Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 13.07.2017.
02:00
Vestionline A

"Raskol u Savezu Srba je neminovan"

Boban Đurić, predsednik Zajednice srpskih klubova u Forarlbergu, poručuje novom predsedništvu Saveza Srba u Austriji da nije validno, jer je stavilo van snage Statut ove krovne organizacije. On je, reagujući na nedavno otvoreno pismo u kojem novo predsedništvo Saveza, na čelu sa predsednikom Darkom Jurišićem, optužuje staro, čiji je član bio i Đurić, da nisu predali kasu i da postoje nepravilnosti u vezi novca, naglasio da je voljom "takozvanog samoizabranog predsedništva Statut stavljen van snage".

Vesti
Neću samo da posmatram: Boban Đurić

- Meni i nama je kršenjem Statuta onemogućeno da učestvujemo u radu i donosimo obavezujuće odluke, jer po slovu Statuta skupština odlučuje ko se kojom funkcijom zadužuje, kada ćemo i gde koju manifestaciju organizovati i gde ima nesuglasica, a ne dogovor u okviru nekakvog radnog sastanka. Izrazi kao što su radne konferencije i sastanci predsedništva u ovom trenutku nemaju nikakvu validnost kada smo kolege i ja, iako u maju 2016. zvanično izabrani za članove predsedništva, jednostavno zaobiđeni - navodi Đurić.

Stara praksa

On dodaje da praksa da se kreće od nule čim se promeni predsednik Saveza nije ništa novo.

- Zato smo se i trudili da izvršimo reformu kojom bi svi predstavnici pokrajina bili zastupljeni, a ne po volji ili simpatijama bili birani ili izopšteni. Navodno promenjen Statut nam nije prosleđen, "sastanci" i njihovi protokoli nam nisu dostupni, poziv za neki od 3.9.2015. nisam ni dobio, odbija se pravo na Statutom definisan Sud časti i skupštinu koju su legitimni predstavnici bilo kog udruženja dužni da održe ili zvanično pomere, a komunikaciju vodimo preko advokatske kancelarije i sada preko novina. Zato, koliko god da je nelogičan i štetan, pozdravljam makar ovaj potez da se otvori javna rasprava na temu zloupotreba, regularnosti i odnosa, pošto lično nemam nameru da budem samo puki posmatrač tokom samouništenja Saveza na račun održanja Zajednice iz Beča i Gornje Austrije koje su uzele sebi za pravo da večito diktiraju uslove - istakao je Đurić.

Saopštenje nemoćnih

- Na kraju, ispod časti mi je da dajem više bilo kakav komentar kada su iste osobe koje su preko advokata i zaobilazeći članstvo tražile mirno rešenje, uputile apel da ne činimo ništa što bi u javnosti uticalo na ugled Saveza i prihvatile održavanje skupštine na kojoj bi pokušali da rešimo probleme i nesuglasice, sada posle godinu dana izdale saopštenje koje potvrđuje njihovu nemoć i kojim skreću pažnju s problema koji si ih već stigli i koji će definitivno dovesti do dubokog raskola. U čijem interesu, videće se kad-tad - poručuje Boban Đurić.

Beograd je znao samo za Forarlberg

- Zadržaću se na saopštenju i temi Smotre, ko je organizuje, čija je i pod kojim imenom se održava. Zajednica srpskih klubova u Forarlbergu je već godinama prva zvanično zavedena organizacija u registru naših društava koje danas vodi Uprava za saradnju sa dijasporom u Srbiji. Dok bivši predsednik Zoran Aleksić i ja, uz ničim izazvan otpor, ipak nismo uspeli da ozvaničimo Savez Srba u Austriji 1.3.2013, u Beogradu nije ni bilo govora o zvaničnoj krovnoj organizaciji srpskih klubova u Austriji. Naše legitimno pravo kao Zajednice je dakle da tražimo sredstva u okviru konkursa na bilo koju od projektnih tema, a pogotovu folklora.

Mene i nas u okviru Saveza niko nije nikada konsultovao u vezi projekta organizacije bilo kakve manifestacije i da li je ona manje ili više vredna od neke njoj slične, ali ću se potruditi da zvanično zatražim ime osobe iz Uprave koja to danas očigledno radi - naglasio je Đurić.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online