Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 23.10.2017.
06:11
V. Pavlović Marinović A

Ljubav koja osvaja: Filmska priča Danice i Miloja

Život bračnog para iz Johanezburga Miloja (83), diplomiranog psihologa i atletskog reprezentativca bivše Jugoslavije, i Danice Grujić (84), diplomiranog agronoma, zaslužuje da po njemu bude snimljen film! Istovremeno, može da posluži i kao primer mladima kako timski rad u braku donosi uspeh u privatnom, ali i u poslovnom životu. Šarmantni gospodin Miloje na početku govori o svojoj atletskoj karijeri u vreme kada sportisti nisu bili plaćeni. Priseća se i davnih školskih dana kada je sa drugom otišao na prvi atletski trening.

V.Pavlović Marinović
Kao inspiracija mladima: Grujići ispred svog doma u Johanesburgu

- Trener me tada odbio, rekavši da radi samo sa "kvalitetom". A da li sam bio kvalitet, pokazalo se kada sam devet puta postao juniorski i osam puta seniorski prvak tadašnje Jugoslavije - priča Miloje.

Simpatija iz škole

Miloje smatra da njegova atletska karijera nije bila njegov najveći uspeh, ali rado se seća susreta u Olimpijskom selu u Rimu 1960. godine gde se upoznao i slikao sa olimpijskim šampionom iz 1936. godine Džesijem Ovensom koji je 1960. bio ambasador pri Ujedinjenim nacijama. Miloje je prestao da se takmiči 1964, a po završetku karijere i posle pauze od 10 godina počeo je da se takmiči za veterane. U toj konkurenciji je čak četiri puta bio svetski prvak na 400 i 800 metara!

Ljubav Miloja i Danice datira još iz školske klupe. Beba, kako svi zovu Danicu, i Miloje su bili školski prijatelji čuvenog režisera Dušana Makavejeva i nedavno preminulog pesnika Raše Popova i ta divna drugarstva su kasnije prerasla i u kumstva. Bili su, takođe, pioniri časopisa "Novosadski srednjoškolac".

Medalje poklonio unučićima

Medalje koje je Miloje osvojio tokom atletske karijere danas nosi njegovih petoro unučadi. U šali Miloje često kaže da mu se medalje sjaje na dva kontinenta, budući da mu neki od unuka žive u Australiji, a neki u Južnoj Africi.

- Glavni mozak naše družine bio je Dušan Makavejev. Raša je pisao pesme, a ja sam ih snabdevao fotografijama. Daleke 1955. godine druženje iz školske klupe preraslo je u ljubav sa Bebom, a ta ljubav krunisana je brakom 25. novembra 1955. Posle deset godina došli smo u Južnu Afriku, gde su nam se rodile ćerke Zorana i Maja - priča Miloje.

Privatna arhiva

- Često nas pitaju zašto smo se odlučili baš za Južnu Afriku. U to vreme ja sam imala ujaka u Australiji, a Miloje tetku u Čikagu i nekako bi logično bilo da smo se odlučili za Australiju ili Ameriku. Međutim, presudilo je što je u Južnoj Africi živeo Duško, naš drug iz tinejdžerskih dana i sin vazduhoplovnog majora stare Jugoslavije Milana Andrina - priseća se Beba.

Po dolasku u Južnu Afriku 30. oktobra 1965. godine, Miloje je već sledećeg dana počeo da radi u mesari, da bi 1968. postao vlasnik polovine firme.

Danica, po struci diplomirani agronom, pored toga što je zajedno sa suprugom radila od dolaska, bila je i članica Kola srpskih sestara i predsednica u lokalnoj komuni. Njen trud je prepoznao i patrijarh Pavle, koji je Danicu nagradio počasnom gramatom Srpske pravoslavne crkve.

Najbolja klima

Na pitanje kako su se borili sa nostalgijom i šta ih je toliko privlačilo u Južnoj Africi, Miloje i Danica su spremno odgovorili da im najviše odgovara klima koja je najbolja na svetu!
- Prve dve i po godine su bile vrlo teške, a kada sam prvi put otišla u Srbiju kod svojih i vratila se, nostalgija je nestala - priseća se Beba, kojoj 84 godine na ramenima ne predstavljaju problem da sama ponovo putuje u Srbiju.

Bebina majka na Predićevoj slici

Bebinu majku Ivanku oslikao je poznati slikar Uroš Predić na slici "Sveti Sava blagosilja srpčad" 1921. godine. Inače, Bebini roditelji bili su i prijatelji gospođe Nušić, supruge velikog pisca i diplomate Branislava Nušića.

Govoreći o razlikama u životu u Srbiji i Južnoj Africi, Miloje kaže da su u Srbiji ljudi kulturni, a u Južnoj Africi civilizovani.
- U Srbiji su školovani i već u gimnaziji se nazire ko će biti doktor nauka, dok se u Južnoj Africi sve završava sa "hvala" i "nema na čemu" - govori Miloje.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online