Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 24.02.2018.
01:00
Vestionline, Srna A

Gorštaci verni rodnoj grudi

Čelebićki plato, u fočanskoj opštini, naseljavaju još samo retki gorštaci, koji su ostali verni rodnoj grudi. Ovaj plato, prosečne nadmorske visine 1.200 metara, poznat je po eksploataciji šume, ali i prirodnim lepotama.

wikipedia.org/Vikiçizer
U Čelebićima kod Foče sve manje stanovnika

Do 1960. godine, Čelebići su bili opština, a tada su kao mesna zajednica ušli u sastav opštine Foča.

Sa Meštrevcem i Zavaitom čine jedinstvenu prirodnu celinu - planinsku zaravan na granici BiH i Crne Gore oivičenu kanjonima Tare na jugu i Ćehotine na severu, te planinskim vrhovima Ljubišnje na istoku i Pliješa na zapadu.

Greška je ukidanje zadruga

Milisav Lečić živi u centru Čelebića i smatra da je velika greška napravljena ukidanjem zemljoradničkih zadruga, jer je seljak ostao bez sigurnog tržišta.
Zbog svog geografskog položaja, Čelebići su imali veliki strateški značaj za Austrougarsku, koja je vladala BiH krajem 19. i početkom 20. veka, pa se Čelebićani mogu pohvaliti i da su među prvima u BiH imali vodovod, telefon, školu i kaldrmisani put.

U ovom živopisnom, ali i surovom planinskom kraju na platou kanjona Tare bogatom šumom i idealnom za bavljenje stočarstvom iz godine u godinu sve je manje stanovnika.

Čelebićani su nekada mogli da se pohvale da su među prvima u BiH imali telefon, kaldrmu, vodovod, školu, ali je nakon višedecenijskog odliva stanovnika kraj gotovo opusteo, a seoske škole su pozatvarane.

Ova visoravan, nalik zlatiborskom kraju ima i veliki turistički potencijal, a bogata je i nalazištima rude olova, bakra i cinka.

Čelebići su od Foče udaljeni pedesetak kilometara, a regionalni put, preko prevoja Bakić, decenijama je u veoma lošem stanju i upravo su odsečenost od sveta, kao i loša elektromreža najveći problemi ovog kraja.

Predsednik Saveta Mesne zajednice Čelebići Dobrilo Lečić navodi za Srnu da ovaj plato trenutno naseljava oko 250 do 300 stanovnika.

- Najviše se bave stočarstvom, a nekolicina ih radi u Šumskom gazdinstvu Maglić, koje ovde eksploatiše šumu. Najveći problemi su putevi i struja, a naša rak-rana je glavni put. To je tako još otkako su Čelebići postali mesna zajednica 1960. godine", ističe Lečić.

U čelebićkom selu Krna Jela, koje je nekada imalo i školu, zazimi svega desetak stanovnika. Jedan od njih je i pedesetogodišnji Mileta Jevtović.

- Živimo nekako, snalazimo se, nešto po šumarstvu, nešto od gljive leti, svašta. Stoke držimo pomalo za svoje potrebe, slabije, nema naroda, nema ko da čuva, za stoku treba čoban 24 časa. Najveći problem su komunikacije, leti i nekako, borimo se dok su putevi prohodni - čim padne prvi sneg u velikom smo problemu - priča Mileta.

On polaže velike nade u istraživanje nalazišta rude olova, bakra i cinka, čiji rudnik postoji sa druge strane granice, u Crnoj Gori. Istraživanja traju već četiri godine.

Traže bolje uslove

Za Čelebiće se danas može reći da su biser prirode i potencijalna turistička atrakcija.
Ali, slabe saobraćajne komunikacije, oštra planinska klima i promena načina života, uticali su da stanovništvo u potrazi za boljim uslovima napusti ove predele, koji su ostali čisto ekološko područje.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online