Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 17.09.2017.
19:55
D. Dekić - Vesti A

Džejmi Oliver iz Kolašina

Gastronomski doživljaj za sva čula, sinonim je za Komnena Bakića (34), Crnogorca i Beograđanina na privremenom radu u Sloveniji. Šef kuhinje hotela InterContinental u Ljubljani, iako mlad, već je dostigao nivo gastro umetnika koji komponuje namirnice za vrhunsko sladokustvo, pretendujući da ponese titulu balkanskog Džejmi Olivera.

D. Dekić
Mašta i spretnost: Komnen Bakić

Bakić je, može se reći, jednom bio đak, a uvek učitelj, što potvrđuje i u slovenačkoj prestonici gde će naredne dve godine obučavati tamošnje kulinare. Ponikao je u Kolašinu, a put sticanja kulinarskih znanja i veština vodio ga je do Podgorice, Beograda i Londona. Zahvaljujući umeću prokrstario je regionom, a kada se priseća kako se odlučio za ovu profesiju, objašnjava da je "krivac" italijanski kulinarski šou koji je bio popularan u Crnoj Gori.

- Gledao sam kao dečak te kvalitetno odrađene i vrlo zanimljive emisije. Zainteresovale su me za ovaj posao i nisam imao dilemu da ću u školu za kuvare u Podgorici - priča nam Komnen.

Imao je dobre profesore koji su ga motivisali da još više zavoli kulinarstvo i odluči se za nastavak na visokim hotelijerskim strukovnim studijama u Beogradu. Želja za usavršavanjem ga posle sticanja diplome, odvodi u prestižni londonski Ric gde je ostao godinu i po dana.

- Bila je to igra slučaja. Prijatelj koga sam upoznao tokom studentskih putovanja spojio me je sa šefom kuhinje u Ricu - objašnjava kako se obreo u britanskoj prestonici.

Bitka za poverenje gostiju

B restoran je osim gostima hotela, vrata otvorio i drugim turistima i Ljubljančanima, a naš sagovornik objašnjava da mu, privlačenje posetilaca sa strane predstavlja najveći izazov.

- Nekada popularna praksa posećivanja hotelskih restorana se gubi, pa je primarni cilj steći poverenje svih gostiju. Ovde su već prvi dani
pokazali da ćemo u tome biti uspešni - kaže ovaj kulinar.

Ističe i da Lamanš nije prešao radi novca, već zbog želje za usavršavanjem.

- Malo sam zarađivao, tek toliko da preživim kad platim stan, ali sam ostvario svoje maštanje, da postanem deo najboljeg što postoji. U hotelu sam odmah naišao na nešto novo, a to je da tokom jednog radnog dana spremamo šest, sedam različitih jela i da na našem stolu uvek bude nešto savršeno, od najboljih jagoda u Velikoj Britaniji, do najkvalitetnijeg francuskog mesa.

Komnen je tamo postao stalni deo tima koji je plan i program rada menjao na tri meseca, a iz bogatog menija Rica izdvojio bi kao vrh kulinarstva srnetinu sa sosom od ribizla, mada su odlični bili i svi riblji specijaliteti. Ipak, kada je polazio na britansko ostrvo, znao je i da će u rukama imati povratnu kartu.

Teleći jezik u peršunu

Da će ovaj kulinar prirediti nezaboravno iskustvo gostima restorana, uverili smo se kada smo posle telećeg jezika sa pireom od peršuna i dodatkom rena, probali čuveni italijanski kolač tiramisu, kojem je Bakić dodao notu arabika kafe.

- Volim izazove i nove trendove i zato se u kuhinji igramo neobičnim ukusima - priča nam kroz osmeh.

Otkriva da će se među neuobičajenim jelima naći i biftek sa četiri vrste krompira, gde će uz standardnu pripremu tog povrća na tanjiru biti i hrskavi i pena krompir.

Posle nepune dve godine kada je procenio da je ovladao veštinama najprestižnije kuhinje i stekao praktična znanja, vratio se u Beograd. Opasao je kecelju jednog hotela i kao 26-godišnjak opet ušao u učionicu. Ovoga puta kao profesor u novobeogradskoj srednjoj školi. Međutim, posle nekog vremena, stigla mu je primamljiva ponuda sa rodne grude i ponovo je pakovao kofere.

D. Dekić
Carstvo ukusa: Izazov sa tanjira

- Prihvatio sam poziv budvanskog hotela Avala, čiji je restoran bio najpopularniji na primorju, moderan i savršeno opremljen. Radio sam tamo četiri godine, a onda su me primetili ljudi iz beogradskog hotela Kraun plaza. Zahvaljujući njima vratio sam se u Beograd i preuzeo šefovanje kuhinjom hotelskog restorana Prajm - priča ovaj kuvar koji je prošle godine na tradicionalnom izboru Turističkog sveta za lidera hotelske industrije ovenčan priznanjem Šef godine.

Tu nije bio kraj njegovim putovanjima. Odnedavno predvodi slovenačke kulinare u luksuznom B restoranu (Pčela) na 20. spratu InterContinental .Kreativni koncept restorana je postavio italijanski kuvar Alfredo Ruso, dobitnik Mišelinove zvezdice, a Bakić je izvršni šef gastro ponude kao spoja italijanske kuhinje i slovenačkog ukusa. Uveren je da će mesto sa kojeg se vidi čitava Ljubljana, biti prepoznato kao kutak savršenog ukusa i najviših standarda "a la cart" restorana.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online