Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170

Porodica iz Golubaca brutalno izbačena iz kuće: U zoru pod tuđi krov

Nevena Jekić, majka dvoje dece, u četvrtak u ranim jutarnjim satima izbačena je iz porodične kuće u Golubincima kraj Stare Pazove, dok je njenog supruga Aleksandra policija uhapsila zbog "pružanja pasivnog otpora".

Facebook/Nevene Jekić
Ostali bez svega: Kamion odnosi stvari iz kuće Jekića

- Jutros u sedam sati su nam banuli u kuću, a supruga su priveli - potvrdila je za "Vesti" vidno uznemirena Nevena žureći da iz policijskog pritvora izvuče muža.

Gde će posle ovog traumatičnog iseljenja Jekići naći krov nad glavom ne znaju ni sami. Prve komšije, inače izbeglice iz Hrvatske, našle su im se u nevolji i Nevena se sa decom od kiše i hladnog vremena juče sklonila kod njih.

Mlada žena je u suzama posmatrala kako prinudni izvršitelji u veliki kamion unose sve što su ona i suprug sticali u životu, a kakva je to trauma za ceo život za njihovog četvorogodišnjeg sina i 12-godišnju ćerku, može se samo pretpostaviti.

Uspeli iz trećeg pokušaja

Iseljenje je već ranije pokušano 13. jula i 30. avgusta, kada je policija pretresla celu kuću, "da vide imaju li stanari neko oružje". Zbog protesta velikog broja ljudi koji su se okupili da brane Jekiće, oba puta iseljenje je bilo odloženo.

Drama ove porodice počela je kada je sud odlučio da će Nevena svojom imovinom morati da plati novac koji je Branku Ulemeku navodno ostao dužan njen pokojni otac Vasa. Zanimljivo je da je jedan od onih koji su redovno dolazili da štite Jekiće bio Mihajlo Ulemek, rođeni brat tužioca Branka, koji je uveren da je reč o nepravdi. Čak i on tvrdi da Branko nema nijedan valjani dokaz da je ikada pozajmio novac Neveninom ocu Vasi Jekiću!

Otkad su privatni izvršitelji preuzeli stvar u svoje ruke, sve je veći broj iseljenja najugroženijih porodica. Više od 30 porodica bivših radnika Trudbenika na beogradskom Konjarniku čeka kada će im izvršitelji zakucati na vrata.

Lukovići i Jokići su izbegli iseljenje u maju zahvaljujući okupljenim novinarima i komšijama, a penzionerka Slavka Horvatović (74) koja živi od 12.000 dinara mesečne penzije, čeka 27. oktobar kada je najavljeno iseljenje iz barake u kojoj živi. Kako kaže, ne zna gde će onda. Početkom juna, posle nekoliko neuspešnih pokušaja prinudnog iseljenja, porodica Havatmi je morala da napusti svoj stan na beogradskom Dorćolu.

Dolazili socijalni radnici

Nevena je za medije kroz suze rekla i da su dolazili socijalni radnici i tražili da vide njenu decu. Mlađi, Aleksa, je sa majkom, dok je starija Aleksandra (12) bila u školi. Ona još ne zna da je izgubila krov nad glavom i da večeras neće imati gde da spava.
Nevena Jekić je rekla i da su joj socijalni radnici rekli da "idu u školu po dete, da vide da li je devojčica povređivana".
- Mlađe dete, Aleksa, nije ni svestan šta se dešava... Duša moja... Ne mogu da podnesem ovo... - pričala je za portal Espreso.rs kroz suze Nevena Jekić.

Mnogo primera

Zbog duga od 6.500 evra, starog više od 20 godina, penzionerka Branka Havatmi i njen sin Tarik, koji boluje od cerebralne paralize, nisu mogli da spreče da njihov stan bude prodat na aukciji upola cene. Branka je želela da izmiri dug, ali nije joj dozvoljeno.

Prašina se opet podigla na Dorćolu i zbog pokušaja prinudnog iseljenja samohrane majke Tatjane Aničić i njenog petogodišnjeg sina. Ona ima kupoprodajni ugovor, ali zbog sudskog postupka koji je pokrenuo bivši vlasnik stana protiv investitora, Tatjana je na korak da završi na ulici.

Ivan Timotijević, mašinbravar u penziji, uspešno izbegava prinudno iseljenje iz svoje kuće u Savamali u kojoj živi već 30 godina. On poseduje svu neophodnu dokumentaciju da je kuću dobio od preduzeća Iskra, u kojem je radio.

Pre godinu dana porodica Stojanović iz Leskovca izbačena je na ulicu iz kuće koju su kupili 2009. od Jelene Mitić za 10.000 evra. Međutim, nisu znali da šestina kuće pripada izvesnoj Snežani Gajić. Umesto da tuži Mitićevu što je kuću prodala, ona je presavila tabak protiv porodice Stojanović koja je izgubila dom koji je pošteno platila.

Brat tužioca brani Jekiće

Mihajlo Ulemek, brat tužioca Branka, kaže da "ovako nešto može da se desi samo u Srbiji, ako se ovo uopšte može nazvati državom".

- Čist bezobrazluk od strane Branka, jer je sačekao da Jekićima otac umre, a ja odgovorno tvrdim da pokojni Vasa nikad nije uzeo novac od njega. Moj brat Branko je loš čovek, ovo je bezobrazluk i suda koji je stao na njegovu stranu. Sramota je doći i izbaciti ženu s maloletnom decom u sedam sati ujutru po kiši. Branko je đubre od čoveka iako mi je brat - izjavio je za portal Espreso.rs Mihajlo Ulemek.

"Zaboravljaju" bogate

Četvoročlana porodica Jekić nova je žrtva uvođenja privatnih izvršitelja. Zamišljeni da ubrzaju primenu sudskih odluka, u siromašnoj državi kakva je Srbija, izvršitelje narod sve češće doživljava kao haračlije i simbol besprizornog odnosa države u tranziciji prema običnim i "malim" građanima, bez zaleđine "tamo gde treba". Na njima se pravilu trenira stroga primena zakona, tako često zaobilažena u slučajevima velikih dugovanja. Poznati su slučajevi dugovanja pojedinih estradnih zvezda koje za jednu noć u nekom klubu u inostranstvu zarade koliko za godinu dana prosečan građanin Srbije, ali "zaborave" da plate porez ili komunalije.

Izvršitelji protivustavni

"Vesti" su svojevremeno pisale o ovom problemu i tim povodom je Igor Jakšić, predsednik Udruženja Živi zid koje se bori protiv privatnih izvršitelja, rekao da je Narodnoj skupštini podnet zahtev za ukidanje privatnih izvršitelja.

- Oni su protivustavno ubacili privatne izvršitelje koji su, u stvari, dobili sudsku vlast. Tražimo da se prvo donese Zakon o imovinskom cenzusu, što je imovinska porodična lična karta po kojoj bi najsiromašniji sloj društva u Srbiji bio zaštićen od privatnih izvršitelja. To znači da sve one porodice koje žive sa primanjem koje je ispod minimum potrošačke korpe ne mogu biti prinudno iseljene - rekao je Jakšić za "Vesti".

On dodaje da su sve zemlje u okruženju prvo uvele zakon o imovinskom cenzusu, pa tek onda donele zakon o privatnim izvršiteljima. Samo u Srbiji, kaže Jakšić, toga nema.

- U Hrvatskoj su pokušali da donesu zakon o izvršiteljima pre zakona o imovinskom cenzusu, pa se narod digao na noge, što mi je dalo ideju da tako nešto uradim i u Srbiji. Poseban je problem što se privatni izvršitelji enormno bogate na narodu. Oni prikrivaju svoje zarade i prihode. Reč je o izvršteljima koji su javni tako što im je država dala prefiks javni, a u stvari su u Agenciji za privredne registre zavedeni kao privatni preduzetnici. Država obmanjuje građane - kaže Jakšić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online