Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 27.10.2017.
04:11
Đ. Janković - Vesti A

Gulaš kuvalo pola Srbije

Najveća krupanjska manifestacija Plodovi Rađevine održana je minulog vikenda po peti put na platou ispred krupanjske biblioteke Politika gde se ovoga puta okupilo više od sto izlagača i 20 ekipa koje su se takmičile u spremanju gulaša. Miholjsko leto bilo je u punom sjaju, na štandovima su svoje proizvode izložili Rađevci, ali i brojni izlagači iz drugih mesta regiona, Valjeva, Koceljeve, Bogatića, Malog Zvornika, Ljubovije, Loznice... tako da su posetioci imali šta da vide, probaju i kupe.

Đ. Janković
Spremanje gulaša: Takmičilo se 20 ekipa

Odmor za oči

Manifestaciju je otvorio predsednik krupanjske opštine Ivan Isailović koji je bio veoma zadovoljan velikim brojem izlagača i ocenio da je ova manifestacija dobra prilika da naši poljoprivrednici vide da je moguće plasirati proizvode, privređivati i ostati u svojoj opštini, a dodao je i da se nada da će naredne godine biti još više izlagača i posetilaca na Plodovima Rađevine. Posetioci nisu znali gde pre da bace pogled, jer je ponuda bila više nego bogata i raznovrsna.

- Trudimo se da od plodova iz naše bašte osmislimo neke nove proizvode kao što smo i pre radili. Vidimo na nekim štandovima stvari koje smo predstavili lani i drago nam je da i drugi slede naš primer i ne spremaju samo ono što je tradicionalno. Ovoga puta naši noviteti su paprike u senfu, džem od višnje i maline kao i džem od belošljive - kaže uz osmeh Zorana Đurić iz Vladimiraca koja je na izvol'te stavila i štrudle i ruske kape.

Seljaka treba podržati

Kako se ponovo potvrdilo, u Rađevini sve baš dobro rađa, a oni, kao i njihovi gosti iz regiona, dokaz su da naš čovek ume da radi i napravi zdravu hranu kakve na drugim trpezama nema. Samo ga treba podržati, omogućiti mu na selu uslove za normalan život i rad i da to što proizvede može i da plasira.
 

Đ. Janković
Tri decenije druženja sa pčelama: Momir Đukanović

Nešto dalje, Milovan Tešanović iz Đurđevca kod Mionice poređao je teglice džemova, 50 nijansi slatkog, pa jarkocrveni ajvar, a rakija kao med ili zlato, prosto sit čovek samo od gledanja. Ističe da je 90 odsto onoga što je u teglicama iz njegove bašte, zdravo i prirodno. Tu je i pehar koji je dobio na lanjskom takmičenju Izađi mi na teglu gde je za najbolji u kolubarskom kraju proglašen njegov ajvar.

- Skoro dve decenije pravim slatki program, a kiseli tri. Ukoliko želiš ono što napraviš da plasiraš na tržište, onda je najvažnije da se to što praviš ne sviđa samo tebi, već i drugima. Potrebno je da budeš dobar degustator, a ne samo vešt u pripremanju ajvara ili nečega drugog, da pogodiš ukus većine i onda možeš da plasiraš to što si ponudio - kaže pa strpljivo objašnjava jednoj gospođi kako mu je ajvar baš toliko "rumen".

Đ. Janković
Sve prirodno

Ništa bez meda

Nema ništa bez meda, kaže Momir Đukanović iz sela Planina koji je osim tegli koje su "napunile" pčele, izložio druge pčelinje proizvode i nekoliko ramova punih meda i voska koji seče u komade i deli posetiocima. On se sa pčelama druži duže od tri decenije, a košnice drži na Planini i uglavnom ima livadski i bagremov med.

- Počeo sam sa košnicom koju mi je darovao jedan deda, bivši kraljev gardista. On je u selo prvi doneo kraljevu košnicu sa 24 rama, a onda sam polako obnovio imanje, ozbiljnije se posvetio pčelarstvu i sada imam 50 košnica - kaže Đukanović.

 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online