Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 23.01.2018.
00:58
J. Arsenović - Vesti A

Crnom farbom na velikane

U Srbiji su ljudi na svašta navikli kad je reč o odnosu navijača dva najveća kluba Crvene zvezde i Partizana, ali ono što se desilo u noći između petka i subote i umu sviklom na raznorazne navijačke ispade i incidente teško je objasniti.

GTR
Ovako su izgledali murali pre nego što su uništeni

Murali sa likovima poznatih simpatizera i članova Partizana prekrečeni su crnom farbom! Beograđani koji su u subotu prošli pored nekog od tih crteža mogli su da vide da je gotovo svaki mural prekrečen delimično ili u potpunosti crnom farbom.

Reč je o crtežima koje su na zgradama godinama iscrtavali pristalice - Grobarskog treš romantizma - Grupa JNA - navijačke grupe koja se razlikuje od drugih po kreativnosti i odsustvu agresije.

"Ništa nije sveto, pa ni Duško Radović, Bora Todorović, Mance, Aligrudić, Borota, Haris Brkić, Zoran Radmilović, Nada Knežević i ostali velikani ovog grada. Sve je organizovano vojnički, tokom noći po celom Beogradu, kao i mural Voji Pančevcu u Pančevu. Nikog ne bismo da optužujemo odmah, ali zna se na koga liči ova akcija. Neka je na čast čoveku koji uzme crnu farbu, pogleda Duška Radovića u oči i uništi ga", objavljeno je na fejsbuk stranici grupe.

A. Čukić
Haos, nasilje i bezakonje: Ratko Božović

Teško je razlučiti ko stoji iza ovog vandalizma, jer i u reakcijama pristalica Crvene zvezde nema likovanja niti odobravanja. I stanari zgrada na kojima su murali oslikani nisu imali ništa protiv njihovog postojanja, pogotovu što ih je pratila i neka pametna i upečatljiva rečenica koja je asocirala na konkretnu osobu čiji je lik nacrtan.

GTR
Prefarban mural ubijenog košarkaša Harisa Brkića

Sociolog Ratko Božović ukazuje da se radi o realnosti koja nam se dešava i koja je sušta suprotnost od tvrdnje vlasti da je u Srbiji mirno i pod kontrolom, jednom rečju - nikad bolje. On smatra da je evidentno da neke institucije ne mogu da suzbiju nivo postignutnog nasilja u srpskom društvu koje je svakodnevno i koje se manifestuje na razne načine.

- U stvarnosti mi smo društvo u kojem vladaju haos, nasilje i bezakonje. I baš zbog toga što je situacija potpuno haotična, moguće je da neko pod okriljem noći prefarba murale. Nasilje je postalo način života. Ono se pokazuje kroz ekstremni govor i mišljenje, a oni dovode do ekstremnog ponašanja. Ishodište tog ponašanja je patologija. Sociološki i kulturološki gledano ovde preovlađuju ekstremna ponašanja i izvođenje tih noćnih i svakih drugih "radova" je u stvari jedna forma patologije. Prvo se sa bolestima našeg društva moramo suočiti, a ne zavaravati pričom kako nikad nije bilo bolje, kako je sve pod kontrolom i na civilizacijskom nivou, dok ništa od toga nije tačno - komentariše poznati sociolog.

Osnivači GTR-a su ubeđeni da ih uprava Partizana ne voli, jer su kritični prema njima, ali i da ih organizovani navijači Zvezde poštuju, samim tim što ne pokušavaju da skrnave murale. To su govorili pre nekoliko godina. Nakon ovog vandalizma poručuju da će krenuti ispočetka, i starim beogradskim fasadama vratiti likove među kojima nisu samo partizanovci, već i one ličnosti za koje oni žele da veruju da bi se rado kitili crno-belim bojama.

Znameniti na zidovima

Među likovima koje su na zidovima oslikale pristalice GTR-a bili su fudbaler Dragan Mance, košarkaš Haris Brkić, čuveni Duško Radović uz čije pesme su odrasla deca i uz čije pametne misli su se godinama budili Beograđani.
Na tom spisku su i slikar Ljuba Popović, neprevaziđeni glumci i šarmeri Zoran Radmilović, Bora Todorović, Slobodan Aligrudić, Tanja Bošković, nepotkupljivi rokeri Zoran Kostić Cane i Srđan Gojković Gile...


 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online