Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 04.01.2018.
00:22
D. Dekić - Vesti A

Srbima bi da prekroje istoriju

Mlade u Srbiji i Hrvatskoj u školskim udžbenicima uče da jedni druge mrze, objavila je agencija DPA. Time je u nemačke medije stigao jalov napad na pojedine srpske udžbenike istorije iz septembra prošle godine, a za posledicu imao izjednačavanje s hrvatskim nastavnim programom koji dopušta i potpuno skrivanje prirode ustaštva i NDH.

pixabay.com
Učiteljica života: Gimnazijalci imaju pravo da znaju

Naime, nemačka agencija poziva se na ocenu srpskog istoričara Aleksandra Miletića, direktora nevladinog Centra za istorijske studije i dijalog. Miletić je još u septembru prošle godine izjavio da učenike u Srbiji na nastavi istorije "uče netoleranciji i mržnji". On je kao primer uvredljivog pisanja o susedima naveo knjigu za treći razred gimnazije Radoša Ljušića u tekstu "Deset godina šovinističkog trovanja gimnazijalaca".

M. Karović
Nema uvreda: Čedomir Antić

Poturice i Šiptari

Zanimljivo je da Miletić napada Ljušićev udžbenik tek deset godina od kada je izdat. Miletić je bio Ljušićev student, a kasnije je magistrirao u Budimpešti na Centralnoevropskom univerzitetu čiji je osnivač Džordž Soroš. On smatra da Ljušić krši i Zakon o zabrani diskriminacije. Kao primer raspirivanja nacionalne mržnje prema nesrpskom stanovništvu navodi upotrebu izraza "poturica", "konvertit" i "šiptarski feudalizam".

Miletiću smeta i konstatacija u udžbeniku da je većina preobraćenih Srba muslimansku veru primila iz materijalnih razloga. Sporan mu je i zaključak da su "u svesti naroda poturčenjaci bili gori i nesnosniji raji od Osmanlija", zatim da su "Crnogorci deo srpskog naroda". Miletić je naveo i da Ljušić promoviše netrpeljivost prema Crnogorcima jer je napisao: "Pravoslavlje, Rusija i Srbija su tri bitna činioca u povesti Crne Gore. Crnogorci su se kleli u sva tri, ali nikada iskreno, već prema potrebama."

Međutim, Ljušić kaže za "Vesti" da su Miletićeve kvalifikacije neosnovane i bez argumenta. On ističe da njegov udžbenik ima isti metodološko-pedagoški pristup kao i drugi, ali i da je blaži od svih udžbenika istorije u zemljama regiona, naročito od hrvatskog. Stoga napade vidi kao političke.

Bez greške

Ljušić uzvraća da Albanci sami za sebe kažu "šćiptare", kao i da je albanski premijer Edi Rama usred Beograda rekao da je Šiptar.

- Ako oni sebe tako zovu, onda se oba termina legitimna. Ali, Miletić je rano postao član radikala, a potom prevrnuo ćurak i postao soroševac - uzvratio je Ljušić koji kritiku svog bivšeg studenta smatra smatra naručenom.

Politički napad

Ljušić kaže da ne zna šta je govor mržnje u njegovoj knjizi.
- Pažljivo sam sve čitao i mogu da kažem da je ovaj napad politički, izazvan septembarskim sastankom predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa Džordžom Sorošem, a onda nedavno u Beogradu sa njegovim sinom Aleksom - tumači Ljušić i kaže da je baš on meta napada jer je kao istoričar poznatiji od drugih u Srbiji i stoga zanimljiv.

U Ljušićevu odbranu je stao istoričar Čedomir Antić. On tvrdi da Miletić u Ljušićevom udžbeniku nije našao nijednu činjeničnu grešku. Antić je objasnio i da se istorija piše na osnovu izvora, što Ljušićevom udžbeniku ne nedostaje.

- Zato nije uvredljiva konstatacija da Crnogorci, a posebno njihovi glavari, nisu bili postojani usvojim privrženostima i da je siromaštvo doprinelo razvoju korupcije u tom društvu. Izvori takode nedvosmisleno potvrđuju i da su Crnogorci u 19. veku bili deo srpskog naroda - objasnio je je Antić.

Prećutan progon celog naroda

DPA navodi da se u Hrvatskoj uči da je samostalnost države reakcija na vekovne želje Srba da vladaju nad Hrvatima, a u Srbiji da su se Srbi uvek branili od fašističkog hrvatskog nacionalizma.

"Srbija se predstavlja kao stalna žrtva svetske zavere, pa se u jednom udžbeniku može naći da su ono što u Drugom svetskom ratu nije uspelo fašističkoj Hrvatskoj kasnije napravile evro-američke demokratije. Misli se na nestanak Srba iz Hrvatske, a spominje se i austrijsko-nemačka zavera."

Međutim, nemačka agencija nije uzela u obzir skandal iz 2016. kada je srpska diplomatija morala da uputi notu Hrvatskoj. Tada su u zagrebu odobrena tri udžbenika istorije u kojim se poriču zločini nad Srbima, a uz pojam ustaša stoji objašenje da je to "hrvatski nacionalistički pokret koji se u Drugom svetskom ratu borio protiv srpskog centralizma".

Zoran Jevtović s Filozofskog fakulteta u Nišu u komentaru na te udžbenike rekao je da su u funkciji generalne hipoteze o velikosrpskoj agresiji i da se Srbija proglašava istorijski odgovornom za raspad Jugoslavije, a srpski narod za sopstveni odlazak iz Hrvatske.

Naime, u knjizi se navodi se da je "veliki broj srpskog stanovništva otišao iz Hrvatske zajedno sa JNA", odnosno prećutkuju stradanja Srba i uništavanje njihove imovine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online