Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 02.11.2017.
20:11
Z. Mirković - Vesti A

Zavičajno kolo škola srpstva

U Salcburgu je nedavno počelo da radi Kulturno-umetničko društvo Zavičajno kolo. Novi klub je na Ivandan osnovan u gradu u kojem živi oko 8.000 Srba, a aktivno rade četiri kulturno-umetnička društva.

Z. Mirković
Nešto novo: U klubu uče i latinoameričke plesove

- Društvo je osnovano pre svega zbog želje mladih i njihovih roditelja, a sve sa idejom da se radi nešto novo i drugačije - objašnjava predsednik Miodrag Zdravković.

On kaže da za sve koji rade na očuvanju tradicije, srpskog jezika i kulture, ima dovoljno prostora u Salcburgu.

- Želja nam je da Zavičajno kolo bude mnogo više od folklora, da bude mesto okupljanja Srba, druženja, sloge i identifikacije sa Srbijom i srpstvom - poručuje on.

Zavičajno kolo trenutno ima više od 60 aktivnih članova svih uzrasta i 20 počasnih članova, a otvorilo je svoja vrata u prostorijama Sportuniona, svima koji su zainteresovani da budu članovi.

Odbrambene veštine

Zavičajno kolo je jedini naš klub u Salcburgu koji nudi i kurseve samoodbrane, a sve u cilju jačanja samopouzdanja dece i omladine, pogotovu devojčica.

- Želja nam je da naša deca u dijaspori ne ostanu uskraćena za znanje koje imaju njihovi vršnjaci u matici. Bitno nam je da znaju ko su car Lazar i carica Milica, zašto je Kosovo srpska svetinja, ko su Ivo Andrić, Jovan Jovanović Zmaj... Posebnu pažnju ćemo posvetiti učenju ćirilice, jer je ponuda takozvanog BHS jezika u salcburškim školama većini Srba neprihvatljiva - objasnio je Zdravković.

Tim povodom, a na inicijativu Zdravkovića, došlo je do sastanka sa sveštenikom Srpske pravoslavne crkve u Salcburgu, generalnim konzulom Srbije i predsednikom Saveza Srba.

Uprava

Upravu kluba čine ljudi koji se uspešno bave privatnim biznisom. Uz predsednika Zdravkovića tu su Bojan Đorđević, Vitomir Petrović, Radmila Đurović, Ivana Davidović, Čedomir Petrović, Biljana Đorđević, Slaviša Đurović, Živorad Rajković, Tanja Zdravković i Lazar Krsmanović.

- Takva vrsta projekta godinama uspešno radi u Beču pod pokroviteljstvom Prosvjete i sa njenim predsednikom Srđanom Mijalkovićem je Zavičajno kolo stupilo u kontakt. Došlo je i do sastanka sa gradskim predstavnicima (Bernhard Auinger i Anja Hagenauer), koji su obećali pomoć i podršku - ističe Zdravković.

On dodaje da žele da budu najbolji u tome što rade i daju doprinos u očuvanju srpske kulture, običaja i tradicije.

- Želimo da kroz muziku i pesmu približimo našu kulturu domaćinima. Sav novac treba da bude usredsređen na putovanja naše dece po zemlji i inostranstvu, na druženje i sticanje novih prijateljstava - ukazao je Zdravković.

Latino plesovi

Lazar Krsmanović je koreograf i umetnički rukovodilac Zavičajnog kola. On je evropski prvak i dvostruki prvak Srbije u latinoameričkim plesovima. Samim tim Zavičajno kolo ima u svojoj ponudi i latinoameričke plesove i pruža mogućnost članovima da uče od najboljeg.

Popusti uz članarinu

Zavičajno kolo je osmislilo jedinstven način kako da zahvali članovima.

- Sklopili smo ugovore o saradnji sa više od 16 preduzeća kod kojih naši članovi imaju popust na kupovinu i korišćenje usluga. Na taj način omogućujemo članovima povraćaj osnovne mesečne članarine pa čak i uštedu - ukazuje Zdravković i dodaje da svi članovi uprave rade volonterski.

Klub se finansira putem članarine i sponzorstva, zbog čega je podrška roditelja od egzistencijalnog značaja.

Raspored proba

Probe Zavičajnog kola se održavaju svake nedelje od 12.30 do 15.30 u sportskim halama škole HAK
u Salcburgu. Na raspolaganju su tri dvorane što omogućuje rad svih uzrasta istovremeno. Probe latinoameričkih plesova se održavaju nedeljom od 16 do 18 sati u prostorijama ASKO.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online