Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 29.01.2018.
12:29
Vestionline, B92 A

Ako ste ovo zatekli na zgradi preti vam 2 miliona dinara kazne

Stanovnici stambenih zgrada u Beogradu od pre desetak dana dobijaju obaveštenja u kojima ih inspekcija obaveštava o tome da moraju da izaberu upravnika zgrade.

M. Karović
Ako vam komunalna policija dođe u zgradu, a nemate upravnika...

U obaveštenju koje je osvanulo na jednoj od zgrada na Novom Beogradu se navodi da stanari imaju rok od 30 dana da izaberu upravnika i registruju stambenu zajednicu.

Ukoliko tu zakonsku obavezu ne ispune u datom roku, komunalni inspektor je u obavezi da nakon sprovedenog inspekcijskog nadzora donese rešenje kojim se nalaže stambenoj jedinici upis u Registar i podnese prijavu za uvođenje prinudne uprave.

Načelnik inspekcije beogradske opštine Zvezdara za RTS kaže da inspekcija već desetak dana obilazi zgrade i ostavlja ovakva obaveštenja.

Radonjić navodi da će se po isteku datog roka biti sačinjeni zapisnici, posle čega će se donositi rešenja a potom će biti podnošene prekršajne prijave i određivaće se prinudni upravnici.

Jedna od stanarki zgrade na kojoj se pojavilo obaveštenje na Novom Beogradu kaže da je, koliko zna, održan sastanak stanara na kojem je odlučeno da se izabere profesionalni upravnik iz jedne firme. Posle toga je od vrata do vrata davana saglasnost na to rešenje i to je sve bilo pre nego što je obaveštenje objavljeno. "Mislila sam da je to gotova stvar a sad vidim ovo obaveštenje i ništa mi nije jasno", navodi ona.

Na pitanje koliko realno stanari imaju vremena za registraciju stambene jedinice i izbor upravnika, Radonjić je kazao 45 dana do dva meseca.

On je podsetio da je za registraciju potrebno minimalno tri stana ili dva vlasnika zgrade.

Kako kaže, na Zvezdari je do sada registrovana trećina od ukupnog broja zgrada.

Kazne za neispunjenje zakonskih obaveza regsitracije i izbora upravnika je od 50.000 dinara do dva miliona dinara.

U Srbiji je do sada od 40.000 stambenih zgrada registrovano oko 25.000, što je nešto više od 50 odsto. U 90 odsto slučajeva stanari su se opredelili za komšiju, a 10 odsto slučajeva za profesionalnog upravnika, kaže Mirjana Kovačević iz Privredne komore Srbije.

Ona je navela da, iako je praktično rok za upis zgrada u registar istekao 12. decembra prošle godine i dalje postoji mogućnost upisa, a komunalni inspektori iz lokalnih samouprava počeli su da utvrđuju činjenično stanje na terenu - da li je izvršen upis, ukoliko nije koji su razlozi i da donesu rešenja o upisu u registar bez odlaganja.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online