Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 10.11.2017.
07:50
D. N. Petrović - Vesti A

Dragulji daleko od očiju sveta

Pri gotovo svakom pomenu opštine Raška i njenih turističkih potencijala, obično se pomisli na: Kopaonik, Goliju i Jošaničku Banju, samo retki znaju da u podnožju ovih poznatih planina, nedaleko od Raške, postoje i drevni manastiri Gradac, Stara i Nova Pavlica i Končul koji bi, uz bolju prezentaciju i organizovaniji turistički rad, mogli da privuku hiljade turista iz cele Srbije, bivših JU republika i inostranstva.

D. N. Petrović
Mamac za turiste: Manastir Pavlica

Retki namernici

Iako imaju ogromnu istorijsku vrednost i nalaze se "tik uz Ibarsku magistralu" ove dragulje srpske srednjovekovne umetnosti i kulture posećuju samo retki namernici koji leti ovuda idu na more, mnogi, čak i iz bližih delova Srbije, na žalost, za ove svetinje nisu ni čuli, pa je i "normalno" što ih nikada nisu ni posetili.

Za Staru Pavlicu se ne zna kada je podignuta, prvi put se pominje u 12. veku u jednoj povelji Stefana Prvovenčanog kao muški manastir i metoh manastira Studenice.

Veruje se da je nastala pre Nemanjića, danas su očuvani samo ostaci crkve svetih apostola Petra i Pavla, posetioci su, kako ističe jedan od monaha iz obližnje Nove Pavlice, prava retkost.

Zadužbina Lazareve sestre

Nova Pavlica sagrađena je 1383. godine, zadužbina je Draginje, sestre kneza Lazara. U njoj su, jedan pored drugog, sahranjeni njeni sinovi Lazar i Stefan Musić, učesnici boja na Kosovu, koji su naslikani na zidu iznad grobnica, u sarkofazima su očuvane njihove kosti.

Izleti

Pripremaju se novi programi manastirskih tura koje će gostima Kopaonika omogućiti da tokom jednodnevnih ili višednevnih izleta, osim Sopoćana i Studenice, obiđu i vredne manastire u našoj opštini Raška. Nadamo se da će nam u našim planovma pomoći i Turistička organizacija u Raški - kaže Penjišević.

Nešto poznatiji i posećeniji je manastir Gradac iz 13. veka, zadužbine kraljice Jelene Anžujske, žene kralja Uroša Prvog, koji se nalazi sa druge strane Ibra, na obroncima Golije, a od od Ibarske magistrale je, dobrim asfaltnim putem, udaljen svega pet-šest kilometara.Stručnjaci i turistički radnici tvrde da Nova Pavlica ima ogromnu vrednost, ali i nju posećuju samo retki namernici, što je velika šteta, jer bi i ovde imalo šta da se vidi i nauči.

D. N. Petrović
Zadužbina iz 13. veka: Vernici ispred manastira Gradac

U manastiru Gradac, podignutom 1270. godine i posvećenom Blagovestima, Jelena Anžujska negovala je manire koje je ovamo, kao srpska snajka, donela sa francuskog dvora: imala je školu slikanja, tkanja i tapiserije i po mnogu čemu je bila ispred vremena u kojem je živela. Ovde je i sahranjena, svakog proleća u njenu čast održava se turistička manifestacija "Dani jorgovana" koja okuplja puno gostiju, među kojima uvek ima i Francuza.

Hram oživele monahinje

Sve veće je i interesovanje za obnovljeni manastir Končul, takođe u dolini Ibra, bliže granici sa Kosovom... Ovu dugo zapuštenu svetinju pre 17 godina oživele su monahinje iz Mušutišta u Metohiji koje su, bežeći ispred albanskih separatista, utočište našle u okolini Raške. Putem Rudnica - Kopaonik do Končula se sa Kopaonika "spušta" sve više turista, među kojima ima i stranaca...

Poznati turistički radnik sa Kopaonika Milan Penjišević, koji je na ovoj planini duže od tri decenije, kaže da su gosti, posebno Rusi, Ukrajinci, Grci i Francuzi, puno zainteresovani za obilazak Studenice, Sopoćana, Petrove Crkve i Starog Rasa, ali i manastira Gradac, Pavlica i Končul...

Jelenina slikarska škola

U manastiru Gradac decanijama postoji "slikarska škola" koju je formirala iskušenica Jasna Topolski, tada magistar slikarstva, a kasnije igumanija Jefemija.
Sestrinstvo manastira poznato je u celom regionu, ali i širom Evrope po svojim slikama, ikonama i duhovnoj školi kojom se ponosi cela Žička eparhija.
U manastiru je dugo monahinja bila i Engleskinja Marija koja u Londonu pravoslavlju podučava svoje sunarodnike, a u Gradac šalje brojne turiste i ljubitelje slikarstva..

 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online