Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 27.07.2017.
18:03
A. Vučićević - Vesti A

Srpska pamet osvaja svet

Mladi matematičari na srpsko tlo doneli su šest medalja sa 58. Olimpijade u Brazilu. Nisu ih dočekale mase ljudi ispred Skupštine grada kao sportiste, oni za medalje neće dobiti stanove i nacionalne penzije, ali su doneli prekrasne osmehe, ugled i iskustvo iz velikog sveta, nadu i veru u život i buduće uspehe.

V. Sekulić
Bez ceremonije: Budućnost nacije sačekali roditelji

Posle dugog putovanja iz Brazila, umor s lica olimpijaca slavne beogradske Matematičke gimnazije skinuo je gromoglasni aplauz porodica, prijatelja, i predsednik Društva matematičara Srbije dr Vojislava Andrića.

Moćna šestorka donela je četiri srebrne i dve bronzane medalje. Time su obezbedili fenomenalno 18. mesto od ukupno 111 zemalja koliko je učestvovalo. Ovi rezultati su najviše radosti doneli roditeljima genijalaca, koji ponosno nisu skrivali suze radosnice.

Ulaznica za Kembridž

Tim snova

Mr Dušan Đukić na prethodnoj olimpijadi sastavio je zadatak koji niko nije uspeo da reši. On i dr Bojan Bašić i bili su mentori i vođe tima.
x srebro Marko Medvedev
x srebro Ognjen Tošić
x srebro Aleksa Milojević
x srebro Pavle Martinović
x bronza Jelena Ivančić
x bronza Igor Medvedev

Braća Igor i Marko dele prezime Medvedev, ali i ljubav prema matematici i fizici. Porodični rivalitet za njih je samo podsticaj da se još više trude.

- Mi smo posebno privilegovani danas jer imamo dva razloga za ponos - kažu njihovi roditelji.
Ove godine Marko je bio za nijansu bolji od brata, a samo tri poena su ga delila od zlata.
- Neko vreme sam ja bolji, a onda tron malo preuzme Igor. Smenjujemo se. Olimpijada u Brazilu bila je najteža do sada, a najveći protivnik nam je bila Grčka - rekao je Marko.

Ognjen Tošić je doneo već mnogo medalja Matematičkoj gimnaziji.

- Opraštam se od gimnazije jer je došlo vreme za fakultet. Školovanje ću nastaviti na Kembridžu. Ova medalja je moj najbolji rezultat dosad na Međunarodnoj olimpijadi, i kruna četvorogodišnjeg rada. Temeljno smo se pripremali, i ova olimpijada nam je baš lepo legla - rekao je Tošić.

Najteži zadatak u životu

Pavle Martinović priča da su tri zadatka radili četiri i po sata.

- To najbolje govori koliko su zadaci bili teški. Mislim da je treći zadatak bio najteži u mom životu - kaže Martinović.

Moskva sledeća

Sledeće takmičenje koje očekuje mlade matematičare je u septembru u Moskvi, gde će predstavljati Beograd na Olimpijadi metropola. S novom školskom godinom kreću i pripreme za međunarodnu olimpijadu koja će se održati u Rumuniji 2018. godine.

Aleksa Milojević rekao je da je putovanje u Brazil bilo prilika da upoznaju najbolje mlade matematičare širom sveta i razmene iskustva.

- Stekli smo nove prijatelje, uživali rešavajući zadatke i upoznali predivni Brazil. Bilo je dovoljno vremena i da uživamo. Mi smo u timu kao porodica. Dišemo kao jedan, razumemo se - opisao je Aleksa druženje sa 600 mladih matematičara iz celog sveta.

Kruna za devojku

Jelena Ivančić, jedina devojka u ovom timu, ushićena je zbog odličja. Ovo joj je treća medalja ove godine u oblasti matematike, ali kaže da je definitivno najdraža.
- Olimpijada u Brazilu je kruna ovogodišnje serije takmičenja. Rezultat je doneo ogroman uloženi rad, ali i ljubav prema matematici. Ne postoji recept. Kad god sam inspirisana, sednem da radim zadatke. To mi nikada ne pada teško. A bilo je fenomenalno i što smo imali priliku i da vidimo Brazil - rekla je Jelena.

- Svaka kultura nosi nešto svoje, svi smo različiti, ali kada dođe matematika na red, ona postaje naš jezik sporazumevanja. Sada je konačno stigao raspust, pa ćemo se malo odmoriti od matematike, a od septembra kreću pripreme za novi ciklus takmičenja - ozbiljan je Aleksa.
On je u ime celog tima zahvalio svima koji su im omogućili da otputuju na najveće matematičko nadmetanje na svetu.

Blizanci fizičarima doneli sreću

Dok su se matematičari grlili s roditeljima, mladi srpski fizičari pakovali su u kofere pet medalja osvojenih na Međunarodnoj olimpijadi u Indoneziji.

Naši đaci osvojili su u gradu Đogijarta jednu zlatnu i četiri srebrne medalje. U istoriji Srbije ovakav uspeh ostvaren je samo još u Padovi 1999. Ovo je peta zlatna medalja za Srbiju na do sada održanim olimpijadama u fizici.

Zlatno odličje osvojio je Dušan Đorđević iz beogradske Matematičke gimnazije, a srebrna Marko Šušnjar i Vuk Radović iz iste škole, kao i blizanci Novak i Bogdan Stanojević iz niške Gimnazije "Svetozar Marković".

Ekipu su vodili su profesori iz Društva fizičara Srbije dr Božidar Nikolić s Fizičkog fakulteta u Beogradu i Veljko Janković s Instituta za fiziku iz Zemuna.

Majstori i za astronomiju

Novak i Bogdan su 2014. na Međunarodnoj juniorskoj naučnoj olimpijadi u Argentini osvojili srebrno i bronzu. Prošle godine su sa Olimpijade iz astronomije i astrofizike u Indiji takođe doneli srebrnu i bronzanu medalju.

Talentovani blizanci iz briljantnog tima i ranije su osvajali medalje, a kažu da je takmičenje u Indoneziji bilo mnogo teže nego što su očekivali. Novak priča da je u konkurenciji bilo 400 učesnika iz 86 zemalja. Ali, imali su dve nedelje priprema u Beogradu na Fizičkom fakultetu i na Institutu za fiziku. Najbolje rezultate postigle su velesile: Kinezi, Rusi i Singapurci.

- Put do Indonezije bio je vrlo naporan, dosta je toplo i vlažno. Imaju zanimljivu kuhinju, mešaju slatko i slano u jelima. Ipak, srećan sam što sam pored medalje, dobio priliku i da malo vidim Indoneziju. Posetili smo Borobudur, najveći budistički hram na svetu, iz 13. veka - oduševljen je Novak.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online