Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 13.11.2017.
19:31
Vestionline, Tanjug A

Burne reakcije na izjavu BiH o nezavisnom Kosovu

Nakon što je Tanjug ranije danas emitovao deo intervjua bošnjačkog člana Predsednistva BiH Bakira Izetbegovića Dojče veleu, gde je izjavio: "Što se mene tiče, Kosovo je dosad trebalo da bude priznato. Sad će se naljuti naše kolege, a naši pokušaji da se to dogodi samo su doneli probleme unutar BiH, a nisu pomogli Kosovu", u medijima su osvanule burne reakcije.

youtube.com/Miloš Serbia
Kosovo nikada neće biti nezavisno u odnosu na Srbiju

Na direktno pitanje hoće li BiH u nekom trenutku priznati kosovsku nezavisnost, Tanjug je Izetbegovićev odgovor preneo sa: "Da".

Savetnik bošnjačkog člana Predsedništva BiH s pravom ukazuje da je Izetbegovićev odgovor, precizno, bio: "Nadam se da da".

- Izjava Bakira Izetbegovića da će BiH priznati nezavisnost Kosova govori o "licemerstvu sarajevske politike - rekao je član Predsedništva BiH Mladen Ivanić.

Ivanić kaže da nije slučajno što se ona pojavila manje od mesec dana pre dolaska delegacije te zemlje u Beograd, rekao je Ivanić za Tanjug i ocenio da je to svesno stvaranje negativnog ambijenta.

- Jako je pogrešna politika koju Izetbegović vodi. Dobar komšija to nikad ne bi uradio - poručio je Ivanić.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da je izjava člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića o priznanju nezavisnosti Kosova ''skandalozna i šokantna'' i da, kako je rekao, iz korena menja ''stvari i odnose''.

- Sasvim sigurno da ovo neće ostati bez odgovora. To znači da BiH napušta princip poštovanja teritorijalnog identiteta i suvereniteta ne samo u slučaju Srbije, posto ne možete u slučaju Srbije primenjivati jedne aršine, a na druge države, pa i na vlastitu, druge aršine - rekao je Đurić za Pink.

Đurić je dodao da će nadležni organi Srbije vrlo brzo naći načina da daju, kako je rekao, pravi odgovor na šokantnu i skandaloznu izjavu Izetbegovića. 

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Vladan Petrov smatra da je izjava člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića, da je BIH trrebalo dosad da prizna Kosovo, sporna sa stanovišta ustavnog poretka BIH, države zasnovane na Dejtonskom mirovnom sporazumu. 

- Sa stanovišta ustavnog prava, Izetbegovićeva izjava nema apsolutno nikakvo dejstvo. Ona se ne može tretirati kao izjava kojom se krši ustavni poredak Srbije, ali se i te kako može smatrati spornom sa stanovišta ustavnog poretka BIH, zasnovane na Dejtonskom mirovnom sporazumu, odnosno Dejtinskom ustavu i načelima tog ustava - rekao je Petrov Tanjugu. 

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da član predsedništva BiH Bakir Izetbegović zna da za priznanje KiM nikada neće dobiti podršku Srba i da do njega neće doći, te da Izetbegović svojom izjavom preti da ozbiljno destabilizuje BiH, ali i čitav region.

Vulin je rekao da je suština Dejtonskog sporazuma, čiji je kako kaže, Srbija čuvar, da BiH postoji kao zajednica tri naroda i dva entiteta koji odluke donose konsenzusom.

- Izetbegović zna da za priznanje KiM nikada neće dobiti podršku Srba i da do njega neće doći. Upravo zato je njegova izjava još opasnija jer ona govori da je Izetbegović spreman da povlači poteze koji ne mogu da imaju rezultat i nikakvu korist za građane BiH, ali mogu da izazovu ozbiljne političke sukobe pa i blokadu funkcionisanja BiH - rekao je Vulin u pisanoj izjavi medijima.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online