 "ozbiljno bavi tim poslom".

Važeći zakon predviđa da ako onaj ko je generisao otpad nije u prilici da ga odloži onda je to zadatak za lokalnu samoupravu, a ako lokalna samouprava nema sredstava, onda republika mora da priskoči u pomoć. Za sve to je potrebno dosta novca, tim pre što država još uvek nema postrojenja za preradu opasnog otpada. Ako već sami ne vodimo računa o vlastitoj životnoj sredini, na to nas primorava Brisel, jer je poglavlje 27, koje se odnosi na ekologiju i postizanje određenog stepena zaštite jedno od ključnih u pregovaračkom procesu za članstvo u EU.
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online