Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 23.12.2017.
13:13
Vestionline, Tanjug A

Brnabić: Nije prirodno da svi nastavnici imaju istu platu

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić precizirala je da povodom platnih razreda u prosveti smatra da nije prirodno da svih 80.000 ucitelja, nastavnika i profesora ima istu platu.

Tanjug/European Council
Brnabić o platnim razredima

- Moramo da napravimo sistem u okviru koga prepoznajemo i nagrađujemo najbolje i to ne samo novčano, vec i karijerno. Platni razredi su samo sistem u kome ce se kvalitet nagrađivati napredovanjem - dodala je ona.

Ono što je neverovatno je što mi u Srbiji još uvek nemamo takav sistem istakla je premijera. Mi nemamo sistem koji prepoznaje i nagrađuje učitelje i profesore koji podstiču talente kod đaka, kako bi oni ostvarili svoj puni potencijal, navela je Brnabić. 

- Naš sistem ne vrednuje profesora koji sa đakom razgovara mimo nastave u želji da ga motiviše da uradi više, mi ne nagrađujemo učitelje koji neguju ljubav prema znanju i učenju. Naš sistem sabotira svako iskakanje iz proseka, čak i kada to iskakanje znači menjanje navika koje nas vuku na dole.

Premijerka kaže da je veruje da je njena uloga da podiže standarde čak i kad je određena javnost "dočeka na nož" zbog toga. 

- Moj posao je da pokušavam i ne odustajem od onoga u šta verujem i šta sam obecala gradanima Srbije, uz sva osporavanja koja idu sa tim - navela je ona u otvorenom pismu povodom teksta "Premijerka opet uvredila prosvetare," objavljenom u "Danasu."

Brnabićeva objašnjava da kada govori o uvođenju platnih razreda miisli o fantastičnim profesorima koji vole svoj posao, koji poštuju mlade generacije kojima posvecuju i deo svog slobodnog vremena učeći ih stvarima koje se ne nalaze u programu, a koje su potrebne za život u 21. veku, kao što je sloboda u izražavanju stavova, negovanje dijaloga, citanje ili ljubav prema kulturi. 

Ona ističe da je postojeći sistem plata održiv i da u budžetu, posebno ove godine kada teške mere finansijske konsolidacije daju rezultate, ima sredstava da se plate povecaju, kao što ce biti povecane, i da se povecavaju u godinama pred nama, kao što ce se povecavati. 

- Ali ovakav sistem nije fer. Nije fer prema vecini nastavnika i profesora koji su ponos profesije. Nije fer, jer njihov trud i uspeh nisu ni karijerno priznati u smislu prelaska u sledeci platni razred. Ovakav sistem takode ne daje nikakvu motivaciju novim generacijama nastavnika i profesora koji tek pocinju da rade ovaj posao - zaključila je ona.  

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online