Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 08.10.2017.
10:53
A. Vučićević - Vesti A

Dramatično prinudno iseljenje porodice u Beogradu: Pretili da će nam i decu uzeti!

Zahvaljujući principu da se ne zna "ko pije, a ko plaća" po kojem funkcioniše srpsko sudstvo, najviše ispaštaju nedužna deca. Četvrtak uveče, oko pola jedan, iz stana u Beogradu prisilno je iseljena Snežana Petrović sa ćerkom od pet godina, sinom od sedam meseci i majkom Dobrilom.

Facebook/Ne davimo Beograd
Okupljeni građani pokušali da spreče iseljenje

Uprkos tome što je ova porodica u tom stanu od 1945. godine, i što ima status zaštićenih stanara, privatni izvršitelj je zakucao na vrata, pozivajući se na zakon. Isterani su na ulicu bez ičega, jer je stan nakon 11 godina dugog procesa vraćen prvobitnim vlasnicima, odnosno Dejanu Sinadinoviću čijem je dedi pripadao ovaj stan. Izvršiteljka Mirjana Dimitrijević nije marila ni za maloletnu decu koja su ostala bez krova nad glavom.

Komšije legitimisane

Mnogi prolaznici su zbog prisustva policije pomislili da se desio teroristički napad. Očevici svedoče da ni komšijama Petrovića nije bilo dozvoljeno da se kreću po zgradi, a morali su i da pokažu ličnu kartu da bi ušli.

Penzija 83 evra

Dan kasnije, ekipa "Vesti" zatekla je Sinadinovića koji je sa majstorima u stanu već započeo renoviranje, dok su se Petrovići privremeno smestili kod prijatelja.

- Država mi je od života napravila haos. Mi nemamo gde! Ja imam penziju od 10.000 dinara (oko 83 evra). Tražili smo da nam daju barem pet dana da se iselimo - rekla je Dobrila.

Njoj i njenoj ćerki izvršitelji su pretili da će im deca biti oduzeta ukoliko ne napuste stan.

- I socijalna radnica je rekla Snežani da će decu da vodi u prihvatilište ako ne izađemo iz stana. Idem kod kume da spavam, a ćerka će s decom kod prijatelja. Bili su iz Centra za socijalni rad i pitali da li imamo gde da spavamo. A onda su pitali i da li deca imaju gde da spavaju. Zamislite da je posle tuže radi oduzimanja roditeljstva. Tužna sam - potresena je Dobrila.

Podbacila i opština

Dobrila tvrdi da su izvršitelji tražili da im plati garažu u koju trebalo da joj prebace stvari, iako su prvo rekli da će joj izaći u susret i omogućiti 10 dana besplatnog korišćenja. Zato namerava da stvari stavi u garažu koju su joj ustupili prijatelji.

Opština Vračar, po zakonu, bila je dužna da porodici Petrović obezbedi zamenski stan, ali se to nije desilo. Juče je trebalo da se održi i protest u 13 časova ispred opštine Vračar, ali se pojavilo svega sedmoro ljudi.

Uzeo sam svoje

Dejan Sinadinović 11 godina vodio je spor pred sudom za povraćaj porodičnog stana u Njegoševoj ulici broj 65. On ističe da nikoga ne ostavlja bez krova nad glavom, već samo uzima ono što je njegovo, te da je država ta koja treba da reši probleme porodice Petrović. Kako ističe, ima svu dokumentaciju koja dokazuje da je njegovom dedi stan bespravno oduzet 1945. godine. Kako kaže, nije fer što ga sada svi javno razapinju, iako on nije odgovoran za cirkus koji je nastao.

Maša: Šta ćemo sada?

Izvršitelji su ušli u stan u pratnji 20 policajaca kako bi iselili Petroviće. Ubrzo su se okupilo i mnoštvo građana, stigli su i aktivisti udruženja Ne davimo Beograd i Živi zid koje se bori protiv deložacija i za ukidanje instituta privatnih izvršitelja. Svi su pružali podršku Snežani i kroz njen prozor ubacivali papiriće sa toplim rečima. Uprkos njihovom buntu Petrovići su ostali na ulici.

Policija se rasporedila u kordon ispred ulaza i nije nikome dozvolila da priđe. Na ulici se stvorila saobraćajna gužva, jer automobili nisu mogli da prođu od naroda, pa je došla i saobraćajna policija. Međutim, saobraćajci nisu mogli ništa da učine, kao ni građani koji su samo nemoćno posmatrali dramu Petrovića pod transparentima "Sramota", "Lopovi"...

"Pomogli nam Vučić i SNS, imćemo krov nad glavom" 

- U svoje ime i ime moje porodice koja je iseljena od strane sudskih izvršitelja iz stana u Njegoševoj 65 zahvaljujem se predsedniku Aleksandru Vučiću i članovima SNS za pomoć koju je dobila moja porodica - izjavila je u pisanoj izjavi Dobrila Petrović, majka Snežane koja je sa dvoje dece iseljena.

Petrović je u pismu prosleđenom medijima izjavila da će njena porodica zahvaljujući pomoći koju su prikupili članovi SNS Vračara imati krov nad glavom narednih godinu dana.

Kako kaže agonija njene porodice traje godinama, imaju protiv sebe advokata koji može sve da završi, obilaze državne institucije ali bez pomoći.

- Ne znam ni sama koliko sam puta tražila prijem kod bivšeg predsednika opštine Vračar Branimira Kuzmanovića koji nikada nije imao vremena da me primi. Opština je dok je on bio predsednik 2007. godine odbila da se umeša u spor i o tome je obavestila sud i tako nas je ostavila na milost i nemilost surovom advokatu koji može sve u sudu - kaže ona.

Zahvalila je svim ljudima koji su se okupili da spreče naše iseljenje ali tu "nije bilo mesto ljudima iz DS Kuzmanoviću i Bogdanu Tatiću, koji nisu htreli da me prime dok su vodili opštinu Vračar" i apostrofirala ih kao krivce za to što je opština 2007. godine odbila dea se umeša u spor i što su ona, njena ćerka Snežana i deca na ulici.

- Hvala ljudima koji su za nekoliko sati prikupili pomoć i predsedniku Vučiću koji je to predložio - navodi Dobrila Petrović.

Prvo je Snežanin suprug Marka i Mašu odveo kod prijatelja. Decu su ljudi odmah nazvali najmlađim beskućnicima u Srbiji. Mnogima su suze navrle na oči dok je Maša tužno zapitkivala: "Šta ćemo sada da radimo?"

Tada je nastala provala besa i očaja naroda na ulici: "Lopovi izbacujete bebu na ulicu!"
U znak protesta, okupljeni građani probušili su gume na kombiju za seldibe. Sve to nije vredelo, i Snežana i Dobrila napustile su stan, a sve njihove stvari ostale su unutra zapečaćene.

Žalba u fioci 10 meseci

Problem je nastao kada je Dobrilin muž i Snežanin otac preminuo. Petrovići tvrde da postoje papiri koji dokazuju da su stari vlasnici Sinadinovići dobili od preduzeća u kojima su radili tri stana, na osnovu činjenice da zbog oduzimanja imovine u Njegoševoj nisu imali rešeno stambeno pitanje.
Navodno, plan je bio da porodici Petrović daju jedan od tih stanova kako bi ušli u posed starog. Međutim to nisu uradili već su sve stanove prisvojili. U parnici je, kako tvrde Petrovići, bilo mnogo propusta koji su ih koštali krova nad glavom.
Dobrila tvrdi da je dan pre nasilnog iseljenja od predsednika suda dobila dopis da je došlo do greške u postupku, pa će se pokrenuti disciplinski postupak protiv dvoje sudija koji su žalbu na presudu neopravdano držali u fioci 10 meseci.

POVEZANE VESTI

Nedelja 08.10.2017. 17:26
Svi smo jednoglasno bili za vraćanje imovine vlasnicima.Sad kad se ovakve stvari dogadjaju dramimo.Niti su krivi vlasnici jer je zakon na njihovoj strani a ni ova žena koja se našla na ulici.Koliko je takvih slučajeva danas po Srbiji.Vode se sudski procesi kad se proces završi na štetu jedne stranke onda se pozivamo na srce i dušu sudije.Nije sudija doneo zkon,on g samo sprovodi.U momentu kad je takav zakon donošen,velika većina je bila za ne sagledavajući posledice sprovodjenja takvog zakona.To jeste tužno,ali i ti vlasnici su se u jednom vremenu našli na ulici zbog nekog tad vžećeg zakona.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online