Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 24.01.2018.
09:43
Vestionline, rts.rs A

Na kojim se jezicima mogu obraćati poslanici u parlamentu?

Osim srpskog u Narodnoj skupštini u raspravi bi mogli da se opet čuju i drugi jezici. Poslanici koji pripadaju nacionalnoj manjini koji u populaciji dostižu najmanje dva odsto imaju pravo da se obraćaju na svom jeziku. Novi predlozi zakona koji su na Vladi uređuju prava manjina, upotrebu simbola i znamenja, kao i jezika u označavanju mesta u kojima žive.

Tanjug
Da li bi pored srpskog mogli da se čuju i drugi jezici u Skupštini Srbije?

Kada se tadašnji predsednik Skupštine Albanije poslanicima crnogorskog parlamenta obratio na albanskom, simbolično je počela praksa obraćanja manjina na svom jeziku u toj instituciji. To pravo koristi se i u drugim zemljama regiona, poput Makedonije.

U srpskom parlamentu čuje se samo srpski, iako zakon dozvoljava manjinama obraćanje na maternjem.

- Mi smo imali takvu praksu u Skupštini Srbije kad su bila tri poslanika iz romskih partija i često su se obraćali na romskom jeziku. Imali smo prevodioca za romski jezik i mislim da je to normalna stvar i da treba da se poštuje - kaže zamenik direktora Kancelarije za ljudska i manjinska prava Dragoljub Acković.

Oni koji čine najmanje dva posto ukupnog stanovništva u Srbiji to će i moći – a to su Romi, Bošnjaci i Mađari.

Balint Pastor iz Saveza vojvođanskih Mađara kaže da će pripadnici mađarske manjine iz te partije u parlamentu i dalje govoriti srpski jezik.

- Mi iz SVM-a nećemo koristiti tu mogućnost kao što nismo ni do sada jer mislimo da prevod nikad ne može da bude takav kakav je original i, pošto želimo da ubedimo kolege u ispravnost naših stavova i dalje ćemo govoriti srpski jezik - ističe Pastor.

Govornici u Evropskom parlamentu mogu da se obraćaju na bilo kojem od 24 zvanična jezika EU. U pokrajinskom parlamentu poslanici mogu da govore na čak šest jezika, ipak, u debati to pravo ne koristi svako.

- Obezbeđivanje tehničkih uslova je na sekretarijatu Narodne Skupštine, i mislim da s obzirom na to da je Srbija demokratska i razvijena zemlja, kapaciteti za to postoje - istakao je državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak.

Preciznije uređeno ispisivanje toponima

Pravo da nazivi ulica i mesta u kojima većinski žive budu ispisani na njihovom jeziku, pripadnici manjina imali su i do sada. Sada se preciznije uređuje upotreba jezika i pisama u ispisivanju toponima.

- Sada smo dozvolili čak i kada jezik nacionalne manjine nije u upotrebi na celoj teritoriji, ukoliko postoji potreba i saglasi se lokalna samouprava, da se jezik koristi u delu teritorije same jedinice lokalne samouprave - objasnio je Bošnjak.

Ponekad zloupotrebljavano pravo, isticanje simbola nacionalnih manjina konačno dobija preciznu zakonsku regulativu.

- Simboli nacionalnih manjina moći će da se ističu za vreme praznika nacionalne manjine koji su zvanično proglašeni, u sredinama gde pripadnici manjine žive, paralelno i zajedno sa državnim znamenjem RS - ističe Bošnjak.

U slučaju da se koriste znamenje i simboli druge države kao manjinski, a kao praznik proglašava onaj koji nije potvrdio njihov savet i nije objavljen u Službenom glasniku, kazne su od 500.000 do dva miliona dinara.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online