Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 30.12.2017.
00:44
Ž. Marković - Vesti A

Slavsku trpezu okitio zlatom

Za zlato dobijeno na decembarskoj manifestaciji Slavagastro, koja je u Beogradu okupila veliki broj najeminentnijih kulinara, ugostitelja i onih koji se spremaju da to postanu, Staniša Kržanović Miročanac, jedan od najpoznatijih ugostitelja na širem prostoru Negotinske i Timočke Krajine, kaže da je to nagrada za celu istočnu Srbiju, a da je poziv da učestvuje i bude u društvu velikih imena za njega, samo po sebi, priznanje bez presedana.

Ž. Marković
Sa poveljom i medaljom: Staniša Kržanović Miročanac

Staniša Kržanović je od devete do 15. godine proveo radeći kao sluga u sodadžijskoj radnji, a narednih nekoliko je konobarisao u tada uglednim kafanama Negotinske i Timočke Krajine, hotelu Kasina u Majdanpeku, Lepenskom Viru i kod Gere Miročanca u Negotinu.

Probali i Kinezi

- Sa suprugom, snahom, sinom i najstarijim unukom koji ima 15 godina, ali me prati u stopu, predstavio sam na manifestaciji Slavagastro 22. vrste jela iz našeg kraja. Nije izostalo pečeno jagnje, a ni prase, a na odlično aranžiranoj trpezi "Miročanac" našli su se domaća pogača, kačamak, proja. Nije bilo posetioca koji nije probao domaća jela, među njima i brojne kolege iz cele bivše Jugoslavije, čovek koji je 33 godine bio kuvar i šef protokola Titove kuhinje, a naše specijalitete je sa zadovoljstvom pravog poznavaoca hrane degustirao i zamenik ambasadora Kine u Srbiji. Naš izložbeni štand je Vlaška miročka slava na kome smo izložili tradicionalna jela srpskog domaćina, a krsna slava moje porodice je Sveti Aranđel - priča Staniša.

Kćerka farmaceut

- Na okupu smo i radom i kvalitetom stičemo poverenje svih koji žele dobru tradicionalnu hranu i odmor od gradske vreve. Ćerka Nataša Kržanović Božinović, sa suprugom i dvoje dece, živi u Negotinu i posvećena je drugim obavezama kao diplomirani farmaceut - kaže Staniša.

Manifestaciju Slavagastro već 22 godine organizuje Sacen internacional, međunarodni centar za unapređenje ugostiteljstva i turizma jugoistočne Evrope. I ove godine festival koji ima za cilj da promoviše srpsku slavu, organizovan je u hotelu Palas u Beogradu.

Ž. Marković
Dodela Slavske povelje sa zlatnom medaljom Staniši i njegovoj porodici

Porodica je svetinja

- Porodica i porodične vrednosti su za mene svetinja. U selu Miroč, koje je kao i mnoga u Srbiji suočeno s pretećim gašenjem zbog sve manjeg broja stanovnika koji ostaju na rodnoj zemlji, moja porodica je najbrojnija i ima osam članova. Sa mnom posao razvija sin Srđan, jedno od dvoje dece iz mog prvog braka, snaha Slađana i njihovo najstarije dete, moj petnaestogodišnji unuk Miloš, koji će iduće godine upisati srednju ugostiteljsku školu. On je i sada vredan i marljiv, rano rani, a njegova velika ljubav su trave i biljke i proizvodnja čajeva. Unuka Anđela ima 11, a najmlađi unuk Nikola samo šest godina. U porodičnom poslu su i moja supruga Maja, sa kojom imam sina Maria, od 11 godina. Da li će i ko u budućnosti nastaviti da razvija posao koji sam pionirski u selu Miroč, izgradnjom restorana, počeo da razvijam 26. decembra 1986. godine, sa dvadeset i dve godine, za sada ne znam - ističe Kržanović.

Pokrovitelj je bila Vlada Republike Srbije, Ministarstvo trgovine turizma i telekomunikacija, a pored generalnog sponzora Monera eksport-import Novi Sad i Zlatiborac, održavanje su pomogli i drugi - kaže Staniša Kržanović.

Ž. Marković
Staniša u društvu prijatelja

Dobio zvanje viteza

- Za mene je najveći uspeh što sam pozvan da budem među vrhunskim majstorima. Želeo sam da pokažem da i selo ume da napravi i ponudi nešto što drugi nemaju. S druge strane sam hteo da što bolje prikažem vlaški kraj, da pokažem kako Vlasi prave slavu.
U sopstvenom porodičnom poslu, koji mu je zasluženo doneo zvanje viteza kulinarstva je od 26. decembra 1986. kada se vratio u rodni Miroč, sagradio restoran i stekao ime i reputaciju. Zanimljivo je da je Staniša Miročanac do 2000. godine 900 puta bio učesnik negotinskih vašara, a da je u svom ličnom dnevniku evidentirao organizaciju 531. svadbe, veselja ili krštenja.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online