Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 30.08.2017.
14:57
J. Arsenović - Vesti A

Čuveni američki pesnik u rodnom Beogradu: Biće neko krvoproliće

Jedan od najboljih savremenih američkih pesnika Čarls Simić doputovao je u rodni Beograd gde će u četvrtak, u Domu omladine, biti priređeno književno veče u čast njegovog umetničkog stvaralaštva.

V. Sekulić
Čarls Simić

Simić je u Beograd doputovao iz Ohrida, gde mu je pre nekoliko dana dodeljen Zlatni venac Struških večeri poezije, priznanja svrstanog među najvažnije evropske nagrade za poeziju.

Pesnik i esejista kojem su uzori bili Emili Dikinson, francuski nadrealisti, njujorška džez scena ali i srpske narodne priče i zagonetke, nikada nije napisao nijednu pesmu na maternjem - srpskom jeziku. Ali je zato prevodio neke od najpoznatijih srpskih pesnika na najdominantniji jezik današnjice.

Uvek spreman da odgovori na sva škakljiva pitanja koja se tiču realpolitike, Čarlsa Simića ni danas nije zaobišlo zanimanje novinara o aktuelnom američkom predsedniku i večitoj dilemi - ima li spasa ovakvom svetu?

Pesnik nije bio optimista. Kaže da nisu to ni Amerikanci.

- Biće neko krvoproliće. U Americi se ne čuju više glasovi protiv rata. Svi vole ratove. Mi smo znali: ako dođe Hilari biće rata, ona je bila spremna na sukobe sa Sirijom, Rusijom... Mi smo stvarno u jednom velikom sosu. Puno sveta neće ni da čuje za Trampa. Ako počnu pametne, masovne demonstracije protiv njega, oni će osmisliti neki novi rat, a kada počne rat - u Americi se svi ujedine - razmišlja Simić. 

Pripiti "kumovi"

Kada je pre skoro osam decenija ugledao svet u Beogradu, Simić je dobio ime Dušan. Simpatična je epizoda kako mu je otac koji je pedesetih godina sa porodicom prvo emigrirao u Pariz, a potom u SAD, promenio ime u Čarls.

- Moj otac je pitao jednog našeg Srbina u Americi kako se na engleskom kaže Dušan. Ovaj mu odgovorio - Čarls. Verovatno su bili pijani. Ubrzo sam shvatio da Čarls nema nikakve veze sa imenom Dušan - priča kroz osmeh 79-godišnji umetnik.

Širu verziju razgovora srpskih novinara sa ovim dobitnikom Pulicera, nagrade "Edgar Alan Po", Makarturove fondacije i mnogih drugih prestižnih priznanja, možete da pročitate u petak u štampanom izdanju "Vesti" i na VESTI DIGITAL.

Zavisno od toga da li korisitite android ili apple platformu aplikaciju možete skinuti sa:

za Apple uređaje: https://appsto.re/de/XSioib.i

za android uređaje: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.publiss.client.p999R6wI!

"Vesti", novine vaše porodice i vaše otadžbine, biće sada 24 časa sa vama.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online