Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 01.02.2018.
08:11
J. Arsenović - Vesti A

Ministra čekaju đaci i roditelji

Ministarstvo prosvete Republike Srbije intenzivno radi na izmeni pravilnika o dopunskoj nastavi na srpskom jeziku. Kako je "Vestima" potvrđeno, do kraja februara radna grupa treba da završi konačnu verziju, kad će i javnost biti upoznata sa sadržinom izmena.

Z. Raš
Dopisnica iz Štutgarta: Biljana Petrović

- Radimo na preciziranju rokova jer smo uvažili neke razloge nastavnika koji su imali primedbe da im važeći pravilnik otežava snalaženje u zemlji u koju odlaze i u tom smislu u novom pravilniku biće precizirani rokovi. Takođe razmatramo broj dece u jednoj grupi, uvodimo pravila oko koordinatora, ko sve može da predaje, a namera nam je da što više nastavnika iz obrazovnog sistema Srbije, oni kojima je to jedini posao, budu angažovani u dopunskoj nastavi na srpskom jeziku - kaže za "Vesti" Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje.

Višečlana delegacija Ministarstva prosvete Vlade Republike Srbije predvođena ministrom Miladinom Šarčevićem otputovaće početkom februara u Nemačku i biće to prilika da se nastavnicima predoče novine bitne za rad dopunske škole.

Preciznije, zvaničnici ovog ministarstva imaće susrete sa nastavnicima iz Štutgarta i okoline.

U ovom gradu 3. februara biće održana Svetosavska akademija i zvanična promocija časopisa "Vid" koji je inicirala nastavnice Dopunske škole "Vuk i Dositej" u Štutgartu Biljana Petrović.

Časopis će izlaziti dva puta godišnje zahvaljujući upravo Ministarstvu prosvete i Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

- Idemo da podržimo srpsku dopunsku školu u Štutgart, da prisustvujemo priredbi povodom praznika najvećeg srpskog prosvetitelja, a održaćemo i sastanke sa nastavnicima i roditeljima đaka koji pohađaju dopunsku nastavu. Veoma nam je važno da srpska dijaspora i deca koja uče srpski jezik znaju da imaju podršku Republike Srbije, Vlade i nadležnog ministarstva, da ih organizaciono i finansijski podržavamo i brinemo kako se odvija nastava - poručuje Nedeljković.

Izložba o Vuku i Dositeju

Svečani ton celom događaju koji obuhvata i izložbu o dvojici velikana - Dositeju i Vuku Karadžiću - dodatno će dati predstavnici Ministarstva prosvete. Osim ministra Šarčevića, dolaze i državni sekretar, šef ministrovog kabineta, kao i naša sagovornica Vesna Nedeljković. Jednom rečju, ne pamti se da je tako visoka delegacija iz Srbije došla da obiđe jednu dopunsku školu.

Honorarci ostaju ako su dobri

Na pitanje "Vesti" da li insistiranje da što više nastavnika iz Srbije bude angažovano u dopunskim školama znači i da će biti smanjen broj honorarnih nastavnika koji imaju boravište u određenoj zemlji, a koji su zbog uštede prethodnih godina bili angažovani, pomoćnica ministra odgovara da će to zavisiti od kvaliteta nastave koji pružaju.

- Tamo gde imamo saznanja da je honorarni nastavnik dobar, nećemo ga menjati. Ali, ako imamo obrnuta saznanja, doći će do promene jer je nama na prvom mestu kvalitet nastave.

Vesna Nedeljković insistira na tome da je reč o radnoj verziji pravilnika i da ne želi nikog da dovede u zabludu nekim predloženim rešenjem koje na kraju ne mora da budu usvojeno.


 

 

 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online