Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 23.08.2017.
18:10
N. S. Preradović - Vesti A

Srbija siromašnija i od nekih afričkih država: Bolji život samo na televiziji

Srbija je, prema statističkim podacima, jedna od najsiromašnijih zemalja Evrope, a analize pokazuju da je na ivici bede svaki četvrti građanin. To je i razlog zbog čega izrada socijalnih karti čeka, jer vlast ne želi da prizna koliko smo siromašni. Na osnovu ovih karti utvrđivala bi se visina mesečne pomoći najugroženijima. Tu tezu potvrđuje ekonomski analitičar Branko Pavlović koji kaže da Vlada Srbije zazire od izrade socijalnih karata, jer bi na taj način priznala koliko je beda ušla u srpske domove.

A. Čukić
Mladi na udaru nemaštine: Sve je više onih koji tragaju za hranom po kantama za smeće

- Sasvim je jasno da Vlada ne želi da prizna koliko siromašnih ima u Srbiji, jer se sve vreme govori o boljem životu koga ima samo na televiziji - ističe Pavlović.

Portal HowAfrica pre nekoliko meseci objavio je spisak deset najsiromašnijih zemalja Evrope, odnosno država u kojima se živi gore i od afričkog proseka, po kojem je Srbija na četvrtom mestu, iza Bosne i Hercegovine, Albanije i Makedonije. Srbija je na četvrtom mestu liste evropskih zemalja u kojima se živi gore i od afričkog proseka.

M. Todorović
Branko Pavlović

Stopa siromaštva

Srbija 25,5 odsto
Rumunija 22,6 odsto
Bugarska 21,2 odsto

I istraživanje Republičkog zavoda za statistiku pokazalo je da je stopa siromaštva u Srbiji 25,5 odsto, te da je četvrtina građana u riziku da završi kao sirotinja. Riziku od bede najviše su izloženi mladi od 18 do 24 godine, dok najnižu stopu za rizik od siromaštva imaju ljudi stariji od 65 godina. Kad se gleda po regionima, u Srbiji se najbolje živi u Beogradu i Vojvodini, dok je jug na ivici provalije.

Pet opština Pčinjskog okruga spadaju u najsiromašnije u Srbiji, u kojima je stopa siromaštva veća od 50 odsto. Prema statistici, najbednije su opštine Tutin i Preševo gde siromaštvo dostiže 63,6 odsto U grupu izrazito siromašnih spadaju i Bujanovac, Bojnik, Vladičin Han, Trgovište, Bojnik.

Ekonomista Vladana Hamović kaže da Srbi žive ispod svakog minimuma.

- Plate i penzije jedva pokrivaju troškove komunalija i hrane. Ukoliko se neko razboli u porodici nastaje problem jer lekovi koštaju. Isto je i sa obrazovanjem dece. Kod nas je školovanje samo na papiru besplatno. U praksi sve se plaća i to papreno - kaže Hamović.

Stoga ne čudi što građani Srbije hrle put zapadne Evrope.

Udarac na budžet

Kada bi Vlada pristupila detaljnoj izradi socijalnih karata za svaku siromašnu četvoročlanu porodicu trebalo bi izdvojiti na ime socijale oko 17.000 dinara (141 evro). To bi bio pretežak udar na budžet jer bi se pokazalo da socijalnih slučajeva ima više nego sada u evidenciji.

M. Todorović
Miladin Ševarlić

Miladin Ševarlić, poslanik u srpskom parlamentu, iznosi poražavajuće podatke o opštini Despotovac, u kojoj živi oko 5.000 žitelja. Čak 7.000 stanovnika je ranije napustilo rodni kraj i nalazi se na radu u inostranstvu.

- Samo u jednoj godini 500 porodica sa više od 1.500 članova podnelo je zahteve za iseljenje u Švedsku, što znači da će samo za 12 meseci ova varošica ostati bez trećine stanovništva - kaže dr Ševarlić.

On daje još jednu ilustraciju katastrofalnog stanja u Srbiji.

- Migranti se plaše registracije u Srbiji, jer smatraju ako to učine ovde da će ih u nekom momentu zapadne zemlje vratiti upravo kod nas. To nikako ne žele zbog siromaštva koje vlada ovde i to pokazuje u koliko smo jadnom stanju - zaključuje Ševralić.

 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online