Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 07.07.2017.
18:03
Ž. Marković - Vesti A

Srbi u Švajcarskoj: Mladima je Srbija u srcu

U Cirihu je nedavno održana smotra dečjeg stvaralaštva učenika Srpske dopunske škole kojima predaju učiteljice Jasna Radojičić i Jelena Todorović-Lazić, a povod je bio proslava završetka školske godine.

Ž. Marković
Insert iz skeča "Plavi zeka"

Cilj ove manifestacije jeste da se mladim generacijama, koje odrastaju i sazrevaju na ovom području, približe srpska poezija i proza za decu.

Učenici su tokom priprema programa imali priliku i da steknu veštinu lepog kazivanja, a svoj talenat na završnoj manifestaciji odvažilo se da pokaže oko 100 učenika Srpske dopunske škole iz grupa u Švamendingenu, Afolternu, Šlirenu, Regenzdorfu, Vinterturu, Oberglatu, Britizelenu, Zebahu, kao i iz škola Emlter, Im Gut i Curlinden u gradu Cirihu.

Na početku su predstavljene brojne vannastavne aktivnosti koje su tokom cele školske godine organizovale vredne nastavnice Jasna i Jelena sa svojim đacima i njihovim roditeljima. Posle toga su deca s puno poleta, sigurnosti u nastupu, glumačkog i muzičkog dara izvodila svoje tačke. Na svako slovo azbuke ređale su se pesme poznatih pesnika za decu, skečevi, aforizmi, muzičke numere...

Ž. Marković
Anastasija Petković

Besede gostiju

Od uvaženih visokih gostiju manifestaciji je prisustvovao Zoran Jeremić, generalni konzul Republike Srbije u Cirihu, koji se na početku i prigodnim govorom obratio prisutnima, zatim ispred Srpske pravoslavne crkve u Cirihu otac Branimir Petković, koji je lepom besedom blagoslovio ovaj skup, Zvonimir Jovanović ispred Srpskog kulturnog saveza Švajcarske, Slavica Plavšić i Biljana Mihajlović ispred Udruženja likovnih umetnika i pisaca i drugi.

U drugom delu programa deca su svirala i pevala. Čule su se pesme hora Kolibri uz koga su rasle generacije dece u Srbiji, potom zvuci violine, gitare i frule talentovanih učenika Srpske dopunske škole, a nostalgične uzdahe starijima je izmamila pesma "Zvižduk u osam" Đorđa Marjanovića.

Na kraju priredbe, deci na bini su se pridružili i roditelji, učiteljice i pojedini gosti, da bi svi zajedno vrlo emotivno otpevali pesmu "Ovo je Srbija".

Bio je to svojevrstan trijumf srpskog jezika i kulture, u kojem su mlade generacije Srba u Švajcarskoj pokazale da im je zemlja porekla u srcu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online