Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 13.10.2017.
05:00
Z. Marjanović - Vesti A

Bivši policajac sa akademicima

Da su Srbi veoma pametan narod potvrdili su Nikola Tesla, Mihajlo Pupin, Mileva Marić Ajnštajn, Milutin Milanković i mnogi drugi bez čijih naučnih radova i izuma svet ne bi izgledao ni izdaleka onako kako izgleda danas.

Z. Marjanović
Dobio visoke ocene za patent: Momir Glišić

Istina, Čačaninu Momiru Glišiću (66), penzionisanom policijskom inspektoru, ne pada na pamet da se poredi sa našim svetskim velikanima čiji su izumi i naučni radovi promenili svet, ali činjenica je da je posle penzionisanja život posvetio konstruisanju veoma korisnih mašina od kojih s ponosom ističe mašinu za skupljanje poljoprivrednih proizvoda i uređaj za podvodno šišanje trave i trske sa dna veštačkih jezera.

Prazni džepovi

- Ovaj izum nudio sam nekim funkcionerima u Vladi Republike Srbije u vreme kada se razmišljalo o čišćenju jezera u Međuvršju, ali nije bilo razumevanja jer su mislili da su neke uvozne i skupe mašine bolje. Međutim, tvrdim, da je moj uređaj za podvodno košenje jezerske trave i trske mngo bolji, brži i isplativiji, ali za sada nemam dovoljno novca da je napravim. Imam skicu na papiru, ali moj penzionerski džep je previše plitak za realizaciju ovog izuma.

- Mada sam posao policijskog inspektora obavljao pošteno i profesionalno, iskreno, jedva sam čekao da odem u penziju i da se posvetim poslu pravljenja mašina o kojim sam maštao celog života. Dete sam sa sela, u mladosti sam zajedno sa ocem radio na sakupljanju voća u rodnom selu Ostra i još tada mi se rodila ideja da napravim mašinu za sakupljanje voća kojom se i te kako olakšavaju ovi teški poslovi. I tako, malo-pomalo, za tri godine rada od materijala koji sam imao i delova koje sam sam napravio nastala je mašina koju sam nazvao ubirač plodova voća. Mašina se sastoji od valjaka i četki koje rotiraju, sakupljaju plodove koje pokretna traka ubacuje u traktorsku prikolicu. Mašinu opslužuju dva izvršioca i ona za jedan dan može da pokupi voće
(šljive, jabuke, kruške, lešnike, orahe) s površine od jednog hektara, odnosno, zamenjuje rad više od 20 radnika - kaže Momir i dodaje:

- Ubirač plodova voća sam patentirao 2010. godine u Zavodu za zaštitu intelektualne svojine, zbog nje sam dobio status redovnog člana Srpske akademije inovacionih nauka, a u međuvremenu sam je osavremenio tako da će uskoro biti samohodna jer je za sadašnju potreban traktor. Ubirač plodova je dobio najviše ocene na brojnim sajmovima i nadam se da će uskoro biti zaiteresovanih za njenu serijsku proizvodnju.

Čeka kupce

- Moja vrata su svima otvorena i nadam se da će se naći neko ko će biti zainteresovan za mašinu koja olako rešava probleme sa podvonim rastinjem u veštačkim jezerima i u Srbiji i u svetu - kaže za "Vesti", penzioner, izumitelj iz Ostre, Momir Glišić koji u svojoj maloj improvizovanoj seoskoj radionici smišlja nove mašine.

Život penzionera i izumitelja Momira Glišića sveo se na stalno razmišljanje o novim mašinama i uređajima među kojima, s ponosom, govori o svojim nacrtima za uređaj za podvodno šišanje trave i trske u veštačkim jezerima koja bi bila vrlo efikasna i veoma jeftina.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online