Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 10.03.2018.
16:12
rs.n1info.com A

"Srbija ne sme da bude zemlja jeftine radne snage"

"Srbija danas nema svoju avio industriju, ona je degradirana i nije ni blizu onog nivoa od pre 80-tih godina prošlog veka. Jedino što održava tu industriju jesu ljudi koji imaju lični entuzijazam da nešto rade, ali za širenje posla neophodna je podrška države", izjavio je vazduhoplovni inženjer Petar Matunović.

V. Sekulić
Foto: Ilustracija

"Školujemo kadar za strane firme"

- Imali smo jednu od najvećih avio industrija sa firmama kao što su Utva, Soko mostar, Ikarus, Zmaj, koje su bile u svetskim okvirima. Utva je danas pet posto one firme iz prošlosti i limitirano proizvodi avione, uglavnom tipa 'Lasta'. Postoje mikrofirme koje postižu neke rezultate danas, ali je za neki širi razvoj potrebna pomoć države - ocenio je Matunović za N1.

Matunović, koji je jedan od osnivača kompanije Composite Techonology Team, kaže da je avio industrija "strašno kompleksna" i da traži podršku države da bi bila šire zastupljena.

- Morate da imate sistemski pristup da biste nešto razvili. Naše firme se uglavnom zasnivaju na ideji jednog čoveka i ličnog entuzijazma...Mi rasejavamo naše vazduhopovne inženjere, faktički školujemo kadar za strane firme - ocenio je Matunović.

Matunović je objasnio da se njegova firma bavi "kompozitnim, ultralakim strukturama", koje imaju malu masu a zasnovane su na novim, laganim materijalima.

- Današnji proizvodi, čak i automobili, moraju da budu lagani da bi bili efikasni. Radimo uglavnom za potrebe stranih firmi, jer Srbija nema takvu, zahtevnu industriju - rekao je.

Kad bi sredstva bila pravilnije raspoređena...

Problem je, kako kaže, što u Srbiji investicije nisu usmerene na razvojne tehnologije i poslove budućnosti, već na "reklamiranje zemlje kao jeftine radne snage".

- Takođe, dajete subvencije stranim firmama koje povlače kod sebe naše stručnjake i tako uništavate mala domaća preduzeća na račun razvoja stranih kompanija - kaže Matunović.

Prema njegovim rečima, kada bi ta sredstva bila pravilnije raspoređena, doprinela bi tome da možemo da "hvatamo korak sa svetom", da kombinujemo nivoe znanja i da razvijamo proizvode visokih tehnologija.

- Do tada, mi po Gausovoj raspodeli, spadamo u one koji nisu normalni, jer se ne nalazimo u centru te raspodele, a u Srbiji, mogu reći, to se graniči s ludošću, jer se često pitamo zbog čega sve ovo radimo - kaže Matunović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online