Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 04.08.2017.
07:55
Z. Marjanović - Vesti A

Sjenica vekovima drži do starih običaja: Pita ispit pred brak

U okviru niza manifestacija koje se u Sjenici tradicionalno održavaju povodom Dana opštine Sjenica, veliko interesovanje i takmičarki i posetilaca izaziva takmičenje domaćica s Peštera u pripremanju sjeničke pite koja se u ovom kraju smatra tradicionalnim i nezaobilaznim jelom po kojem se ceni i domaćinstvo i domaćica.

Z. Marjanović
Tradicija: Peku ih po receptima baka

Ove godine takmičenje je održano po deveti put uz učešće 160 domaćica od kojih je svaka, i to sa pravom, očekivala i priznanje i nagradu.

Takmičenje u pripremanju ovog pešterskog specijaliteta ima za cilj da očuva tradiciju pripremanja pita prema receptima starim i po nekoliko stotina godina, ali i da domaćice pokažu svoje umeće, što se posebno odnosi na devojke spremne za udaju jer u ovom kraju se još uvek devojka ceni, između ostalog i po tome da li zna da pripremi pitu.

Ukoliko devojka ne zna da pripremi ovaj specijalitet bez kojeg nema ni pešterskog ručka, onda joj je slaba vajda od lepote i bogatstva, čime umanjuje i izglede da pronađe svog đuvegiju i životnog saputika.

Z. Marjanović
Žiri na delu: Trebalo je izabrati najukusniji specijalitet

U pripremanju sjeničke pite nema pevelikih tajni, ili se tako čini, a umeće se prenosi sa kolena na koleno o čemu svedoči Enisa Gašanin, jedna od takmičarki koja je s pravom očekivala neku od nagrada.

- Na stolu za ručkom može biti svega i svačega, ali ako nema pite, onda kao da ručka nije ni bilo. Eto, moja majka je naučila da sprema pitu od svoje majke, a ja od nje i tako se znanje i umeće prenosi skolena na koleno. Ja sam još kao devojčurak naučila da spremam pite za koje je najbitnije kvalitetno brašno, pa razvijanje kora, vredne ruke i želja, sjenički sir, spanać, mleveno meso, zelje, meso, može i krompir i to je sve od tajni koje, zapravo, ne postoje - kaže za "Vesti" Enisa Gašanin.

Najbolju ispekla Hatidža Brulić

Žiriju nije bilo lako, ali na kraju su odlučili da je najukusniju sjeničku pitu spremila Hatidža Brulić, za nijansu slabija od nje je pita koju je razvila i ispekla Amina Gudžić, a treće mesto je pripalo Jeleni Kiković.
Osim priznanja "Domaćice za pite" pobednice ovog takmičenja su dobile i vredne novčane nagrade.

Kada je sve bilo spremno za završni deo manifestacije i kada su se na besprekorno pripremljenim štandovima našle 160 tepsija sa besprekorno ispečenim pitama po tradicionalnim receptima nastao je problem za žiri koji je imao ozbiljan zadatak da oceni kvalitet takmičarskih pita jer su dobri poznavaoci ovog jela morali da probaju svaku od njih.

Poruka dijaspori

Na kraju, ono što je bio problem za žiri, da degustira toliki broj pita, bilo je zadovoljstvo za brojne posetioce koji su nakon takmičenja i te kako svim čulima uživali u izloženim majstorijama domačica.
Sa manifestacije poslata je poruka i onima koji su za boljim životom odavno otišli u svet, a takvih je mnogo iz ovog kraja, da se na Pešteru i dalje pripremaju najukusnije pite na svetu i da to nikada ne zaboravili, ma gde bili.

 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online